Presentació d’autor amb Pilar Alfonso Escuder.

Dijous 29 va tindre lloc la presentació i tertúlia de l’assaig “(Tot) el que encara no saps sobre les marques”, de Pilar Alfonso Escuder. Vols saber què significa la coberta? Un minotaure?, una roda? un engranatxe? al final de l’assaig l’autora t’ho explica.

Pilar és autora d’una trilogia sobre les marques en la societat contemporània.

El primer fou Les marques ONGD. Del relat de la culpa al relat del consum i la redempció (2016). Un llibre acadèmic. Seguit de (Tot) el que encara no saps sobre les marques (2016). I el tercer De Warhol a @yodominguez. Mirar l’art i veure el món (2020) tanca la trilogia. A més, està a punt de publicar el quart.

L’activitat, presentada a la BPM d’Alaquàs, ha estat dirigida per Mónica Soriano, professora de l’IES Dr. Faustí Barberà al cap del departament d’Economia. Els alumnes de 1r de Batxillerat de l’IES Dr. Faustí Barberà han fet una entrevista semioberta a la Pilar i, arran d’aquestes preguntes, la Pilar ens ha fet una aproximació als engranatges de la manipulació de les marques; qüestió principal sobre la que versa el llibre.

 La tertúlia, que ha tingut una durada de poc més d’una hora molt intensa, ha estat oberta a tota la població. Us deixem uns moments que hem inmortalitzat.

Més sobre Pilar Alfonso:

Pilar Alfonso Escuder va nàixer a Cinc Torres la comarca dels Ports. Pilar és catedràtica d’Educació Secundària i Doctora en Comunicació Audiovisual pel Departament de Teoria dels Llenguatges de la Universitat de València. Va obtenir un màster en Comunicació i Creació Literària a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Pilar ha dedicat part de la seua vida a la docència en diferents instituts, entre ells l’IES Dr Faustí Barberà durant més de 20 anys. Amb els seus alumnes d’ESO i Batxiillerat ha realitzat una dotzena de curtmetratges que han participat en múltiples festivals escolars i han obtés diversos premis i distincions.

Sinopsis

(Tot) el que encara no saps sobre les marques és una invitació a pensar el significat de les grans marques en la societat actual.

Conecta’t i troba el teu llibre

Desirée Mellado (Tècnica de la biblioteca) amb Miguel Hernandez fent proves

Gràcies a Dani, del nostre equip d’informàtic, podem gaudir d ‘aquest nou servei a la biblio que ens facilitarà molt la recerca dels llibres, dvd i cd de la biblio. Des de qualsevol lloc, ja siga des del teu dispositiu mòbil o ordinador podras consultar el nostre fons bibliogràfic. A més, el servei et permet guardar una llista de llibres; per eixemple dels teus llibres ja llegits o dels que tens pendents.

Escaneja i Troba

8M Dia Internacional de la Dona

📢 Amb ocasió del Dia Internacional de la Dona el proper 8 de març, la BPM Ausiàs March posarà en breu un punt d’interés amb llibres de relevància envers la dona o escrits per dones.

A més, aquest any, per a celebrar-ho us convidem al contacontes amb titelles «La rebelión de las princesas»., a càrrec de » El ombligo y la pelusa». L’espectacle tindrà lloc a la Sala General de la teua biblioteca a les 18h, el proper 7 de març. T’esperem!

No és necessaria inscripció prèvia, plaçes fins a completar aforament.

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

La bretxa de gènere en el món de la ciència, les matemàtiques, l’enginyeria i la tecnologia (STEM) encara és present en la nostra societat, encara que en els últims anys la participació de les dones en estes disciplines ha augmentat, a més de la seua visibilitat. Les dones estàn en minoria en àmbits de la Industria 4.0, si vols saber més al respecte trobaras un munt de noticies al respecte. La ciència i la igualtat de gènere són vitals per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 (ODS) pel que hem de continuar promovent projectes culturals, socials, de perspectiva de gènere i de participació ciutadana amb activitats que inspiren i promoguen la participació de les dones i les xiquetes en la ciència de manera equitativa i igualitària.

Com a biblioteca implicada amb estos preceptes, per a donar a conéixer referents femenins en els àmbits de la ciència i la tecnologia a les noves generacions; commemorarem el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Aqueste dia es celebra l’11 de febrer i, ho farem amb un taller molt especial amb l’objectiu de sensibilitzar i divulgar sobre les aportacions de les dones científiques destinades al públic infantil i juvenil.


Activitats

Les activitats comprendran un punt d’interés sobre els llibres que tenim a la biblioteca, que son un bon grapat! I a més, dues activitats: La caçadora de dinosaures i fòssils, i per als més xicotets Les profunditats de l’oceà.

  • Caçadora de dinosaures i fòssils. Gaudireu d’un taller per a experimentar amb l’arqueologia i la paleontologia a través de la figura de la paleontòloga britànica. Mary Anning va ser la primera persona del món a descobrir un esquelet complet d’un plesiosaurio. Anirà dins de les activitats de foment lector que oferim, ja que narrarem la vida d’aquesta dona per a donar a conèixer-la. Activitat dirigida per a nens i nenes de 6 a 12 anys.
  • En les profunditats de l’oceà, amb Sylvia Earle. Un taller immersiu on el públic infantil experimentarà amb diferents propostes sensitives. Sylvia Earle va ser la primera persona a caminar pel fons de la mar a quasi 400 metres de profunditat i, més tard i al costat de l’enginyer Graham Hawkes, van dissenyar un submarí amb el qual descendirien a més de 1000 metres de profunditat, el submergible Deep Rover. Activitat dirigida per a públic infantil d’1 a 5 anys.

Com inscribir-se? Molt fàcil, tens 3 maneres. No te quedes sense la teua plaça!

  • Correo electrònic 📧 : biblioteca@alaquas.org
  • Recepció de la biblioteca, entre les 10 i 20h de dilluns a divendres.
  • ☎️tel. 961519417 entre les 10 i 20h de dilluns a divendres.

Ja podeu consultar la guia que hem elaborat sobre el tema. També estarà disponible al hall de la biblioteca durant tot el mes de febrer.


Fotos dia 13 de febrer. Taller amb Sylvia Earle

La vesprada d’ahir dimarts 13 de febrer va omplir la biblioteca amb l’aforament màxim que ens permetia l’activitat; i es que gairebé 90 persones van gaudir de l’experiència, no només la infantesa. Com ja sabeu, vam escollir a la biòloga marina i exploradora Sylvia Earle i ens vam endinsar en l’oceà a través d’un aula inmersiva.

Els més infants 👶👧van gaudir d’una activitat exploratoria en l’oceà on van construir la ciutat de la Atlàntida, van experimentar amb les safates sensitives i van fer transvasaments, a més van treballar conjuntament en l’elaboració d’un mural i tot amb el propòsit de visibilitzar la figura de les dones en l’àrea de la ciència, les dones científiques en el 11F. Ací us deixem algunes de les instantànies:

Preparatius en la biblio, amb @culturacritica
Decora les estrelles i peixos
Safates sensitives
Safates sensitives
Fent transvasaments amb les safates sensitives
Construint el fons marí

La taula de llum és un recurs didàctic ideal per al públic infant des d’1 any que aporta sorpresa, sorpresa, emoció, curiositat i grans dosis de creativitat en el procés d’ensenyament i/o aprenentatge.

Esponges marines i, un tauró?

Taules de llum
Crea mini mons marins amb els objectes
Part del mural final

Fotos dia 21 de febrer. Taller amb Mary Anning.

Mary Anning va ser paleontòloga i comercial de fòsils. Si vols saber més punxa al seu nom. Ací us deixem les fotos del taller.

Sara ens introdueix en la història de Mary Anning

Mini mons

«Las chicas de campo», el 28 de febrer tens una cita a la biblio.

Saps de què tracta un club de lectura? Segur que si ets dels quals els agrada llegir, en alguna o més d’una ocassió has sentit almenys curiositat per formar part d’un o saber de què es tracta. Un Club de Lectura, a la biblio d’Alaquàs, amaga molts misteris envers una taula, algunes cadires i un té calent.

És un espai on ens reunim per a compartir, llegir i debatre les obres. Aquestes reunions, a priori, no tenen la intenció de generar nous lectors. Els que venen a les reunions ja ho són, molts davant l’atenta mirada de descobrir escriptors i escriptores noves o alguna joia que se’ls ha passat. A més, al meu entendre, existix la possibilitat de ser millors lectors. Us deixe unes dades sobre els hàbits de lectura i compra els últims anys.

Els beneficis dels clubs de lectura són múltiples, des que són un suport per als usuaris a l’hora de socialitzar, com per a aprendre a expressar-se en comunitat; a respectar les preferències i opinions de la resta, a explicar les seues idees i a saber llegir entre línies. No tens excusa per compartir amb nosaltres les teves impressions. T’esperem! El millor de tot, no has de fer despesa; nosaltres te proporcionem el llibre en préstec. #cultura de la participación

Sobre «Las chicas de campo»

O’Brien pinta un carrusel riquíssim de personatges. «Las chicas de campo», pertany a una trilogia no exempta d’humor. Ens submergix en el cor de la Irlanda rural, explorant la complexitat de les relacions humanes, l’opressió cultural i la lluita per la llibertat en un context conservador. Publicada en 1960 (encara que no es va traduir al castellà fins a 2013), la novel·la va causar controvèrsia i va ser prohibida en alguns llocs a causa de la seua representació audaç i provocativa de la sexualitat femenina i els desafiaments que enfronten les dones en una societat tradicional.

Ens parla de dues xiques a la recerca de llibertat, qüestió que va sacsejar la Irlanda dels anys seixanta; prohibint l’obra. L’Església escandalitzada davant la història d’estes dues xiques, que oculta el retrat de tota una època. «La memòria i el llenguatge són les millors eines d’un escriptor.» Aquesta novel·la és la mostra de com la literatura ben escrita i plena d’humanitat pot ser també un acte de rebel·lia, una revolta contra les ortodòxies socials, religioses o polítiques. Us deixem un link prou rellevant.

El dimecres 28 de febrer esdevindrà la propera sessió del Club de Lectura, on Desirée Mellado (tècnica de la biblioteca) ens guiará en la lectura «Las chicas de campo», d’Edna O’Brien.

Las chicas de campo,

Las lecturas conjuntas son garantía de conexión con mucha gente y mejora de la comprensión lectora, Qui subscriu.


Sessió del Club amb Las chicas de campo.

Ahir dimecres ens vam reunir envers la taula i l’obra de Edna O’Brien. Com ja us avançàvem, la trama seguix la història de Caithleen, una jove que creix en un poble xicotet i tancat, on les expectatives socials i religioses són aclaparadores. Podem parlar d’una novel·la, narrada en 1a persona de manera biogràfica.

el nostre Club

El tema central de la novel·la és la lluita per l’autonomia i l’emancipació en un entorn que limita la llibertat individual. A mesura que Caithleen enfronta els desafiaments de l’adolescència i la cerca d’amor, som testimonis del seu procés d’autodescobriment i resistència contra les normes imposades. Podem dividir esta primera novel·la en tres trams o punts d’inflexió. El primer seria quan mor la mare de Caithleen i passa a l’edat adulta, l’entrada en el convent i l’emancipació i arribada a Dublin. Per camins diferents, ambdues arriben al llindar de l’amor, eixe amor tan desitjat, idealitzat i per què no esperançat.

Posteriorment, es va publicar «Chica de campo», en estes memòries enlluernadores, coneixem a esta «xica de camp» nascuda en 1930 a la Irlanda rural.

BIOGRAFIA: Edna O’Brien (Tuamgraney, Condado de Clare, Irlanda, 15 de desembre de 1930), es una escriptora i guionista de cinema. En la seua obra destaca la trilogia Las chicas del Campo, La chica de ojos verdes y Chicas felizmente casadas. També és autora d’una obra dramàtica sobre sobre Virginia Woolf (1980), dos importants biografies: sobre James Joyce (1999) i sobre Lord Byron (2009).

Us esperem al següent Club de Lectura. Presteu atenció a les publicacions.

Novetats al febrer amb premi!

Com cada principi d’any arriben molts primers literaris… Això sona a Premi Nadal, no?. I es que és el més antic d’Espanya i dels primers de l’any, dedicats a obres inèdites. El Premi Nadal el concedix l’editorial Destí des de 1945. El jurat ha triat entre les 824 obres que es van presentar, ha comptat amb escriptors, escriptores i persones destacades del sector, com Inés Martín Rodrigo, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales en aquesta convocatoria.

Novetats febrer

El Premi Nadal 2024 ha sigut atorgat a l’escriptor val·lisoletà César Pérez Gellida, especialitzat en novel·la negra i de qui tenim a la biblioteca bona part de la seua producció literària. César Pérez Gellida ha guanyat el 80º Premi Nadal, amb la novela Bajo tierra; un thriller rural ambientat en la Extremadura del 1917.

S’ha creat un punt d’interès amb una selecció de la seua bibliografia i d’altres premis Nadal i Premis literaris d’aquest any 2023. Autors i autores com Silvia Hidalgo, Mariló Álvarez, Sonsoles Onega, Nuccio Ordine, Sandra Barneda o Cixin Liu entre d’altres, usesperen per a que gaudiu de les seues obres.