Club de Lectura. Nos vemos allá arriba

Amb aquesta sorprenent novel.la, iniciem la primera reunió de l’any.  Una elecció molt encertada, per la varietat de qüestions que ens ha suggerit l’autor, la riquesa de matissos, personatges i sobretot per l’originalitat i el dinamisme del relat. A la qualitat literària de l’obra cal afetgir el nivell de participació dels assistents i els interessants comentaris que han anat aportant al llarg de la reunió.

Nos vemos allá arriba. Inspirada en la Gran Guerra i escrita per l’autor francés Pierre Lemaitre, aquesta novel.la,  guardonada amb el Premi Goncourt el 2013, és un magnífic relat que avança a ritme de trama detectivesca i integra amb gran encert el gènere d’aventures, la crònica social, el drama psicològic i l’alegat antibèl.lic.

Nos vemos allá arriba_150x230

El novembre de 1918, pocs dies abans de l’armistici que posarà fi a la Primera Guerra Mundial, els joves soldats Édouard Péricourt i Albert Maillard resulten greument ferits després de participar en una absurda ofensiva tramada pel tinyent Henri d’Aulnay-Pradelle, per tal d’impulsar el seu ascens. Aquest fet fatídic unirà irremediablemente el destí dels tres: Édouard, un dibuixant excepcional, fill d’un poderós home de negocis, ha patit una terrible mutilación i es nega a retrobar-se amb la seua família; Albert, d’orige humil, està disposat a tot per tal de compensar a Édouard, a qui deu la vida; i el malvat tinyent Pradelle, obsesionat en recuperar el seu estatus social.

El relat continua durant els primers anys de postguerra a París, un temps en el qual l’obscé nogoci que per a alguns va suposar la guerra: abans, durant i en aquest cas, després de la mateixa: fabricació de taúds, trasllat de cadàvers, exhumacions, cementeris, monuments funeraris i ardors patriòtics de l’administració… dedicats a aquells milions de soldats morts, que suposaven ingents quantitats de diners per a una sèrie de personatges ambiciosos i “carronyers” tan ben descrits a la novel.la. Però la història commou sobretot, per la descarnada relació de tendresa i amistat entre els dos homes; un d’ells brillant, però resentit contra el destí que l’ha transformat quasi en un monstre, i l’altre, un home insegur i traumatitzat per l’horror viscut a la guerra, que el fa sentir-se culpable de la mutilació del seu company, a qui cuida i protegeix amb devoció.

Un relat de denúncia  amb un punt intrigant, divertit i irònic que ens convida a la reflexió i el debat.

 Pierre Lemaitre va nàixer a Paris el 1951. Escriptor i guionista, creà la seua pròpia empresa de formación pedagògica dirigida a col.lectius, com ara, el dels bibliotecaris, per als que ha impartir classes de literatura, i és autor de cinc novel.les policíaques, totes elles profusamente premiades. “Nos vemos allà arriba”, ha suposat un punt d’inflecció en la seua trajectòria literària: s’ha convertit en un fenòmen de vendes i ha estat rebuda per la crítica com tot un esdeveniment literari.

Pierre LemaitreA més a més del més prestigiós guardó francés, el Premi Goncourt, ha obtingut el Prix Roman France Télévisions, el Premi dels Llibreters de Nancy Le Point, i el Premi a la millor novel.la francesa de 2013 atorgat per la revista Lire. Així mateix, fou elegida millor novel.la de l’any, segons els llibreters francesos a la revista Livres Hebdo.

Publicado por Biblioteca

C/ Antonia María de Oviedo, 5 CP 46970 Alaquàs (València)