Amb ocassió de les 🖼️ FESTES MAJORS ALAQUÀS 2023, en el matí de hui gaudit del cantacontes «Candela», interpretat per 🎶’KUMMMERLIN‘. Un espectacle que ha deixat bocabades totes les persones que han assistit, als més menuts i no tan menuts. 🥰.
🎙️Kummerlin, cantant de lírica i mestra d’escola, ens ha delectat amb la història de Candela; una tortuga 🐢 que va a ser mare i que viatja des de les profunditats de l’oceà 🌊 fins arribar a la costa🏖️. En el seu viatge troba nous amics que l’ajuden a arribar a la platja. Un conte en el qual es parla del respecte a la natura i de la importància del reciclatge.
Kummerlin ens presenta a Candela
📕Un conte gegant fet a mà que també es troba en versió llibre i que les i els participants han pogut tocar per a imaginar-lo a la seua manera. A més, ens ha regalat un conte de Candela per a la nostra biblioteca, perquè puguem gaudir-ho sempre que vulguem. 📒 Gràcies de nou Kummerlin.
Us deixem unes instantànies del matí de hui…
Les més matinadores per agafar primera filaProvant i tocant les textures de la mar. El conte gegant de Candela
L’estiu s’acaba i està donant els seus últim espertenecs, és temps de presentar-vos de nou les novetats 📚. Amb la tornada al col·le i les Festes Majors d’Alaquàs, segur que esteu esperant més d’un dels llibres que us presentem. Els tindreu disponibles al préstec des de hui mateix, divendres 1 de setembre. 👉🏼 Acosta’t pel teu 📙, t’esperem!
Un any més som partícipes de les Festes Majors del poble i per això oferim un espectacle especial per al públic familiar. I diguem especial perquè Kummerlin ja va estra amb nosaltres al juny i ens vam quedar bocabadats. Tant és així que torna a la biblio per «canta contar-nos» la història de Candela.
Kummerlin és cantant de lírica i mestra d’escola. És per això que utilitza el cant per a contar-nos les històries, històries tan boniques com la de Candela. Candela és una 🐢 que viatjarà des de les profunditats de l’oceà 🌊 fins a arribar a la costa🏖️. En el seu viatge trobarà nous amics que l’ajudaran a arribar a la platja, Irving, el peix lluna i altres. Vols conéixer-los?
✍🏼 Tens una cita, és gratuïta i cal inscripció previa (pplaçes fins completar aforament)
Apunta’t en la recepció de la nostra biblio, envia’ns un correo electrònic o telefona’ns al
Després del llarg estiu tornarem amb forçes i per això hem escollit un clàssic. Aquest setembre, Calixto i Melibea seran els protagonistes del nostre Club de Lectura.
Es llegirà i comentarà en grup el llibre «La Celestina», de Fernando de Rojas. Amb aquesta magnífica peça teatral, iniciem el cicle del curs 2023/2024. Desirée Mellado serà l’encarregada de conduir aquesta aventura literària, l’objectiu de la qual és el foment de la lectura i donar a conèixer un dels clàssics de la nostra literatura.
Una obra de teatre meravellosa on el protagonistes principals son dos enamorats que perden el cap. Una vella que els manipula. Uns pares que no s’assabenten. Un tràgic final. Continues pensant que els clàssics són cosa del passat? Podem dir que és com a les telenovel·les actuals i és que en coses de l’amor, poc hem evolucionat.
Encara no ets membre? Si t’interessa formar part del nostre Club de Lectura, només has d’inscribir-te.
Aquesta activitat es realitzarà a la Biblioteca Pública Municipal Ausiàs March, és gratuïta i cal inscripció previa:
Telefona’ns al ☎️ 96.151.94.17
✍🏼 al taulell de la biblio (a recepció, on pots agafar el teu exemplar per a llegir).
Tens una cita
T’esperem el 27 de setembre a la biblio per a reunir-nos entorn de l’obra de «La Celestina». Preneu atenció, tenim nou horari del Club, ens reunirem a partir d’ara de 19 a 20h el darrer dimecres cada dos mesos.
Ja estem a l’ agost, i com que la teua Biblioteca preferida continua oberta en el seu horari d’estiu, tornem a tindre NOVETATS molt interessants per a totes les edats. I és que, estigueu o no de vacances, quina millor companyia per a passar-ho bé que una bona i agradable lectura amb la qual poder viatjar on la historia us porte. A més, aquest mes els llibres que agafeu en préstec encara tenen un període de 30 dies per a retornar-los. Així que no tardeu molt a passar-vos per ací perquè volen!
Per a veure-les, tan sols feu doble clic en l’imatge.
Recordeu que l’horari d’estiu de la biblioteca és de 9 a 14 hores i que amb la Bibliopisci podeu continuar gaudint del plaer de la lectura a la piscina.
Del més bé el vam passar ahir dimecres amb els nous contes que vam presentar pel matí a la biblioteca. Contats per la Desirée i la Gloria, rialles no van mancar, tant de nens com d’adults.
Desirée presentant el repertori de contes
Xiquetes i xiquets van gaudir de la nova i divertida selecció de contes que vam triar per a ells:
Es busca culpable
El dedo en la nariz
La rata que daba la lata por una patata
El gran concurso de la caca
El libro de los culos
El lobo feroz se va de vacaciones
Us deixem algunes instantànies del contacontes i de la part final de la sessió on ens vam refrescar amb orxata.
I recordeu…
Si porteu als xiquets a la biblioteca des de xicotets es convertiran en grans lectors.
ELS LLIBRES ESTÀN PLENS DE SAVIESA I FOMENTEN EL PENSAMENT CRÍTIC.
Selecció de contesDesirée amb «La Rata que daba la lata por una patata»Gloria amb «El lobo feroz se va de vacaciones»Menuts i no tant menuts gaudint dels contesRefrescant-nos amb orxata
Amb aquest contacontes ens acomiadem de les nostres activitats fins al setembre, però recorda que continuem obert tot l’ estiu de 9.00-14.00 h de dilluns a divendres. Vine i porta’t aquests o altres contes; recorda que ara són 30 dies de préstec. T’ esperem!
Un total de gaire 100 persones d’Alaquàs van participar ahir dimarts 18 de juliol en el taller «Conviértete en Booktuber» ,dirigit al públic juvenil de la nostra biblioteca . El taller ha sigut posat en marxa des de la Biblioteca Municipal Ausiàs March, a càrrec de la Fundació Musol Educa, de la mà de la famosa booktuber valenciana Sénia Mulayali.
Una jornada que va servir per a introduïr a la població més jove en els perills de les xarxes socials i en el món dels Booktubers. Sénia pretén fomentar les lectures «amb valors per a promoure’ls entre els joves i ajudar-los a parlar dels seus problemes». Sénia va dirigir, tant la xarrada com el taller, d’una forma oberta i transparent, en la qual ens va fer partícipe de les seues propies vivències. Un plaer comptar amb ella.
Durant la seua xarrada, ha posat el focus en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les xarxes socials, on va tractar el tema del «bullying»; un assumpte tan preocupant com latent, malhauradament, per a pares, mares i joves.
Com a pràctica, al taller, els i les joves van participar creant per grups un canal fictici de booktuber en el qual presentaven un llibre sobre la temàtica. Llibres que per sort tenim a la biblioteca o històries que es van inventar, perquè després diguen que no tenen imaginació! Tals com: «El patito feo», «La Cenincienta», «Invisible», «Heartstopper», «Wonder», «Sonríe aunque te cueste», «Stop Bullying», «Frankenstein», «Peppa Pig y el ciberbullying» Gràcies a tothom per participar. Van ser dues hores molt intenses.
Us deixem algunes instantànies més de la jornada que vam celebrar al CEIP Bonavista.
El divendres passat vam gaudir de l’ultim i extraordinari taller de massatge que s’imparteixen des del servei d’ Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI), als acabats de nàixer i els seus progenitors. Com ja sabeu, davant l’èxit dels anteriors tallers, aquest any s’ha ampliat a un més.
Us recordem que aquest taller és a càrrec de Mª José Cubells (Psicopedagoga del servei ADI) i que l’última sessió es realitza a les instalacions de la biblioteca, a càrrec de Desirée Mellado (Tècnica de Biblioteca) .
Un llibre per a cada lector/a
Els hem donat la benvinguda la nostre espai i explicat de quins materials disposem a la biblioteca, la normativa de préstec, com fer-se el carnet, etc. Hem donat conèixer l’espai i el fons biblioigràfic, el catàleg dels llibres orientat a les families; això és primordial per escollir el llibre adecuat a l’edat dels infants. Per a concloure s’han explicat un bon grapat de llibres amb rimes i ritmes.
Recordeu que mitjançant la lectura 📚 nodrim la seua imaginació 💡 i el seu cervell 🧠 , subministrant-los l’aliment necessari perquè puguen desenvolupar-se i aprendre a tindre els seus propis gustos i opinions. Encara que no hi ha cap truc infal·lible, sí que hi ha algunes directrius. És per això que s’han donat eines per a treballar l’hàbit lector a casa i s’han explicat arran d’un decàleg per a facilitar la tasca a les families.
Us adjuntem algunes de les instantànies 📸que vam fer. Si esteu interessats o interessades en aquests tallers per a nadons, poseu-vos en contacte amb l’ADI a la següent adreça: adi@alaquas.org
Ens acompanya la nostra nova regidora de la biblioteca, Marian Espert
Convertir-te en booktuber o escoltar nous contes. Vindre a la biblioteca aquests dies té sorpreses 🐚. Pots tindre un matí ple de contes nous que de segur te faran riure o escoltar a Sénia Mulayali amb els seus consells per a convertir-te en booktuber.
Son dos super plans per a passar dos matins fresquets i a més aprenent coses noves. Pren nota a la teua agenda, aquestes dues activitats les podras gaudir els dies:
📆DIMARTS 18: Taller «Conviértete en booktuber», amb la valenciana Sénia Mulayali.
Inici: 11:30h.
Dirigit a tots els públics (Recomanable a partir de 9 anys).
A més, a la xerrada repartirem orxata.
📆DIMECRES 19: Contacontes d’estiu a les 11:30h.
Dirigit a xiquetes de 4 a 9 anys.
Inici: 11:30h. (duració aproximada 45′).
Ambdues activitats es realitzaran a la Biblioteca Pública Municipal Ausiàs March, són gratuïtes i cal inscripció previa:
Des del passat dia 16 de juny, el nostre llibre viatjer ha viatjat a la piscina municipal d’estiu. Allí podreu gaudir d’un punt de lectures fresques per aquest estiu.
Els i les usuàries del servei de piscina trobaran lectures per a totes les edats, mentre fan ús de les instal·lacions de la piscina. Es tracta d’un bon grapat de llibres que anirà actualitzant-se.
Com funciona? podràs emportar-te-les a casa i retornar-les al mateix lloc quan les hages acabades. Però, si t’ha agrada’t molt quedar-te-les o regalar-les.
És un espai, que a més compta amb ues tauletes i cadires per als més menuts; ja siga per fer els deures de les vacances o per fullejar els contes que hem posat al seu proveïment en cistelles.
En incomptables situacions hem comprovat que l’ús de l’humor té moltíssims avantatges en comunicació. Per exemple, és molt útil per a captar o recuperar l’atenció del teu públic, per a trencar el gel o connectar amb l’interlocutor. A més, l’humor desperta empatia i els missatges transmesos amb humor s’accepten i es recorden millor. En humor gràfic recordem a Quino, el creador de Mafalda o a l’actual Anne Derenne.
I quan es fa de manera intel·ligent es converteix en una excel·lent eina de denúncia; tal i com plasma Tom Sharpe en la seua primera obra literària «Reunión tumultuosa». Va rebre el Gran Premio del Humor Negro, en 1986.
«Reunión Tumultuosa»📙 és la primera novel·la de l’escriptor britànic Tom Sharpe, qui a través d’una lectura satírica ens parla sobre el apartheid a Sudàfrica.
Dimecres passat, com cada darrer dimecres de mes, vam celebrar la cloenda de la tertúlia del nostre Club de Lectura. Com millor que amb un berenar i aquesta lectura en clau d’humor per acomidar-nos del curs i començar l’estiu.
Debatirem sobre l’època del apartheid , el poder de les institucions, el faszisme etc. entre altres temes. Com cada sessió va estar plena de diversitat d’opinions, de recomanacions lectores… i amb berenar! Algunes opinions com aquestas:
En paraules de la nostra lectora Amparo: «No me ha enganchado pero es un despropósito de lectura, muy bien escrita».
«Lo absurdo que puede llegar a ser el poder y ser poderoso es lo que me pareció magistral, expone como lo absurdo puede dominar el mundo» opina Elisa García y Josepfina está de acuerdo con el este mismo mensaje que nos transmite el libro.
Los personajes que más gustaron fueron la dama de alta alcurnia y el comandante, apunta Argimiro.
Según Jose Luís Seguí, «deja de ver la normalidad de las relaciones con los blancos y la doble moral»
En cambio Miguel Hernández toma una actitud escéptica y cree que es una situación tan anormal que no se puede dar, sobretodo la brutalidad a la que puede llegar una persona.
A Santa le recuerda al libro «El color púrpura», además nos dice que la protagonista es hija de un reverendo. También le recuerda a alguna obra de Eduardo Mendoza.
Francisco Rodríguez
També vam tindre l’ocassió de gaudir de les lectures de Francisco Rodriguez, un dels nostres membres poeta i molt volgut, ens van delectar amb el seu poema sobre l’obra. El compartim amb tothom.
Biografia inèdita sobre Tom Sharpe
Recentment vam assabentar-nos que tras 10 anys de la mort de Sharpe eixiria una biografia inèdita sobre la vida d’aquest britànic que va viure a Sudàfrica i va passar els seus últims anys a la costa de Llafranc (Girona). 📙 «Fragmentos de inexistencia: Una biografía de Tom Sharpe». recopila la seua vertadera història, i és que Tom Sharpe va dir en una ocasió: «La meua biografia és tan extravagant que probablement explica la classe de llibres que escric». Després d’haver llegit només una de qualsevol de les seues obres, és motiu suficient com a reclam per a llegir-la.
Club de Lectura setembre
Per unanimitat hem volgut rememorar els clàssics i escollir un dels preferits per a preparar aquest estiu. No és una novel·la, és teatre. Saps de quina obra literaria estem parlant ? … altra pista, el seu autor és un jurista de Talavera de la Reina (a la Província de Toledo). Aquesta pista potser és més complicada. Se li va atribuir una única obra.
I ara, Saps de qui estem parlant? Encara no? el seu nom és Fernando. Segur que ara ja ho saps. T’esperem el 27 de setembre a la biblio per a reunir-nos entorn de l’obra de «La Celestina».
Ja ha arribat l’estiu i amb ell el bon temps, les vacances, els retrobaments al poble dels nostres pares i mares o avis i avias, la platja, el riu…i com no, les lectures a l’aire lliure. I és que, quina sensació més meravellosa és tombar-se en una hamaca a llegir un bon llibre!
I tú?, encara et queda molt per a gaudir de les vacances estivals o eres d’aquell que ja està preparant la maleta💼 per a aquest mateix cap de setmana eixir de viatge? Per si aquest és el teu cas, i si no també, a la biblioteca avancem les nostres NOVETATS de JULIOL a aquest mateix divendres 30. A més, perquè pugues gaudir-les al màxim, ampliem a 30 dies el període per a retornar-les. Així que acosta’t avui mateix perquè segur que volen!
Si feu doble click en l’imatge veureu les novetats!
El proper 28 de juny es celebra el Dia Internacional del l’orgull LGTBI+ i la nostra biblio no es queda enrrere. Com sabeu som un espai lliure de LGTBI FÒBIA i volem posar en relevància el nostre compromís amb el col·lectiu LGTBI+ d’ Alaquàs.
És per això, que des del 19 de juny i fins al 3 de juliol donarem visibilitat als llibres d’aquesta temàtica. Disposarem d’un punt d’interés al hall de la biblioteca. Tenim un bon grapat de llibres nous i a més, una guía que recullen tots ( al final del post).
Avançant cap a la igualtat de drets i la visibilitat de la diversitat en el nostre municipi.
Ahir dijous vam compartir una vesprada d’allò més entretinguda, la cita en qüestió era celebrar l’acte de clausura dels tallers de massatges d’aquest curs oferits pel servei d’ Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI) i a més, donar la benvinguda a l’estiu ☀️.
Per a finalitzar l’activitats els més menuts van poder apropar-se als contes gegants que ens va mostrar Kummerlin (podeu veure tot el que fa ací: https://www.instagram.com/k_kummerlin/?hl=es ) i tocar les diferents textures i sensacions que produeixen els llibres.
Recordatori de la biblioteca
Us recordem que els tallers de masatges son una activitat que ofereix el servei d’ Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI), als acabats de nàixer i els seus progenitors. Taller a càrrec de la psiocpedagoga Mª José Cubells i que l’última sessió dels mateixos es realitza a les instalacions de la Biblioteca Ausiàs March (Sala Infantil), a càrrec de la Tècnica de Biblioteca Desirée Mellado (qui escriu). Tallers com aquest darrer al mes de juny: https://blogs.alaquas.net/biblioteca/?p=4647
La maleta viatgera💼 ja està al hall de la biblioteca. T’espera una maleta plena d’idees💡per si tens dubtes de què fer aquest est acosta’t a la teua Biblioteca Ausiàs March i porta’t en préstec el llibre que necessites perquè el teu viatge siga perfecte aquest estiu. Segur que trobes el que busques i si no t’escoltem!
A més, te recordem que tenim una secció de viatges a la Sala General d’Adults, la trobaràs a la prestatgeria de materies amb el número 379 al teixell.
Si te quedes a la terreta tens altres opcions a banda de les guies de la Comunitat, perquè sempre n’hi han plans què visitar a València .
Cada dimarts, la nostra biblioteca ha rebut la visita dels alumnes de l’aula CYL del CEIP Bonavista, acompanyats de les seues tutores. Dimarts passat, Aarón, Adrián i Mateo ens visitaven per última vegada aquest curs, dins de l’activitat que fa el col·legi. Encara que aquesta vegada, els alumnes ho feien per acomidar-se del curs, van voler inmortalitzar aquest moment amb una instantània i la Gloria i la Desirée (qui escriu aquest post) vam posar amb ells amb molt de gust.
Ens entristeix el seu comiat; ja que cadascuna de les seues visites feien reviure la biblioteca; així que esperem veure’ls de nou amb mestres o sense elles. Volem donar les gràcies a l’èquip del CEIP Bonavista per posar en valor una entitat com és la biblioteca del poble i fer que l’alumnat participe d’ella tan a sovint. Ells mateixos, ens van contar que incorporarien la fotografia al seu diari de curs, i nosaltres contentes, de debó!
aula-cil-Bonavista-8-juny23
Aprofitem per agraïr a tota la resta de centres escolars i asociacions d’Alaquàs que participen en les nostres activitats les seues visites. Sabeu que ens agrada tindre la biblioteca 🏫 plena.
Si al més d’abril començavem la Campanya d’Animació Lectora de la biblio, va ser només un tret d’eixida per a totes les activitats que s’han escomés per al foment lector. Aquesta setmana de juny ens ha visitat el 5é curs del CEIP Bonavista d’Alaquàs. Com sabeu, ens encanta tindre la biblioteca plena de gent! Som #bibliotequesinquietes. Si vols saber més… https://bibliotequesinquietescv.com/va/
Estes visites s’emmarquen dins del programa “Vine a conèixer la biblioteca”. Amb aquesta activitat, des de la biblioteca Ausiàs March, es pretén apropar els llibres a l’alumnat en edat lectora; amb l’objectiu de fomentar l’hàbit lector.
La companya Gloria fent l’expliació de la falla 5é C Bonavista _8 juny’23 aula
Les visites, que duren aproximadament 1 hora, consisteixen en una explicació de com funciona la nostra biblioteca, els recursos municipals que tenim al proveïment de tots i com s’organitza. Després del primer contacte amb el fons de la biblioteca, el funcionament de la mateixa i el contacte amb el personal que treballa en ella; per a finalitzar, vam posar en pràctica les destreses adquirides per equips, fent una cerca de llibres. Això últim, que a priori pensavem era el més lúdic no va distar molt del diàleg que es va obrir entorn de la temàtica de molts llibres que teníem i vam poder llambregar i compartir. Llibres com: «La volta al mon en 80 dies», «Guinness World Records 2022″, » Las chicas son de ciencias 25 científicas que cambiaron el mundo» o «366 preguntas y respuestas muy curiosas. ¡Para entender el mundo que te rodea».
5é c CEIP Bonavista_ 8 juny’2023
5.e-A-CEIP Bonavista-_7juny_2023
Llibre viatger
A continuació, us deixem les instantànies dels equips guanyadors de cada classe del 5é curs (CEIP Bonavista). El resultat d’haver-hi estat molt atents al taller 👏🏼. A banda d’això, cadascun dels alumnes i alumnes va poder emportar-se un llibre viatger 📚 a la seua casa. Que encara no saps què és el llibre viatger? Acosta’t i t’ho expliquem. Aquest estiu viatjarà a la piscina 💧 del Poliesportiu Municipal Del Bovalar D’alaquàs.
equip guanyador 5é B, del CEIP Bonavista (7 juny)
equip guanyador 5é A, del CEIP Bonavista (7 juny)
equip guanyador 5é C, del CEIP Bonavista (8 juny)
Aquestes activitatas s’ofereixen a tots els centres educatius i entitats interessades d’Alaquàs.
La setmana passada va tindre lloc la clausura del 3r taller de massatges d’aquest curs. El taller, què s’imparteix des del servei d’ Atenció al Desenvolupament Infantil (ADI), als acabats de nàixer i els seus progenitors, té molt bona acceptació.
Aquest taller és a càrrec de la psiocpedagoga Mª José Cubells del servei ADI. L’última sessió d’aquestos es realitza a les instalacions de la biblioteca Ausiàs March (Sala Infantil), a càrrec de la Tècnica de Biblioteca Desirée Mellado. Ací podeu acceder a l’enllaç del nostre altre mitjà de comunicació: https://www.instagram.com/p/CtJCgK8tBkc/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==
📸 Desirée i Mª José amb un grup de mares i els seus nadons.
Han tingut tant d’èxit què encara esperem una 4a aquest curs.
Recomanació de la biblioteca:
Acosta’t a la biblio amb el teu bebé des dels primers mesos, la iniciació i l’hàbit lector es fa des dels primers anys. Us esperem! Deixem unes instantànies del dia.
Hem decidit dedicar una entrada del nostre blog en agraïment dels nostres veïns, veïnes, amics de València i la contornada que han volgut desinteressadament fer-nos partícipes dels seus tresors i ens han fet arribar per compartir-los amb vosaltres. Per a alguns ha suposat el seu llegat legat al llarg de tota una vida.
Part del material donat s’ha reubicat en biblioteques especialitzades, altres ha passat a formar part del nostre fons bibliogràfic i el restant l’hem incorporat a la circulació en la nostre secció del llibre viatger. A cada exemplar li hem donat vida.
El fet de realitzar donacions d’aquesta índole és una acció molt rellevant per a l’ampliació del nostre fons bibliogràfic i també per a fer comunitat. Fem comboi entre tots! És per això que per a agrair-vos aquest acte desinteressat i compromés amb la cultura i amb la població d’Alaquàs, ho fem públicament.
Agraïments a Laura Pérez López, Amparo Peñaranda, José Antonio Antonelli, Adrián Bocos, Anabel Jiménez, Silvia Navarro, Josep Sanz, Miriam Ros, Carlos Enrique Saiz, Miguel Ángel Hoyos, Juan José Juste, Iván Rabadán Soler, David de la Osa, Inmaculada Ruíz Bello, Sara Lepage, Salvador Bellido Oller, Ricardo Jimenez, Sonia Pallardo del Val, Sari García Portalés, Salvador Lis Albendea, Valentina Márquez, Salvador Borja, Raquel Faya, José María Calvet, Marc Albert, Concha Latorre, Sonia Carrión, Magdeli Morales, Vicenta Gabarda, Begoña Álvarez, Carmen Abad, Vicenta Gabalda; Natalia Cortés Andrés, José Santiago Antonelli, Felisa Morcillo Difuentes, Susana Garcia Moreno-Garcia, Ana Temporal, Paquita Ros, Carla Ávila, Piquer Martinez-Chacón, Iker , Inés Alfonso, José Miguel Pua López, Sara Fernández Muñoz; Carolina Espert; Mayte Ruíz; Arpine Harutyunyan; Miriam Pascual Rodríguez, Valeriano Roma Sánchez, Laura Gonzalez Navarro, Ana Isabel Jiménez Fernández, Eva Martín Hernández, Milagros Alcantud Bravo, Miquel Sorlí, Mª Asunción, Mª Carmen Carmona Cortés, Irene Beltrán, Arantza Peña Carmona, Juan Pérez Pérez, Matilde Mireya Diter, Mileydis Morgan Peñalver, Justiniano Martínez, Eva Martín Hernández, Mª Asunción Sorli Miguel, Justiniano Martinez Romero, Mª Carmen Carmona Cortés, Juan Muñoz Serrano, Miriam Martínez Mestanza, Andrea Rodríguez, Eva Navarro, Noelia Renovell Hernández, Elisa García, Gabriela Álvarez, Aitana Puchades, Eladia Martínez, Francisca Carratalá, Francis Adame, Milagros Alcantud Bravo, Azucena Osuna, Lola Guerra, Rebeca Martínez, Elena Asensi, Teresa Beltrán, Pilar Gambín Pérez, Fernando Peña, Amparo Aliaga, Manoli Monterde, Felipe Anaya, Jesús Gil, José Gimeno, Marian Peña Valero, Sonia Sancho Martín, Yolanda Reina, Eva Rodríguez, Inmaculada Peñaranda, Inmaculada Cruz, Mercedes Medina Mocholí, Manoli Vázquez Vidal, Alicia Blanco Gómez, José Antonio Gordillo, Miguel Meneses, Lorena Guerra, Patricia Ponce, Andrea de la Torre, Paula Martínez Pérez, Nora Faubell i Mia Torralba.
Juan Pérez, amb l’ajuda de la nostra companya Gloria Fernández, fent-nos lliurament de la seua donació.
Si estàs interessat en fer-nos arribar una donació i no saps si el material és susceptible de formar part del nostre fons bibliogràfic, pots posar-te en contacte amb nosaltres abans. Tens tres maneres:
☎️ 96.151.94.17
📧 biblioteca@alaquas.org
👩🏼🦰 de forma presencial al taulell de la biblioteca, en recepció.
Com cada darrer dimecres de mes, el passat 31 de maig ens vam reunir al voltant d’una de les delicades obres de Aki Shimazaki. Aquesta vegada va ser Hôzuki, la librería de Mitsuko. És autora de quatre pentalogies, els llibres de les quals poden llegir-se separadament. Hôzuki, la librería de Mitsuko pertany al tercer cicle, L’ombre du chardon o la sombra del cardo. L’obra està contada en primera persona, una amable lectura de la mà de la nostra companya Gloria que es va estrenar com a moderadora de les nostres sessions del Club i ho va fer d’allò més bé.
La GLoria, just abans de llegir el poema de Francisco (adjuntem al final).
Sinopsis de l’obra
Mitsuko té una llibreria d’ocasió especialitzada en obres filosòfiques que s’assorteix de llibres que la seua propietària compra en altres llocs. Viu amb el seu fill Tarô, mestís i sord, i la seua mare (divorciada, expresidiaria i catòlica) en la part superior de la llibreria.
Però aquesta vida, una miqueta anodina, es veu interrompuda per una dona i la seua filla, que entren en la llibreria per a comprar uns llibres. Les trames emergents i els flashback, ens mostren a uns personatges amb secrets guardats, amb dobles vides. Records i successos del passat que ella manté ocults s’obrin pas i cobren de nou protagonisme.
L’autora ens va revelant la misteriosa vida d’aquesta dona. Una obra on tracta temes com la maternitat, les relacions i diferències de classe, la familia, la religió i filosofia; i el individualisme de la cultura nipona.
Un poc més sobre Aki Shimazaki (Gifu, Japón, 1954).
Novel·lista i traductora canadenca d’origen japonés. Es va mudar al Canadà en 1981, i ha viscut a Vancouver i Toronto. Actualment viu a Mont-real, on ensenya japonés.
Escriu i publica les seues novel·les en francés des de 1991. Els seus llibres han sigut traduïts a l’anglés, japonés, alemany, serbi, hongarés i rus. https://es.wikipedia.org/wiki/Aki_Shimazaki
És autora de quatre pentalogies, els llibres de les quals poden llegir-se separadament. HÔZUKI, LA LIBRERÍA DE MITSUKO pertany al tercer cicle, L’ombre du chardon o la sombra del cardo.
Ací us deixem les paraules dedicades al llibre del nostre usuari i membre del Club, Francisco Rodriguez.
Ja estan disponible al préstec des de hui. Només heu de clickar en la fotografia i deplegar les novetats, escollir-les i vindre a la biblio a per elles. A què esperes?
Us recordem que aquest estiu també podreu gaudir de lectures fresques a l’espai «Bibliopisici», a la nostra Piscina Municipal del Polesportiu Bovalar.
Estem a meitat de mes i ací teniu més novetats de juny, ja que no podeu esperar al juliol perquè heu esgotat les que tenim. Ací teniu algunes novetats extra, totes les lectures han sigut premiades. Segur que alguna t’interessa!
L’Escola Municipal Infantil l’Alqueria d’Alaquàs ha eixit al carrer un any més per a conéixer alguns dels edificis municipals més importants d’Alaquàs. És el segon any que visiten la biblioteca en el seu trajecte per Alaquàs. Aquest any la biblioteca ha sigut la primera parada. I nosaltres contentes de contentes que repetisquen!
📖L’alumnat, acompanyat de les mestres, educadores i famílies, han visitat la Biblioteca Municipal Ausiàs March d’Alaquàs, on han fet un recorregut en xicotets grups i se’ls ha donat a conéixer aquests recurs municipal. Alguns i algunes no volien abandonar la Sala Infantil, han quedat maravillats i es què, cada any renovem i actualitzem el nostre fons amb llibres més actuals i adecuats per als més menuts.
Per finalitzar la visita han gaudit d’una sessió de contes : «Nicolasa, i tu casa?» i ¡Arriba todo el mundo! , amenitzada per la Tècnica de la biblioteca, Desirée Mellado i les educadores de l’Escola Municipal Infantil l’Alqueria, Laura Mateu i Inma Puche.
Contacontes Inma Puche i Desirée MelladoContacontes Inma Puche i Desirée MelladoLaura Mateu, educadora de l’Escola Municipal Infantil l’Alqueria
Esperem prompte que ens visiten de nou. Tothom s’ha emportat la fitxa per a retornar-la a la biblio per a fer-se el carnet. Una vegada s’hagen fet socis podran emportar-se a casa fins a 4 llibres, 2 CD… Més info ací al blog:
Aquest matí hem gaudit d’una activitat poètica molt interessant, patrocinada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria de Cultura: ▶️“No em toques els versos!
Isabel Robles i Jaume Pérez Muntaner
Dos poetes valencians, Isabel Robles i Jaume PérezMontaner han moderat la jornada; introduint l’alumnat de 4t d’ESO dels IES Clara Campoamor i Madre Josefa Campos en el món de creació poètica, oferint-los eines atractives perquè el gènere poètic entre a l’aula amb força, d’una forma lúdica i fent valdre la figura dels i les poetes, en especial els que escriuen en valencià.
Un munt de joves han pogut escoltar poesia de la mà d’aquests dos poetes i reflexionar sobre ella. Cal destacar el desenvolupament del torn de preguntes i el diàleg tan productiu que s’ha creat. Ha sigut molt gratificant trobar de nou la biblioteca plena de gom a gom i la bona recepció que han tingut Isabel i Jaume; a més de la participació del públic, com Yaiza o Víctor. Gràcies per apropar-nos a la poesia i als valor d’una forma tan profunda. Gràcies per a propar-nos a la màgia de la poesia.
El valent Víctor, de l’IES Madre Josefa Campos, amb la primera pregunta
Fins i tot , vam rebre la visita del Senyor Alcalde que es va animar a recitar un dels poemes.
Alumnes de l’IES Clara Campoamor llegint alguns dels poemes.
Després d’aquestes instantànies d’un profitós matí, no puc tancar aquest post sense abans escriure sobre la biografia d’aquests dos entranyables grans poetes. En els anys setanta, Jaume i Isabel es llancen a un periple ple de riscos que els conduiran cap al saber, viatgen als EUA, on s’instal·laren durant uns anys.
Isabel Robles i Jaume Pérez Montaner contestan al públic
Isabel RoblesGómez
Naix l’any 1948 a Alhambra, Ciudad Real. S’establí a València on es llicencià en Geografia i Història per la Universitat de València. Isabel és professora, assagista, traductora i poeta.
Visqué als Estats Units de 1970 a 1977. Allí es graduà en Hispàniques pel Lewis & Clark College de Portland (Oregon). És en aquesta etapa quan aprofundí el seu interés per la vida de les dones i pel feminisme. Ha publicat articles de crítica literària des d’una perspectiva de gènere sobre autores com ara Virginia Woolf, Kate Chopin, Isabel-Clara Simó, Montserrat Roig o Carme Riera.
Retornà a València on fou professora d’anglès a l’Institut de Batxillerat Benlliure. Juntament amb Jaume Pérez Montaner publicà la traducció del recull Poemes d’Anne Sexton. El 1986, també amb Jaume Pérez Montaner, publiquen la tria 44 poemes d’E. E. Cummings. Són també autors de la Introducció als dos llibres i de la selecció de poemes per a les dues antologies; una representació d’aquests dos autors que és representativa de la seva obra poètica.
Entre la seua obra poètica d’Isabel Robles destaquem a més: L’Espiral, Premi de Poesia La Forest d’Arana 1993; el Llibre dels adéus (2009); Les sabates i altres poemes, XXXII Premi Ibn Hazm de Poesia (2014). La seua ha estat traduïda al castellà, al francès, al portuguès, a l’anglès, al romanès i al polonès.
En març de 2012 va guanyar el III Premi del XII Certamen de Relats Breus sobre la Dona, en la categoria d’Escriptores Valencianes, de l’Ajuntament de Catarroja amb el conte «Les insígnies».
Publica antologies de poesia jove, estudis i antologies de Vicent Andrés Estellés i Ausiàs March, així com reculls assagístics, com Subversions (1990). Cal remarcar el treball El mural com a fons. La poesia de Vicent Andrés Estellés (2009). Aquestes recerques el situen com una de les veus més autoritzades de l’actual crítica literària en llengua catalana.
El 1968 es casa amb la també poeta i traductora Isabel Robleshttps://ca.wikipedia.org/wiki/Isabel_Robles_G%C3%B3mez, amb la qual té dos fills. Dos anys més tard es traslladarien als EUA, on va ser professor en algunes universitats; torna al País Valencià, on exerceix els càrrecs de director interí del Departament de Català de la Universitat de València (1981-1983), de secretari de la Facultat de Filologia de la mateixa universitat (1982-1985) i de director del Col·legi Major Lluis Vives (1984-1990).
Ha escrit també diversos reculls de poesia, entre ells destaquen Màscares (1992), Fronteres (1994), L’oblit (1996) i Solatge (2009). L’any 2013 publicà Geografies de l’oblit, una antologia personal que recull tant poemes publicats en llibres anteriors com poemes inèdits i altres reescrits o reconvertits. Aquest mateix any rep el Premi Vicent Andrés Estellés amb el recullLa casa buida (2014).
I un poc més per a orgull de la nostra biblioteca:
Son molts els premis que ha rebut Jaume Pérez Montaner, però però pot ser que un especial pel rerefons d’aquest. Recentment, Montaner va rebre el #PremiTrajectòriaFiradelLlibreValència2022 al gran #JaumePérezMontanerper tota una vida dedicada a la literatura en la nostra llengua.
Jaume Pérez Montaner i Isabel Robles van assistir a aquesta jornada a la nostra bibiloteca abrigallats per dos dels seus bons amics, als quals, a més els van dedicar uns poemes. Al finalitzar, Desirée va posar amb ells per a immortalitzar el comiat en una instantània., ja que segons els seus amics, aquesta foto passarà a la història. Per si de cas, la compartim amb tots vosaltres; la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs farà història, d’això estem segures.
Com cada any els nostres alumnes de 2n de primaria han participat en la Campanya d’Animació Lectora que ofereix la biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs. I és que ja anem per la número XXXVI. Sí, sí, com llegiu… i això va per a llarg!
L’animació ha tingut lloc els dies 8 i 9 de maig. Aquest any és molt especial, ja que hem escollit la temática «La porta del meu castell 🏰». En un recurregut pels contes tradicionals i altres més moderns, Eva Andujar ha contat un munt d’històries i ha donat a conèixer el patrimoni de la nostra localitat. Amb ocassió de que aquest any celebrem el 20 aniversari del Castell d’Alaquàs.
Us deixem algunes instatànies per a no perdre detall d’aquests dos dies. Us trobeu a les fotografies? 👁️
Dilluns 8 de maig
Han participat el CEIP Amparo Alabau, CEIP Ciutat de Cremona i el col·legi Madre Josefa Campos.
CEIP Amparo Alabau i CEIP Ciutat de CremonaCEIP Madre Josefa Campos
Dimarts 9 de maig
A primereta hora del matí ja hi era a la biblio la classe de 2n de primaria del CEIP Vila d’Alaquàs. Això sí, amb molta energia com podeu comprobar i així tots!
I amb aquestes imatges tanquem les dues Jornades de la Campanya d’Animació Lectora. Gràcies pel feedback donat per les escoles. Aquesta vegada Eva Andujar https://www.evaandujar.com/ ha mostrat un entusiasme i dedicació exquisides; com sempre li caracteritzen en la seua vocació.
“El día que muera llevaré conmigo todos mis secretos y no habrá historiador literario que sepa distinguir cuándo he sido quién, cuál de los personajes me representaba a mí misma o cuál de los personajes era real de cualquiera de mis obras».
Aquest dimecres, la sessió del Club de Lectura la vam dedicar a la lectura La puerta , de Magda Szabó. Desirée va començar la sessió amb aquesta frase de la mateixa Magda Szabó. Paraules que posen en evidència el caràcter volitiu de l’autora per no revelar quin personatge és ella i és que estem davant una novel·la caràcter autobiogràfica.
Emerenc
El debat va girar entorn de Emerenc, un peculiar personatge que a ningú va deixar indiferent: alguns dels tertulians es van fixar més en els aspectes negatius de la seua personalitat, aspectes com la tossuderia i les reaccions violentes o el tracte menyspreable amb els animals; mentre que uns altres van destacar el seu altruisme i generositat. Elisa va recalcar la tenacitat i amabilitat extrema de la treballadora de la llar.
Parlarem del títol, La puerta. Es construeix al voltant d’un enigma omnipresent que actua com a teló de fons de les peripècies dels protagonistes; una història íntima de personatges a la vora del col·lapse, el pas del temps i el progrés com a conflictes centrals de l’obra i les discusions teològiques, així com l’enfrontament entre la tradició i la modernitat; el treball manual versus l’intel·lectual; el suïcidi i la mort. Un secret la resolució del qual sembla estar sovint a l’abast dels personatges al llarg de novel·la i que, no obstant això, no és possible revelar fins a les últimes pàgines.
La intencionalitat amb la qual està escrita es explicada al principi: “La presente obra no se ha escrito para Dios (…) dedico este libro a los hombres. He vivido con valentía hasta ahora y espero morir así, con coraje, sin mentiras, y para ello es necesario que declare de una vez por todas que yo maté a Emerenc. Yo quería salvarla, y no destruirla, pero eso no cambia nada”.
La intriga és una nota característica de l’obra. Des de les primeres línies emana dels personatges i es genera fins i tot quan ens preguntem per què la narradora se sent culpable de la mort d’Emerenc. Igualment desperta el nostre interés l’enigma entorn d’aquesta dona, la infranquejable porta i la seua casa, la qual cosa anirem coneixent gradualment i no volem fer spoiler; doncs aquesta novel·la és un una completa obra mestra que bé mereix ser llegida. La majoria va valorar positivament com està escrita.
En definitiva, segons la nostra tertuliana Emi, una obra que Szabó no hauria pogut arribar a tal magnificència en el domini dels temes si no l’haguera escrita amb 70 anys.
Si encara no esteu animats a llegir-la i voleu saber més sobre aquesta fancinant història, us deixem l’enllaç a un podcast sobre el llibre.
Per a no perdre la costum, volem compartir amb vosaltres el poema d’aquesta sessió. Ací us deixem la dedicatòria d’aquesta obra del nostre tertulià Francisco Rodríguez.
Sobre l’autora, Magda Szabó
Magda va naixer en Debrecen, Hongria el 5 d’octubre de 1917 ; d’origen , burgesos; es va criar en el si d’una família i il·lustrada i protestant. Va morir a Budapest en 2007. Va cursar la doble licenciatura en Filologia Llatina i Hongaresa en la Universitat de Debrecen i va contraure matrimoni amb el també escriptor i traductor Tibor Szobotka.
La seua carrera com a escriptora va començar amb un llibre de poemes Corder, en 1947. En 1949, li van concedir el Premi Baumgarten de literatura, però li va ser arrabassat per raons polítiques i no se li va permetre publicar les seues obres.
Durant 8 anys de silenci es va dedicar a traduir i a fer classes com a mestra en una escola elemental, temps en que es va unir al grup dissident Nova Lluna. A manera de protesta va decidir no crear art, siga literatura, pintura o música com tampoc tindre fills: era la negació de la pròpia existència, la forma que van trobar de rebutjar el govern comunista.
Malgrat això va rebre nombrosos premis com a novel·lista a Hongria, i les seues obres es van publicar en més de 40 països. En 2003, va guanyar el premi francés Prix Dona a la millor novel·la estrangera per La Puerta publicada en 1987, dos anys abans de la caiguda del comunisme a Europa.
Per què formar part d’un Club de Lectura📚? 31 de Maig.
Amb l’objectiu de fomentar la lectura de manera individual i l’anàlisi d’una forma conjunta d’una obra literària seleccionada.
Moltes persones són reticents a assistir perquè pensen que el nivell de lectura és molt alt o que estan obligats a parlar i participar de manera activa. El que es pretén és crear un grup harmoniós on puguem expressar amb llibertat el que ens ha fet sentir la lectura, on ens ha transportat o si ens hem sentit identificats; així com ampliar les nostres mires sobre el coneixement que puguem adquirir, comparar-lo amb altres lectures i conéixer més de l’autor per a comprendre-les millor en si mateixes; tot això sense oblidar que és un bon canal per a conéixer altres gèneres que no solem llegir i altres punts de vista. El nostre lema: llegir, comentar, compartir; així que us animem a compartir una de nostres lectures.
Durant el pròxim club de lectura parlarem de «Hôzuki, la librería de Mitsuko» de Aki Shimazaki.
📆Dimecres 31 de maig.
🕟 16:30h.
📍Biblioteca Ausiàs March
Les inscripcions per al Club de Lectura, les podeu formalitzar a la mateixa biblioteca, en el correu electrònic biblioteca@alaquas.org o en el telèfon 961519417
Aquest mes de maig tindrem unes novetats molt especials. Aprofitant que celebrem a diferents punts de la Comunitat Valenciana el maig negre, mes predilecte del gènere de novel·la negra, al llarg del mes afegirem a les novetats novel·les d’aquest gènere.
La biblioteca posa a disposició del usuaris les seues instalacions durant esta especial època d’exàmens. Així, amplien el nostre horari habitual als caps de setmana.
Recordeu que a Alaquàs també tens una Sala d’Estudi amb horari continu de 8h a 6h*.
*La Sala d’Estudi romandrà sense servei des de 8h del 27 de maig fins les 10h del 29 de maig, per seu de meses electorals.
Llegir té premi! Abril és un mes prou especial per a les biblioteques i es que tenim dus dates importants per a nosaltres. El 2 i el 23 d’abril, ambdues celebrem el Dia del Llibre infantil i d’adult respectivament. És per això, que com a l’exercici anterior, hem premiat als nostres usuàris més lectors. Com a bons usuàris, no ha costat molt que passaren per la biblioteca per a fer-los acte dels seus respectius diplomes i llibres. Els millors lectors d’aquest passat 2022 a la nostra #biblioalaquas han sigut premiats amb un xicotet lot de llibres 📚.
Aquest any han repetit Maya, Emilie i Félix, en les seues corresponents categories; encara que aquest any s’han supera’t! Per altra banda, s’estrenen Adrián Herrrero, amb premi al millor lector entre 11 i 14 anys i en la secció d’adults: Alfonso González. Esperem que les lectures siguen del vostre grat.
Us deixem un collage del moment…
Millors lectors i lectores 2022 a la nostra biblio
de 0 a 3 anys: Lector Félix (74 prèstecs)
de 4 a 6 anys: Lectora Emilie (69 prèstecs)
de 7 a 10 anys: Lectora Maya (77 prèstecs)
de 11 a 14 anys: Lector Adrián Herrero Ruiz (34 prèstecs)
de 15 endavant (adults): Lector Alfonso González de Luna (un fum de llibres prestats i una barbaritat de DVD’s).
Quí serà el millor lector o lectora✨ al 2023? Ahí ho deixem, haurem d’esperar un any sencer per esbrinar-ho.
Aquesta vegada ens reunirem per a compartior la lectura «La puerta». Szabó és considerada una de les millors novel·listes en hongarés de la història. També va escriure teatre, poesia, assajos, traduccions i memòries.
«Era en esa habitación donde escondía los verdores componentes de su identidad, y hasta que ella no estuviera dispuesta a abrir su puerta, por propios voluntad y rompiendo los siete sellos del secreto, no sabríamos quién era».
Magda Szabó relata a la porta la seua relació amb Emerenc Szeredás, la fascinant heroïna d’aquesta novel·la. Si bé la forta personalitat de Emerenc cohíbe en un primer moment a l’escriptora, a poc a poc s’anirà revelant com un ésser extraordinari: bondadosa, exemplar i alhora severa, representa l’esforç de l’ésser humà per viure una existència digna i que servisca d’ajuda a uns altres. No obstant això, mai accepta res a canvi i prohibeix terminantment que ningú creue l’avantcambra i penetre a la seua casa i la seua intimitat. Magda Szabó serà l’única convidada a travessar el llindar i a descobrir el seu secret.
La porta, com a element quotidià que passa desapercebut. No obstant això, el seu component simbòlic és tan potent que ha sigut usat com a recurs per l’art, la psicoanàlisi, l’arquitectura i, per descomptat, la literatura.
Qualsevol dia es ideal per començar un bon llibre o dedicar-li una estona a ese llibre que tens entre mans o ja estiga oblidat perquè se’t va fer bola en algun moment. És hora de reprendre-ho, hui és un dia especial. I és que el 23 d’abril és un dia en què es ret homenatge a la lectura, essencial per a desenvolupar el pensament crític i la reflexió; és a dir, per al desenvolupament de la societat.
En 1995, la UNESCO va triar el 23 d’abril com a data simbòlica. Per què 23 d’abril? Doncs, van morir William Shakespeare, Miguel de Cervantes (encara que aquest últim va morir el 22 d’abril, va ser enterrat l’endemà) i Garcilaso de la Vega.
La idea original de celebrar el Dia del Llibre va sorgir a Catalunya en 1926.
Per a celebrar-ho, a més de publicar novetats extra, hem premiat amb un mini lot de llibres de regal als nostres usuàris més lectors. Estem esperant a que passen per la biblio a recollir el seu diploma i llibre.
Novetats d’una ratolina molt especial
És un clàssic, per una determinada franja d’edat, emportar-se algun llibre alguna vegada de la ratolina Tea Stilton. És per això que aprofitant que és el mes dedicat al llibre, que hem volgut posar a la vostra disposició un extra dels seus llibres. Gaudeix dels seus viatges i descobriments per tot arreu! Encara no la conèixes, és ara l’opotunitat de viatjar amb ella i endinsar-te en el nou món de la lectura.
Aquesta vegada tenen premi i, és que les tres primeres persones en portar-se un llibre d’ella tindran un obsequi de la colecció. A què esperes a descobrir-ho?
De lo més bé el vam passar amb la cerca d’Ous de Pasqua. Els passats 4 i 5 d’abril la nostra biblioteca es va transaformar en : abelles, lleóns, gats, unicornis si això es considera animal, dinosauris… i és que els equips van ser del més competitius a l’hora de les proves per aconseguir les pistes que els portaven als ous amagats en la biblioteca. Encara que hem de dir que alguns van ser molt hàbils i els van trobar abans d’hora. Pot ser no els vam amagar molt bé 🙈.
Crec que el proper anys repetiran sense dubte. 48 xiquets i xiquetes van participar en la gimcana a la Sala Infantil de la biblio. Us deixem unes fotografies de les sessions.
4 d’abril. Joc graella d’ous de pasqua4 d’abril. Endevinalles5 d’abril. Jocs de comprensió lectora5 d’Abril. Cerca d’Ous de Pasqua per equips
El millor de tot? No es va quedar cap sense recompensa 🐰🍫. Vam tindre, contacontes, activitat de comprensió lectora, jeroglífic, graella pasqüera i ous de xocolate per a tots els assistents. Sense oblidar la lectura, un marcapàgines de la biblio amb motius de la Pasqua.
Us esperem l’any que vé per a la propera cerca d’ous 🐣!
Si voleu estar al tant de totes les novetats i esdeveniments, esteu atents a les xarxes socials i al nostre tauler de la biblioteca situat al hall.
Fa pocs dies no sols va començar la primavera i amb ella el bon temps, sinó que també es va produir el canvi d’hora, tornant a disposar de llargues vesprades de llum per a gaudir-les com desitgem, inclosa la lectura…ja que, què millor que llegir a l’aire lliure i amb llum natural? I perquè el gaudi d’aqueix moment lector siga complet, t’informem que ja estan disponibles en les nostres prestatgeries les novetats d’ abril. Recorda que per a veure-les, només has de punxar sobre la imatge.
T’esperem!
2 i 23 d’abril. Dia del llibre Internacional
Al mes d’abril, a més de celebrar de ple la primavera🌸 a l’hemisferi nord i la tardor 🍂en l’hemisferi sud, comptem amb dos díes prou importants per al llibre, el 2 i el 23 d’abril.
El 2 d’abril es celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil i també el Dia Mundial de l’Autisme. I és que un 2 de abril de l’any 1805 va nàixer l’escriptor danés Hans Christian Andersen, famós pels seus contes infantils: El patito feo, El soldadito de plomo , La sirenita, Pulgarcita, La pequeña cerillera, La princesa y el guisante., son només alguns del seu repertori. Sabíes que Hans Christian Andersen está entre els 10 escriptors més traduïts en el món?
A la nostra biblio, per a celebrar un dia tan assenyalat hem fet una sel·lecció de llibres, molts d’ells novetats per al teu préstec i que tu, jove lector, gaudis d’ells.
Sel·lecció de llibres infantils i juvenils
Altres efemèrides es celebren aquest 2 d’abril:
Un 2 d’abril de 2002, Severino Antinori, ginecólo italiano, asegura haber clonado con éxito un ser humano, a pesar del unánime rechazo de la comunidad científica internacional a la clonación reproductiva.
Un 2 d’abril de 1940 es publicà Poeta , a la ciutat de Nueva York, EE.UU, de l’escriptor espanyol Federico García Lorca.
Un 2 d’abril de 1935, Sir Robert Watson-Watt físico britànic patenta el radar, a Anglaterra.
Un 2 d’abril de 1854, comença a publicar-se en París Le Figaro, primer com a setmanari i des de 1866 com a diari.
Un 2 d’abril de 1767: Carles III decreta l’expulsió dels jesuïtes d’Espanya.
Un 2 d’abril de 1550, en Madrid, el rei de Espanya ordena ensenyar castellà als indígenes.
Narraciones extraordinarias d’Edgar Allan Poe ha estat l’últim descobriment del nostre club de lectura. Ahir, dimecres 29 d’abril ens vam reunir per compartir aquesta extraordinaria obra; encara que van haver-hi opinions per a tots els gustos.
La seua genialitat com a escriptor la va desenvolupar a l’una d’una vida complexa on l’addicció a l’alcohol va ser una constant amb la qual va haver de bregar. Molts d’aquests relats, narrats en 1a persona mostren el pensament més fosc de Poe.
Va ser considerat un dels tres escriptors més importants del Romanticisme fosc, junt a Herman Melville i Nathaniel Hawthorne (Warley). Els autors romantics foscos van utilitzar les emocions i sentiments mirant el vessant misteriós, més fosca i desconeguda, de la ment, el cos i l’ànima; clar exemple de la tràgica vida de Poe.
Edgar Allan Poe (1809 Boston – 1849 Baltimore), va ser un escriptor, poeta, novel·lista i periodista estatunidenc, unànimement reconegut com un dels mestres universals del relat curt, especialment de terror i misteri. Es quedà orfe amb 2 anys, i va ser educat per una rica família, però la relació amb el pare mai va ser bona. La seua mare adoptiva va morir aviat.
Això, conjuminat al trauma que li va causar la primerenca mort de la seua mare, són situacions que ho van turmentar al llarg de la seua vida.Malgrat treure bones notes va ser expulsat de l’exèrcit. Va haver de deixar d’escriure poesia perquè no es podia guanyar la vida amb això. No podia viure en exclusiva de l’escriptura. Tras contraure matrimoni amb la seua jove cosina Virginia la seua vida va començar a estabilitzar-se i els seus textos van començar a destacar. Va aconseguir un lloc com a Redactor del periòdic Southern Baltimore Messenger, on va publicar diferents narracions i poemes seus.
Algunes de les seues frases:
«Nací insano, con grandes momentos de cordura horrible».
«Deseo poder escribir algo tan misterioso como un gato». Y pot ser d’ahí va ser nèixer el seu relat «El gato negro».
«Tal vez sea la propia simplicidad del asunto lo que nos conduce al error».
«El hombre es un animal que estafa, y no hay otro animal que estafe fuera del hombre».
«Todo lo que vemos desfilar ante nuestros ojos, todo lo que imaginamos, no es sino un sueño dentro de otro sueño».
Poema de Francisco Rodriguez
Us deixem el poema sobre la lectura «Narraciones extraordinarias» del nostre membre del Club Francisco Rodriguez. Esperem que us agrade tant com a nosaltres i si no heu llegit a Poe us animeu a fer-ho.
Ahir, dia 23 de març, vam celebrar el Dia Mundial de la Poesia (21 de març), de primera mà amb la presència de la poeta valenciana Àngels Gregori. Una vetlada en la que a més de indagar en la seva trajectoria professional i vital, vam aprofundir en la barreja de sensacions que a Àngels li evoquen llocs com Oliva, Barcelona o Nova York.
Des de la Biblioteca Pública Municipal d’Alaquàs fomentem la presència d’autors i autores per tal de fomentar l’activitat lectora. Així, una vegada més, ens hem adherit a la Campanya «Llegim als pobles» que organitza la Conselleria de Cultura. Estem segures que Àngels va gaudir com a mínim tant com nosaltres, o almenys això és el que ens va manifestar. Us deixem unes instantànies amb ella i amb alguns dels participants.
D’esquerra a dreta: Amparo Requena, Àngels Gregori, Inma i Desirée Mellado.
Per a una data tan assenyalada vam reunir-nos al Castell d’ Alaquàs (Sala Cremona), coincidint amb la celebració del 20 aniversari de l’ apertura del Castell al poble d’ Alaquàs. Durant la nit vam gaudir d’un muntó d’experiències, poemes, vivències. Àngels ens va delectar amb la lectura d’un grapat de poemes seleccionats del seu proper poemari Jazz, que ens deia: «Justament hui està a impremta».
Àngels Gregori (Oliva 1985 -), Licenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i Doctora amb menció Cum Laude (UV). Es va donar a conèixer en el món de la literatura l’any 2003 amb la publicació del poemari Bambolines, amb el qual va rebre el premi Amadeu Oller per a joves inèdits. Després va publicar Llibre de les brandàlies (Premi Ausiàs March de poesia 2007), seguit de New York, Nabokov & Bicicletes (Premi Alfons el Magnànim València de Poesia 2010) . I li preguntem nosaltres: Tot el que escrius es converteix en PREMI?
La seua obra ha sigut traduïda a diversos idiomes, 3 com l’italià, el castellà, el francès, el croat i l’asturià.
Ha presidit el PEN Català (Centre Català del PEN Club) del 2018 al 2022. L’any 2005 va crear la Poefesta, Festival de Poesia d’ Oliva, que dirigeix des de llavors. A més, en l’àmbit de la gestió cultural està al capdavant d’alguns organismes, dirigint diversos festivals literaris i coordinant programació literària de diverses institucions. En la actualitat ets la presidenta de la Fundació Francisco Brines i membre de l’AVL.
Participa en diversos mitjans de comunicació i col•labora regularment en el suplement de cultura Posdata del Levante-EMV.
Segons la UNESCO, el Dia Mundial de la Poesia, celebrat cada any el 21 de març, commemora una de les formes més preuades de l’expressió i identitat i lingüística de la humanitat. La poesia, practicada al llarg de la història en totes les cultures i en tots els continents, parla de la nostra humanitat comuna i dels nostres valors compartits, transformant el poema més simple en un poderós catalitzador del diàleg i la pau.
Aquesta data va ser adoptada per la UNESCO per primera vegada durant la seua 30a Conferència General a París en 1999, amb l’objectiu donar suport a la diversitat lingüística a través de l’expressió poètica i fomentar la visibilització d’aquelles llengües que es troben en perill.
Des de llavors, és una ocasió especial per a honrar als poetes, assistir a recitals o promoure la seua lectura. Per això, des de la biblioteca ho volem celebrar amb vosaltres no sols a través dels llibres, posant a la disposició dels usuaris un Punt d’interès de Poesia per a totes les edats, sinó també comptant aquest dijous 23 de març amb la poeta valenciana Àngels Gregori, tal com us comentem en el post anterior. On? A la sala Cremona del Castell d’ Alaquàs, a les 18:30 h, sent l’entrada lliure fins a completar aforament.
Us esperem!
Punt d’interés a la biblio
A més, trobaras un bon grapat de llibres del gènere POESIA a la nostra biblio. Si no tens clar el que busques, pregunta’ns! Des de Gloria Fuertes, Rafael Alberti, Mercé Gali, Saramago, Rita Recio o Nuria Alberti per exemple. Per cert, us heu adonat que coinciodeix amb l’entrada de la primavera🌸 ?
Amb ocasió del Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el proper 21 de març, i dins de la Campanya «Llegim als pobles» que organitza la Conselleria de Cultura i que ha gestionat la Biblioteca d’ Alaquàs, ens visitarà la poeta Àngels Gregori.
Nascuda a Oliva, València (1985- ). Licenciada en Teoria de la Literatura y Literatura Comparada i doctora amb menció Cum Laude (UV) Es va donar a conèixer en el món de la literatura l’any 2003 amb la publicació del poemari Bambolines, amb el qual va rebre el premi Amadeu Oller per a joves inèdits.
A més, al llarg dels anys ha rebut altres guardons com premi Ausiàs March de Poesia de Gandia, amb Llibre de les Brandàlies (any 2007); el premi Alfons el Magnànim de Poesia per l’obra Nova York, Nabokov & Bicicletes (any 2010); premi de Poesia dels Jocs Florals de Barcelona amb el poemari Quan érem divendres (any 2013), sent els últims el premi de Poesia Vicent Andrés Estellés de Burjassot (any 2017) i i el premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (any 2019) amb el poemari Quan els arbres grans cauen. L’ any 2021, amb el títol Deberíamos habernos quedado en casa s’ha recollit una antologia de la seua obra en edició bilingüe. La seua obra ha sigut traduïda a diversos idiomes, 3 com l’italià, el castellà, el francès, el croat i l’asturià.
L’any 2005 va crear la Poefesta, Festival de Poesia d’ Oliva, que dirigeix des de llavors. A més, en l’àmbit de la gestió cultural està al capdavant d’alguns organismes, dirigint diversos festivals literaris i coordinant programació literària de diverses institucions.
Participa en diversos mitjans de comunicació i col•labora regularment en el suplement de cultura Posdata del Levante-EMV.
L’acte tindrà lloc lloc a la sala Cremona del Castell. L’ entrada serà lliure fins completar aforament.
Saps qui va ser l’inici de moviments que donaven suport als drets de les dones en el treball?
És cert que si ens situem en el marc de la Revolució Industrial, les condicions laborals de llavors eren molt més dures que les d’ara. La precarietat s’encebava especialment amb les dones. A causa d’aquesta terrible situació, concretament el 8 de març de 1857, un grup d’obreres d’una fàbrica tèxtil va eixir als carrers novaiorquesos. L’objectiu era protestar per les seues dures condicions laborals.
Aquestes manifestacions van ser l’inici de moviments que reivindicaven els drets de les dones en el treball. Aquestes protestes van establir precedent, doncs dos anys més tard, aquestes dones van crear el seu primer sindicat amb la finalitat de protegir-se i aconseguir uns certs drets laborals bàsics.
Dades rellevants
1907: Stuttgart (Alemania). la primera Conferencia Internacional de Dones Socialistas, liderada per Clara Zetkin, on es va fundar laInternacional Socialista de Mujeres. Un dels primers objetius que perseguien era el sufragi femení.
1908: Nueva York (EE.UU). Un 8 de març més de 15.000 dones es van manifestar per a exigir una retallada d’horari laboral, millors salaris, dret al vot i la fi del treball infantil. El seu eslògan va ser “Pa i Roses”. El pa simbolitzava la seguretat econòmica, i les roses, una millor qualitat de vida.
El primer Dia Internacional de la Dona
1909: En Nueva York y Chicago (EEUU). Un 28 de febrer van batejar un acte amb el nom de ‘Dia de la Dona’, proposat per una organització de Dones Socialistes amb destacades dones com Corinne Brown i Gertrude Breslau-Hunt.
1910: Dinamarca (Copenhaguen). 2a trobada Internacional Socialista de Dones. Es va proposar fixar com a dia simbòlic que servira per a reivindicar els drets de totes les dones el 19 de març.
1911: Un 19 de març es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional de la Dona a Europa, específicament a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa.
1911: Triangle Shirtwaist (Nova York). Un 25 març s’incendia un a fàbrica de tèxtils. Allí moren més de 100 treballadores a conseqüència de les precàries condicions laborals.
1975: l’ONU reconeix de manera oficial el 8 de març com el Dia Internacional de la Dona. No està demostrat que triara aquesta data arran dels primers episodis.
🔊Amb ocasió del Dia Internacional de la Dona el proper 8 de març, la BPM Ausiàs March ha posat en marxa un punt d’interés amb llibres de relevància envers la dona o escrits per dones.
Punt d’interés al hall de la biblioteca
Per altra banda, ahir vam gaudir del taller TALLER DIDÀCTIC ‘LES ARTISTES INVISIBLES. L’objectiu del taller, a més d’explorar altres cultures i visibilitzar a les dones artistes en un mes tan important com aquest, ha sigut el de motivar la creativitat i la imaginació a través del color.
A més, és una de les primeres activitats celebrades a l’Ajuntament d’Alaquàs, amb motiu del 20 Aniversari de l’obertura del Castell 🏰 a la ciutadania.
Una trentena de xiquets i les xiquetes d’Alaquàs es van convertir en artistes er un dia, inspirant-se en les obres coloristes i surrealistes de Frida Kahlo. Frida va ser l’artista escollida, però hi ha moltes més de les que us deixem un poquet de la seua història. Les coneixies?
Us deixem unes instantànies 📸 del taller. Taller impartit per Sara Bono (Gestora Cultural), de https://laculturacritica.com/historia/ que va començar comptant: «Frida Kahlo i els seus animalons».
Primer, un poquet sobre la vida de Frida Kahlo
2a activitat, pinta com feia Frida
En aquest ocasió hem explorat la cultura mexicana a través de la visió de Frida Kahlo.
Col·laborant, xiquetes i xiquets i els més grans, van unir les peces del puzle i li van donar color.
Procés de muntatge del puzzle. Quí serà?
Sense saber bé el que estaven pintant, una de les seues obres més repetides al llarg de la seua carrera artística, el seu autoretrat. Un puzle, dividit en diverses arts, que en pintar-lo de manera grupal i ajuntar-lo va formar un gran quadre de l’artista.
3a activitat, puzzle i aquarel·les amb Frida
La 4a activitat va consistir a crear un dels seus símbols d’identitat, la corona de flors, autoretrat gegant col·lectiu de manera participativa.
Fase de dissenyFeliços amb les seues corones4a activitat, Fem una corona?
Ja estàn ací, a la teua biblioteca favorita, les novetats de març. Tot tipus de lectures i per a totes les edats.
Sabem que molts de vosaltres tindreu el dia d’avui assenyalat en el calendari. I de segur que no relacionat amb la biblioteca, sinó perquè és el dia que es dispara la primera mascletà de 2023 a València. Aquest acte, al costat de la Crida, dona inici a les Falles de cada any com a preludi de la primavera.
Per tant, per a aquells i aquelles que aquesta data no ha sigut marcada per aquesta efemèride. Per aquells i aquelles que els llibres ocupen un raconet especial en el seu dia a dia. a partir de hui dia 1 de març, acosta’t, t’esperem!
I per a tots Bones Falles!
Recomanacions i novetats extras del mes de març. 8M
I durant el mes de març, anirem traient novetats especials; amb ocasió de que el 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona.
Parlem i recomanem Tierra de mujeres. Una mirada íntima y familiar al mundo rural. Descrit com: èpic, atàvic, militant, pur, modern, manifest, reivindicació, ramat, un colp de rebel·lia, etc.
Tierra de mujeres ofereix una mirada autobiogràfica que mescla contes i imatges familiars amb anotacions i interessos específics propis d’una veterinària de camp, vinculada a un món rural i, sobretot, al qual mestressa i respecta profundament, però no acríticament. Sánchez fa ús d’una narrativa i una visió real sobre i de la vida rural, allunyant-se d’estereotips i relats bucòlics o idealitzats del camp.
L’autora reflexiona sobre la ultima i multitudinària vaga feminista, i denúncia, amb dolor, precisament l’absència d’aqueixes dones rurals. És el món rural, llavors, el gran oblidat també del feminisme que teoritza les lluites i descriu els subjectes des dels nuclis urbans? .I en què termes?
El proper 29 de març, ens reunirem al voltant de la 11a sessió del Club de Lectura. Compartirem i debatrem «Narraciones Extraordinarias», d’Edgar Allan Poe. Serà a les 16:30h a la sala juvenil de la biblioteca.
El teu exemplar 📙 t’està esperant a la bibilioteca. Si vols saber més sobre la vida i obra de Poe, us recomanem aquesta pàgina https://historia-biografia.com/edgar-allan-poe/ . De segur que heu llegit algun relat o novel·la d’ell. A la biblioteca pots trobar, entre altres:
A 2022 es van complir cent anys del naixement de Joan Fuster. Així, arran del centenari, la vida i l’obra de l’erudit i literat de Sueca, vam incloure una de les seues obres més significatives en el nostre Club de Lectura.
Al febrer hem celebrat 1 any de la nova etapa del Club de Lectura d’Alaquàs i i què millor que amb Fuster; el millor assagista valencià del s. XX. Ahir, dia 23 de febrero, el Club de Lectura de la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs es va reunir al voltant de l’assaig humanístic: ‘Diccionari per a ociosos’, de Joan Fuster. I es que un tant ocisosos i ocioses estavem. No sé si réiem d’un dels aforismes de Fuster o de la nostra fotògrafa i companya la Gloria, mentre treia la instantània.
Amparo, Jose Luís, Mila, Josepfina, Silvia i Mónica, alguns dels nostres lectors del Club (d’esquerra a dreta).
Aforismes i escriptura
Vam destacar alguns dels aspectes més rellevants de l’autor Joan Fuster i de la seua obra. L’ús del registre estàndard amb pinzellades de col·loquialismes i la seua destresa per a utilitzar l’antítesi, l’epítet o la metàfora. També la peculiaritat dels aforismes, és el gram mestre; així deixem unes notes que ens van fer reflexionar i debatre al llarg de la reunió; va ser una sessió d’allò més enriquidora.
Un bon llibre 📗 sempre és una provocació.
Lectura: llegir és seguir vivint. Ars longa vida brevis.
La figura de l’home malalt.
La covardia, ens fa reflexionar sobre la por.
Avarícia: apetit desordenat de riquesses.
Uxoricidi: Assassinat d’una dona a les mans del seu cònjuge.
Com no podia faltar, deixem les paraules dedicades a l’obra ‘Diccionari per a ociosos’, de Francisco Rodríguez. Més d’una vegada hem parlat d’ell i es que Paco és un dels nostres usuaris més volguts i membres del Club. Ací baix les deixem 👇🏼
Podriem dir que aquest mes de febrer, l’hem dedicat a Joan Fuster. Recentement valorat i reconegut, el passat 12 de gener, per l’Instituto Cervantes; situant la seua figura en el súmmum dels intel·lectuals europeus del segle XX. Part del seu llegat ha sigut depositat en la Caja de las Letras, voleu saber quin?
A més, com us hem avançat setmanes enrrera, des del divendres 24 de febrer fins al dia 3 de març, de dilluns a divendres en horari de 9 a 21 hores podrem visitar l’exposició itinerant ‘Joan Fuster: una vida il·lustrada’. Gràcies a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per fer-ho possible. https://www.avl.gva.es/ Tot això, ací, a la teua biblioteca.
Propera sessió Club Lectura
La propera sessió, la 11a del Club de Lectura es celebrarà el 29 de març. El darrer dimecres de mes, a les 16:30 h tens una cita amb Edgar Allan Poe i les seues ‘Narraciones extraordinarias’.
Hui, dia 21 de febrer de 2023, és un dia molt especial. Hui es celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. Com ja sabeu a la Comunitat Valenciana contem amb no una, si no dues llengües cooficials. Doncs, què millor dia de la setmana per a celebrar-ho que un dimarts, coincidint amb les lectures en valencià que fem a la teua biblioteca.
Com ja sabeu, els qui ens seguiu, des del passat mes de desembre hem estat fent lectures en valencià. Aquestes lectures han sigut «Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana» i «Diccionari per a ociosos». https://www.instagram.com/p/Co7mvXktBSq/?utm_source=ig_web_copy_link
Per si ens està llegint algun despistat o despistada, el nostre Club de Lectura es reuneix cada mes el darrer dimecres. Tal i com us anava dient, demà dimecres ens reunirem a la 10a sessió del #clubdelectura amb l’assaig de Joan Fuster: «Diccionari per a ociosos». Conèixes la seva obra? encara que no l’hagis llegida, si tens curiositat, tothom té les portes obertes. T’esperem a la biblioteca!
Aquest mes de febrer hem innovat a la biblio. L’IES Dr. Faustí Barberà ha volgut comptar amb nosaltres per a posar en pràctica els coneixements adquirits a l’aula i visitar la biblioteca. L’any passat, diversos instituts van participar en l’activitat «Vine a conèixer la biblioteca». Aquest dies els alumnes de l’aula de premsa ens han visitat per a formar-se en un taller en el que han treballat principalment les fonts d’informació (primaries i secundàries) en la 1a sessió. En la 2a sessió hem donat a conèixer la biblioteca i el seu funcionament. Hem conclòs amb una gimcana i una reflexió sobre els bons hàbits i com com repercuteix la lectura i el coneixement en el dia a dia.
Us deixem unes instantànies dels tallers on van participar Micaela, Laia, Rocio, Lucas Elena, Alba i Marta entre altres.
participant en la gimcana.part de la classe de Premsa del IES Faustí Barberà
Altres alumnes més vergonyoses van voler posar per acomiadar-se de l’activitat. La propera vegada que ens visiten esperem que ja sàpien fer una cerca exhaustiva per al seu treball de recerca en la revista de l’institut. Podem seguir-los a la seua pàgina: https://www.facebook.com/people/IES-Doctor-Faust%C3%AD-Barber%C3%A0/100063457932609/
Els tres equips van trobar el secret guardat las llibres. Et sona aquesta frase? és una de les preferides d’un personatge famós, la trobaràs en els llibres i també al cinema.
La BPM d’Alaquàs està oberta a tot qui estiga interessat en les activitats que proposem, per als col·lectius i a més, té al teu abast gran quantitat de material bibliogràfic per als teus treballs. I si no el trobes, pregunta’ns.
Donada la proliferació de la novel·la gràfica, un format tan semblant al còmic i el seu èxit; aprofitem la pròxima data del Saló del Còmic a València* (del 3 al 5 de març) per a promocionar-ho a la nostra biblioteca i ensenyar-vos la diferència. Es per això que hem habilitat dos punts d’interés al hall de la biblioteca. Tenim marterial per a totes les edats. Sí, per a totes les edats, estàs llegint bé.
Al nostre hall trobaràs des de «Narval», «Superpatata», Witch», o «Doraemon» fins a la novel·la gràfica de Nada de Carmen Laforet; ¡Sonrie!, Hierba, Persépolis, Temporada de collita de Paco Roca o la novela gràfica sota el lema: històries reals y de no ficció, «las 100 primeras peliculas de Nicolas Cage. N’hi han per a tots els gustos.
Còmic i Novel·la Gràfica. Saps la diferència?
Còmic:
1. m. Sèrie o seqüència de vinyetes que conta una història.
2. m. Llibre o revista que conté còmics.
Novel·la gràfica: Format d’historieta que conté una narració unitària, on es presenten temes generalment profunds i històries extenses.
Punt d’interés novel·la gràficaPunt d’interés còmic
Visita’ns, els punts d’interés estaran habilitats des de hui 15 de febrer fins el 15 de març.
A més, també tenim llibres que t’ajudaran en les teues creacions: «Crea tu propio cómic» o «Narrador de historias», entre altres. Ací tens algunes de les novetats
Un total de 24 joves d’Alaquàs van participar ahir dimarts 7 de febrer en el taller de Disseny i Impressió en 3D. El taller ha sigut posat en marxa des de la Biblioteca Municipal Ausiàs March, a càrrec de la Fundació Musol Educa @fundacion_musol https://www.musol.org/es/ I Manuel Serrano, de @holanube7 https://www.instagram.com/holanube7/?hl=es
Sota el títol «Clauers pels ODS», el taller va consistir en ensenyar a les i els participants el funcionament d’una impresora 3D i el seu vincle amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una jornada que va servir per a donar resposta a la inquietut mostrada per la població jove. L’objectiu principal, d’aquirir coneixements sobre noves tecnologies, tot això en el marc de la sostenibilitat.
CONTINGUT DEL TALLER
Introducció a l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Reflexions orals sobre els ODS que es treballen en el taller.
Introducció a les eines que s’utilitzen.
Explicació activitat i realització d’aquesta.
Xicoteta reflexió sobre el taller, l’Agenda 2030 i els ODS treballats.
Com a pràctica, els i les joves que van participar i van dissenyar en aquest cas, un clauer amb un dels 17 logos dels ODS. Quina millor manera de tindre present els ODS que tindre un clauer dissenyat per nosaltres mateixes?
algunes alumnes de l’IES Dr. Faustí Barberà
Amb una descripció de treball sempre canviant i un espai de biblioteca on els llibres coexisteixen amb les impressores 3D, com a biblioteca, ens centrem en les quatre C. (col·laboració, comunicació, pensament crític i creativitat).
Un any més, volem celebrar amb vosaltres el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència (declarat com a tal l’11 de febrer) que reivindica el paper de les científiques. Per a això tornem a posar a la vostra disposició un punt d’interès amb una selecció de llibres sobre ciència i les dones i xiquetes destacades en aquest àmbit, principalment infantils i juvenils; amb la finalitat de visibilitzar tant el seu treball com els seus assoliments, acabar amb els estereotips i fomentar des de la infància la igualtat en la ciència, la tecnologia i la innovació.
Per què dediquem un dia a la dona i la xiqueta en la ciència? *
La igualtat de gènere ha sigut sempre un tema central de les Nacions Unides. La igualtat de gènere i l’apoderament de les dones i les xiquetes contribuiran decisivament no sols al desenvolupament econòmic del món, sinó també al progrés respecte de tots els objectius i metes de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.
I és que, tant la ciència com la igualtat de gènere són vitals per a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) acordats internacionalment en l’Agenda 2030.
Amb això esperem que les nostres xicotetes o joves usuàries puguem trobar la inspiració i l’impuls que necessiten per a endinsar-se en el món de la ciència, trobar la seua vocació STEM (l’acrònim dels termes en anglès: ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i potser arribar a formar part de les Dones de ciència guardonades amb el Nobel, l’última l’any passat en química:
Marie Curie Premi Nobel de Física l’any 1903 (conjuntament amb Pierre Curie). Premi Nobel de Química l’any 1911.
Irène Joliot-Curie Premi Nobel de Química l’any 1935 (conjuntament amb Frederic Joliot-Curie).
Gerty Cori Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1947 (conjuntament amb Carl Ferdinand Cori i Barnardo A. Houssay).
Maria Goeppert-Mayer Premi Nobel de Física l’any 1963 (conjuntament amb J. Hans Jensen).
Dorothy Crowfoot Hodgkin Premi Nobel de Química l’any 1964.
Rosalyn Sussman Yalow Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1977 (conjuntament amb R. Guillemin i A.V. Schally).
Barbara McClintock Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1983.
Rita Levi-Montalcini Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1986 (conjuntament amb Stanley Cohen).
Gertrude Belle Elion Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1988 (conjuntament amb James W. Black i George Hitchings).
Christiane Nüsslein-Volhard Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 1995 (conjuntament amb Edward B. Lewis i Eric F. Wieschaus).
Bufona B. Buck Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2004 (conjuntament amb Richard Axel).
Françoise Barré-Sinoussi Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2008 (conjuntament amb Montagnier i Harald zur Hausen).
Elizabeth Blackburn Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2009 (conjuntament amb Carol W. Greider i Jack W. Szostak).
Carol W. Greider Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2009 (conjuntament amb Elizabeth H. Blackburn i Jack W. Szostak).
Elinor Ostrom Premi Nobel d’Economia l’any 2009, el primer atorgat a una dona en la disciplina (conjuntament amb Oliver E. Williamson).
Ada Yonath Premi Nobel de Química l’any 2009 (conjuntament amb Venkatraman Ramakrishnan i Thomas A. Steitz).
May-Britt Moser Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2014 (conjuntament amb John O’Keefe i Edvard I. Moser).
Youyou Tu Premi Nobel de Fisiologia i Medicina l’any 2015 (conjuntament amb William C. Campbell i Satoshi Ōmura).
Dona Strickland Premi Nobel de Física l’any 2018 (conjuntament amb Arthur Ashkin i Gérard Mourou).
Frances Arnold Premi Nobel de Química l’any 2018 (conjuntament amb George P. Smith i Sir Gregory P. Winter).
Esther Duflo Premi Nobel de Economia l’any 2019 (conjuntament amb Abhijit Banerjee i Michael Kremer).
Andrea Ghez
Premi Nobel de Física en 2020 (conjuntament amb Reinhard Genzel i Roger Penrose).
Emmanuelle Charpentier i Jennifer A. Doudna
Premi Nobel de Química en 2020.
Carolyn R. Bertozzi
Premi Nobel de Química en 2022.
Així que acosta’t a la biblioteca i porta’t algun d’aquests llibres perquè potser gaudint de la història d’alguna d’aquestes excepcionals dones estigues escrivint per a tu un futur en el camp de la ciència.
A més, entre els llibres seleccionats hem inclòs algunes novetats molt intessants.
Com van les lectures de 2023? T’has marcat algun repte literari per a enguany? Potser llegir un número determinat llibres, bé de tot tipus o tal vegada de clàssics en particular?
Tant si és així, com si simplement vas llegint al teu ritme, gaudint de les teues noves lectures en aquestes vesprades hivernals de sofà i manteta, t’informem que ja estan disponibles en les nostres prestatgeries les novetats de febrer. Així que acosta’ t perquè volen!
I recorda que per a veure-les només has de punxar sobre les imatges i accediràs a les novetats.
«Fadrines, el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana» i «Diccionari per a ociosos».
Des del passat mes de desembre ens hem estat reunint a la biblioteca els dimarts pel matí. El pròposit … llegir en valencià. I és que, les dues últimes lectures escollides al nostre Club de Lectura d’Adults han sigut en valencià: «Fadrines, el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana», de Raquel Ferrero i Clara Colomina; i «Diccionari per a ociosos», de Joan Fuster.
Un dels dimarts vam compartir la sessió amb Miguel, Elisa, Antonia, Rosa i Francisco. Us deixem un parell d’instantànies:
Al gener, en una sessió amb Miguel, Elisa, Antonia, Rosa i Francisco.Dialogant i llegint «Fadrines, el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana» . De esquerra a dreta: Miguel, Elisa, Antonia, Rosa i Francisco.
El proper 22 de febrer tindrà lloc la 10a sessió del Club de Lectura. Estarà protagonitzada per l’obra: “Diccionari per a ociosos”, de Joan Fuster. Fins a esa data, els dimarts continuem «Llegint en valencià». on ens reunirem per a parlar sobre Joan Fuster i la seva obra «Diccionari per a ociosos». Les dates de «els dimarts llegim en valencià» queden de la següent manera.
Dimarts 20 i 27 de desembre.
Dimarts 10, 17, 24 i 31 de gener.
Dimarts 7, 14 i 21 de febrer.
Encara estàs a temps! Tens una cita amb nosaltres el dimarts a les 11h.
Club de Lectura d’Adults
El passat 25 de gener, al nostre Club de Lectura, vam gaudir de la presència d’ambdues autores de l’obra «Fadrines, el procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana», Raquel Ferrero i Clara Colomina. Aquesta vegada, excepcionalment, la sessió del Club va ser gravada amb un reproductor per les autores; per a la seua posterior anàlisi i seguiment de la investigació del procés de quedar-se fadrí o fadrina. La sessió va ser moderada per Desirée, la Tècnica de Biblioteca.
Durant la sessió del Clubd’esquerra a dreta: Clara Colomina i Raquel Ferrero (autores); Desirée Mellado (Tècnica de Biblioteca) com a moderadora.9a sessió del CLub de Lectura d’Adults
Malgrat el fred i alguna baixa, vam ser 16 participants, on a més de comentar l’assaig vam contar de moltes anècdotes que esperem formen part de la investigació de la nostra societat valenciana. Gràcies a L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia pel préstec del exemplars, per fer possible aquesta sessió, descobrir anècdotes i reflexionar sobre el nostre passat i la situació actual.
Com no podia faltar us penjem la poesia de Francisco Rodríguez sobre el llibre de la sessió; un dels nostres usuaris més volguts i membres del Club.
Juan de la Cruz Fuster Ortells, conegut com a Joan Fuster i Ortells (Sueca, València, 1922- 1992), escriptor i assagista que s’expressava i reivindicava la seua llengua i la seua cultura, la nostra llengua i la nostra cultura, el valencià.
La seua labor investigadora i editorial abasta diferents facetes i camps de coneixement, incloent-hi lingüística, història i filosofia. Des del passat dijous 12 de gener, forma part de la Caja de las Letras. Concretament, una edició especial del llibre d’aforismes ‘Judicis finals’ i una fotografia es custodien en l’Institut Cervantes; constitueixen el llegat in memoriam de l’autor que ha passat a formar part de la Caja de las Letras.
D’aquesta manera, l’escriptor de Sueca Joan Fuster, considerat l’assagista més important en valencià del s. XX, es converteix en el primer escriptor en valencià a ingressar en aquest «parnaso», situant-ho en el terreny d’un intel·lectual europeu del segle XX».
2022 any Fuster, ho celebrem a la biblioteca amb una programació especial.
22 de febrer: la 10a sessió del Club de Lectura estarà protagonitzada per l’obra: “Diccionari per a ociosos”, de Joan Fuster.
24 de febrer al 3 de març: exposició itinerant de Joan Fuster a la teua BPM Ausiàs March.
Com ja comentem en el post anterior, és possible que algun dels nostres usuaris, entre els nous propòsits per a aquest any 2023, haja inclòs llegir més, però segur que no és l’únic d’aqueixa llista. Com cada any, tots ens marquem nous reptes: aprendre un nou idioma, fer aqueix viatge desitjat, anar més al teatre o museus, etc. I és que ja ho diu la dita popular « Any Nou, vida nova».
Així, que siguen quals siguen els teus propòsits, factibles o no, suposen una motivació extra per a començar l’any i una excusa perfecta per a visitar la biblioteca, ja que en l’hall hem posat un punt d’interès amb una selecció de llibres perquè t’ajuden a complir-los; i si eres dels quals s’ha proposat llegir més, recordeu que tenim un munt de novetats. T’esperem!
Amb el Nou Any arriben les novetats d’aquest mes, avançant-nos als Reis Mags per si aquests, entre els regals, no us deixen un llibre o per si algun dels nostres usuaris enguany ha fet el propòsit de llegir més que l’any anterior i està impacient per començar algun nou. Només heu de punxar sobre les imatges per a accedir a aquestes novetats.
A més, us recordem que encara tenim la secció especial de Nadal, ara dedicada als Reis Mags, per a llegir aquest cap de setmana tan especial. Us esperem!
Feliç Any Nou! Comencem el 2023 amb renovades energies i amb moltes ganes de continuar compartint amb vosaltres molt bons moments i meravellosos llibres… i què millor que fer-ho amb una frase d’Edith Lovejoy Pierce que reflecteix perfectament l’esperit d’aquesta biblioteca. Ens acompanyes?
«Nosotros abriremos el libro. Sus páginas están en blanco. Vamos a poner palabras sobre ellos mismos. El libro se llama Oportunidad y su primer capítulo es el día de Año Nuevo».
Com ja sabeu els membres del CLub de Lectura de la Biblioteca, tenim entremans la lectura: «Fadrines. El procés de no casar-se en la societat valenciana».
Extraordinariament els dimarts ens reunim a la biblioteca per llegir l’obra tots alhora. Les persones interesades en unir-se poden fer-ho, encara que no participen de les sessions del nostre Club. Així que si encara tens dubtes ets benvingut!
El proper dia oficial serà el Dimarts 10 a les 11h. , continuarem per la pàgina 83. Encara què, alguns components manifesten vindran el proper Dimarts 3 a les 11:30h, ahí queda la cosa.
Després de les nostres lectures en valencià, Francisco Rodríguez , conegut també per «Paco», ha volgut compartir amb nosaltres una de les seues poesies. Aquesta vegada dedicada als membres del Club de Lectura i a la nostra Biblioteca i hem encertat és la més bonica de totes les que ha escrit. Tant és així que la compartim amb vosaltres.
Que continueu gaudint d’unes Bones Festes i Bon Nadal.
de esquerra a dreta: Antonia Cebrià (poetessa), Desirée Mellado (Tècnica de la Biblioteca) i Omega Pagani (poetessa).
Pep Ferrer, un dels gran membres de Poetes d’Alaquàs ens ha fet arribar aquest poema per a compartir i nosaltres amb el seu permís el compartim amb vosaltres; amb els millors desitjos per aquestes festes. El poema pertany a un llibret que han elaborat aquest any per a tot el veïnat d’Alaquàs i d’Aldaia. Aquest matí, Antonia i Omega, dues de les membres de Poetes d’Alaquàs i participants del llibret, ens han visitat per fer-nos-ho arribar i hem inmortalitzat el moment.
Si voleu un exemplar, només heu de vindre a la biblioteca aquests dies, amb un somriure nadalenc. Ací va l’avanç amb un dels poemes de Pep Ferrer.
TE DESITJA PEP FERRER: ¡BONS NADALS, MOLTA SALUT I UN BON ANY NOU!
NADALS?… QUE SÍ!
Fita anyal que aplega gentades,
persones i famílies, disperses…
(Que faran aquells que estan sols,
ho estaran més encara; o no?)
De llums i coloraines per tot,
de garlandes i avets
fins allà on no creixen.
Vinga que en Nadals tot és possible!
D’arbres exòtics:
«I això? »
«Això ho posen a l’estranger»
«Ah, i ells posen el nostre Betlem?»
Desmesura en les compres.
Fora seny en les menges i begudes.
Nadals! Sembla que tot val.
Tot i això, alguna cosa tenen
que cap altra data no ens ofrena.
Hi ha un caliu familiar que
paga la pena la data.
Hi ha abraçades i besos,
esperats, desitjats, que
rebem d’any en any.
També la mà estesa i sobreentesa
que a la taula s’hi manifesta.
S’encomana germanor
i s’obliden rancors.
Tindrem cava, coques, nous,
figues seques i tortells.
Torrons i també estrenes…
Nadals!
Quina cosa tenen?
Qui és el que ho sap?
Jo no ho sé.
Una cosa sí que us diré.
Ja estic esperant; … els de l’any que ve!
PEP FERRER Nadals 2022
Especials novetats en Poesia
Ja hi son al teu accés, a la biblioteca ja tens disponible els 2 primers poemaris de la col·leció de Fernando Garrido, un dels membres de Poetes d’Alaquàs. I es que el poble està ple d’escriptores i escriptors. Son molts més els poemaris dels nostres poetes que tenim a la biblio. Pregunta’ns!
Cada any vivim el 21 de desembre com el solstici d’hivern, és a dir, ahir va ser el dia més curt de l’any i hui ja estem a l’estació de l’hivern. Aquest dia, molt trist per a alguns a causa de la seua brevetat, sol tindre entre nou i deu hores de llum a Espanya. Com que pensem en positiu, fins a hui continuarem treient novetats com us avançavem dies arrere, i li posem bona cara al fred amb aquesta estampa nadalenca del nostre equip de la Biblioteca Pública Municipal Ausiàs March d’Alaquàs.
Aprofitem amb un sonriure i amb la nostra passió pels llibres, desitjar-vos unes bones festes i bona entrada d’any.
A més, aquests dies també ha passat per la biblio un dels nostres usuaris més actius i membre del Club de Lectura, Francisco Rodríguez o més familiarment Paco, com el coneixem la majoria.
Francisco Rodríguez (Paco)
Paco, ja ha llegit i ens torna el llibre de Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana, la propera obra que es comentarà a la 9a sessió del Club de Lectura d’Adults. Quan? el proper dia 25 de gener. No t’ho pots perdre, ja que comptarem amb la presència de una de les autores, Raquel Ferrero, com a convidada per a comentar-la. Raquel Ferrero és Gestora Cultural de l’Etno, el Museu d’Etnologia de València.
Recorda que estem oberts en horari especial. Pots consultar-lo a l’apartat d’horaris, a la pissarra de la biblioteca o a altres xarxes socials que utilitzem com Instagram: @biblioalaquas
El passat 14 de desembre vam compartir la 8a sessió del Club de Lectura amb la seua autora, la periodista i escriptora Amparo Tórtola, autora de l’obra » Apenas unos segundos». Com us vam avançar, voliem tancar i obrir l’anys amb l’acompanyament de les autores al nostre Club; amb la qual cosa també el 25 de desembre ens acompanyarà Raquel Guerrero amb «Fadrines. El procés de no casar-se en la societat tradicional valenciana.»
A més, si vols compartir la lectura del llibre amb nosaltres, ens reunirem els dimarts a la biblioteca. Que la llengua no siga un impediment per a l’accés a la cultura.
ALAQUÀS OBRIRÀ LA SALA D’ESTUDI TOT L’ANY DE DILLUNS A DOMINGO DE 8 A 6 HORES DEL MATÍ.
La Sala d’Estudio ubicada en l’Edifici Cultural de l’Olivar d’Alaquàs donarà suport a les persones usuaries en un ample horari d’apertura. Us recordem que l’accés principal és per la plaça de l’Esglesia Santa Maria de l’Olivar d’Alaquàs.
Ahir dimecres ens vam reunir els membres del Club de Lectura d’Adults per tal de parlar sobre l’obra de la periodista i escriptora valenciana Amparo Tórtola, ‘Apenas unos segundos’.
la periodista i escriptora Amparo Tórtola
Aquesta vegada, per concloure l’última sessió de l’any vam recuperar la sala de la biblioteca. I envoltats de llibres, la Tècnica de la Biblioteca Desirée Mellado va moderar la 8a sessió amb l’acompanyament d’Amparo Tórtola; qui va acostar als lectors la seua novel·la.
Amparo Tórtola i Desirée Melladoel nostre Club de Lectura d’Adults
Tórtola és llicenciada en Ciències de la Informació. Ha desenvolupat la seua labor professional en diferents mitjans, com ara premsa escrita, comunicació i ràdio. Entre altres, ha treballat en diferents periòdics: Hoja del Lunes de València i Diario 16, El Mundo, Las Provincias de València; a més, durant tres anys va ser assessora de comunicació de la Presidència de les Corts Valencianes.
La Biblioteca va oferir-los l’oportunitat de conéixer a l’autora i d’escoltar la seua experiència amb aquest primer llibre. També ens va revelar que està escrivint una segona novel·la. Ja estem intrigats i es que «Apenas unos segundos» és una novel·la clarament emmarcada en un context històric des dels anys 30 fins als anys 80. Apareixen diversos escenaris com el Madrid dels 80’, viscut per l’escriptora quan cursava estudis en Madrid; la València dels anys trenta, anys previs a lèpoca de la Guerra Civil, els camps de concentració del sud de França o Valparaíso a Chile.
La novel·la, documentada des de les primeres línies, relata el recorregut vital de quatre dones, unides per l’amor i també per l’odi; és clarament una novel·la de sentiments; plena d’esperances i desànims.
Novel·la que entrellaça històries com la de Delia del Carril, coneguda com «La Hormiguita», va ser una gravadora, pintora i dibuixant argentina. A més, artífex i organitzadora d’aqueixa gran operació de solidaritat en la navegació de Winnipeg, vaixell que va salvar a exiliats espanyols de la guerra, acció en la qual va col·laborar Pablo Neruda; en aquells dies parella de Delia.
Recordatori de la bibliotecària
Us recordem que la propera sessió i 9a del Club de Lectura d’Adults, serà el 25 de gener del proper any. Per això hem escollit l’obra: «Fadrines. El procés de no casarse en la societat tradicional valenciana». Per una banda és l’últim número de la col·lecció de Temes d’Etnografia Valenciana de L’ETNO, amb la qual cosa es converteix en una proposta per als clubs de lectura de les biblioteques valencianes; com el nostre Club d’Alaquàs a la nostra biblioteca Ausiàs March. Per altra banda començem l’any també amb la presència de l’autora Raquel Ferrero, Gestora Cultural de l’Etno. Així que si ets membre del nostre Club, tenim una cita amb tu el 25 de gener a les 16:30 h.!
Amb el Nadal a quatre passes i seguint la tradició, la setmana passada vam posar el nostre propi arbre de Nadal, encara que com no podria ser d’una altra forma, aquest està fet de llibres. Si encara no ho has vist, a què estàs esperant?
A més, des d’ avui davall de l’arbre hem deixat una selecció de llibres «Especial Nadal», ideals per a llegir en aquests dies freds, però també màgics i entranyables, que conviden al recolliment i a la reunió familiar al voltant d’un bon llibre. Tens un favorit? Doncs passa’t per la biblioteca a veure si ho tenim i ja de pas deixar en l’arbre el teu desig per al proper any. T’esperem!
A més, el dia 12 traiem un extra de novetats. Apropa’t que tens feina!
Gairebé cada dia estem afegint novetats al nostre fons! Us deixem algunes instantànies de les apetitoses lectures que us esperen aquestes festes.
Lliteratura en valenciàPractiquem valencià? Diferents nivellsCòmic infantilNovetats per a la joventut i més enllàAlgunes novetats que trobaràs a la secció dels més menuts
Nota de la bibliotecària
Gairebé cada dia del mes de desembre fins a Nadal traurem novetats!
Des d’aquest matí ja teniu les novetats del mes disponibles a les seues prestatgeries. Punxeu sobre les imatges i accedireu a les novetats!
Us comuniquem que durant tot el Nadal tindrem Novetat Extra, estigueu atents!
L’horari de prèstec els dies 5, 7, 9, 26, 27, 28, 29 i 30 de desembre de 2022; així com el 2, 3, 4 i 5 de gener de 2023 serà de 9:00 a 14:00 hores. La sala d’estudi general obrirà de 9 a 21h ininterrompudament.
Romandrà tancada els dies 6 i 8 de desembre de 2022 i; el 6 de gener de 2023.
Contentes de poder acabar l’any i començar-lo amb un elenc molt especial en les nostres sessions del Club de Lectura, acompanyades i acompanyats de les autores de les novel·les triades. El 16 de novembre vam tindre l’honor de comparti la sessió del Club de Lectura amb la presència de Carmen Amoraga, autora de l’obra » El tiempo mientras tanto», el 14 de desembre a les 18h ens acompanyarà Amparo Tórtola amb «Apenas unos segundos» i al 25 de gener Raquel Ferrero amb «Fadrines».
Com ja sabeu, la nostra BPM Ausiàs March es va adherir a la Campanya #Bibliopop, dins dels seus objectius els quals, es pretén difondre la cultura i donar suport; fent pinya col·laborant amb les associacions i entitats del poble.
L’alumnat de l’optativa Taller d’Economia ha portat a terme un projecte innovador, ha creat una cooperativa, sota el nom de Wellbe. Es per això, que recentment vam rebre una visita molt especial. El passat 15 de novembre, 13 membres de l’alumnat de 3r ESO de l’ I.E.S. Dr. Faustí Barberà van visitar la nostra biblioteca, tots ells de la mà de la seua professora d’economia Mónica Soriano.
de esquerra a dreta: Desirée Mellado (Tècnica de Biblioteca) i Marta López- Santacruz (escriptora).
Aquests 13 membres de 3r. E.S.O. s’han associat en una cooperativa i tenen com a objecte introduir hàbits saludables entre l’alumnat del seu centre. Pot ser siga un projecte en expansió a altres centres, doncs cadascun d’ells s’està formant en una de les àrees que afecten a la salut i a l’alimentació saludable. La recent cooperativa Weelbe ens va explicar en què consisteix el projecte i després de fer les presentacions i conèixer de primera mà les bases del seu projecte, vam fer un recorregut per les funcions de la biblioteca i el bon ús que poden fer d’ella per a la seua tasca diaria i recerca documental; la gestió de la col·leció; el material del qual disposem per a la seua tasca de recerca.
A banda de les funcions i orientar-los entre les fonts d’informació a les a les quals tenen accés, vam rebre una xerrada a càrrec de l’escriptora Marta López- Santacruz sobre els Trastorns de la Conducta Alimentària, dels quals ens parla rigurosament en su primera novel·la «Hasta el fin del mundo, mi reina».
L’activitat per part de la biblioteca va finalitzar amb una gimcana. Tots ells, clar està, versaven sobre la salut.
Punt d’interésGimcana per la biblioteca
A més, van assitir a la presentació personalitzada del llibre «Memòria popular i Patrimoni culinari: receptes saludables de sempre», del col·lectiu Quaderns d’Investigació. La presentació va ser a càrrec de COR DE VILA (Marta Murciano y Antoni Monzó).
presentació de «Memòria popular i Patrimoni culinari: receptes saludables de sempre», del col·lectiu Quaderns d’Investigació. A càrrec de Cor deVila. Dos membres de la cooperativa i al mig: Antoni Monzó i Marta Murciano.Clausura de l’acte: Marta Murciano, Mónica Soriano, Desirée Mellado i Antoni Monzó. (d’esquerra a dreta).
Recordatori de la bibliotecària:
Recordem que som #Biblipop, estem oberts a col·laborar amb les entitats i col·lectius locals que vullguen conèixer les instal.lacions, serveis i funcionament de la Biblioteca Pública Municipal.
L’ escriptora i periodista, Carmen Amoraga, a més de Directora General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat; ha sigut la convidada especial de la 7a sessió del Club de Lectura d’Adults del passat 16 de novembre. Dia que ha coincidit amb el Dia Internacional del Patrimoni.
Carmen Amoraga amb l’obra «El tiempo mientras tanto» Finalista Premi Planeta 2010.
Donada la presència de l’escriptora Carmen Amoraga, excepcionalment van assistir més de 40 persones a la sessió. A l’acte de la Campanya «Llegim als pobles» també van assistir l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura i el Regidor de Cultura, Fran Evangelista.
La sessió del Club, una vegada més, va ser moderada per la Tècnica de Biblioteca Desirée Mellado, la que subscriu. Carmen Amoraga ens va explicar que n’hi han novel·les de dos tipus: de bruixola i de mapa, i que la seua novel·la «El tiempo mientras tanto» és clarament una novel·la de bruixola. Com va dir l’escriptora Mis novelas hablan sobre la distancia, sobre lo que somos y lo que queremos ser. Son obras que hablan de la vida a través de las cuales intento que las personas que las leen encuentren en ellas algo de su vida reflejada.
Mentres analitzaven l’obra, molt realista, un dels millors moments va ser quan Francisco, o Paco per als més afins ens va entregar el poema que redacta a cada sessió sobre l’obra que treballem. En aquesta sessió tan especial ens va voler delectar amb un altre més, de caracter personal, dirigit a una servidora. Donada l’emotivitat d’aquest, publiquem només el de l’obra tractada, que vam regalar a Carmen Amoraga, però no l’altre; deixem per això una instantània en blanc i negre.
Paco llegint el seu poema d’agraïment. (fotografia cedida per Julieta, del grup de fotògrafs d’Alaquàs).
«Llegim als pobles”
«Llegim als pobles” és una campanya posada en marxa per la Direcció General de Cultura i Patrimoni per a facilitar la presència d’escriptors i escriptores en els municipis de la Comunitat Valenciana i donar-los a conèixer; així com el foment i apropament dels llibres a la ciutadania, d’una manera més propera i el foment que comporta a la lectura. Pilars dels objectius de la nostra Biblioteca Municipal.
Nota de la bibliotecària:
Ja teniu a la vostra disposició els exemplars de la propera sessió del Club de Lectura d’Adults.
Data 8a sessió: 14 desembre 2022
Hora i lloc: 16h. a la Casa de la Dona (dalt de la biblioteca).
El valencià Juan José Millás ha rebut aquest passat 16 de novembre el Premi de les Lletres de la Generalitat 2022.
Juan José Millás García (València, 31 de gener de 1946 – ) és un escriptor i periodista valencià. A més, és considerat l’inventor d’un gènere nou: l’anticonte.
A la fi de la dècada dels 60 es va inscriure en la carrera de Filosofia i Lletres, en la branca de Filosofia Pura, desencantat va abandonar en el tercer curs. Posteriorment va treballar d’administratiu i al gabinet de comunicación de la mateixa empresa. Simultàniament, va començar a col·laborar en la premsa (des de principis dels anys 90 en el diari El País i en altres mitjans de comunicación). Davant l’èxit collit, va decidir dedicar-se completament a la literatura.
En 1975 va publicar la seua primera novel·la, Cerbero son las sombras, amb la qual va guanyar el Premio Sésamo, el primer d’una sèrie nombrosa de guardons, ja que la seua obra, traduïda a 25 idiomes, ha obtingut, entre altres, el Premi Nadal, el Planeta i el Nacional de Narrativa, a més del Miguel Delibes de periodisme.
El passat 16 de novembre ha rebut l’últim guardon, el Premi de les Lletres de la Generalitat 2022, en un acte que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, 70 anys després des que Millás deixara la capital del Túria per primera vegada, tancant un cercle, segons ell, en la seua vida.
La seua última obra: La muerte contada por un sapiens a un neandertal, de la qual és coautor al costat de Juan Luis Arsuaga.
Nota de la Bibliotecària:
Visita el punt d’interés que tenim al hall amb l’obra de Millás.
El passat divendres 8 de novembre, iniciàrem el cicle de visites didàctiques : «VINE A CONÈIXER LA TEUA BIBLIOTECA». Visites concertades amb els centres i els col.lectius locals que ho sol.liciten.
La participació d’aquesta última setmana ha sumat 290 alumnes de l’IES Dr. Faustí Barberà. Ara ells ja saben que han de fer per a obtenir el carnet de la biblio i poder emportar-se llibres i pelis a casa.
Com que estem en plena campanya d’Espanta la por, hem conclòs les sessions amb una gimcana ambientada en el gènere de misteri. Us deixem algunes instantànies d’aquestos dies.
«Harry Potter y la Orden del Fénix» darrere de l’enigmaaula 2nA de l’IES Dr. Faustí Barberàaula 1r E aula 1r Baula de 1r Atreballant en equipTocant els llibres, ens aproximem a desxifrar l’enigmadesxifrant la gimcanaguanyadors de la classeequip guanyadorguanyadors de la gimcana, aula de 2n Dguanyadors de la classeguanyadors de la gimcana, aula de 1r Bguanyadors de la gimcana, aula de 2n A
Si formes part d’algun col·lectiu d’Alaquàs i vols participar en estes visites didàctiques, posa’t en contacte amb nosaltres i concertarem una cita.
La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha concedit els premis als Llibres Més ben Editats en 2021 entre altres. També a les llibreries que han destacat per la seua trajectòria o innovació en el foment de la lectura i a la llibreria que ha desenvolupat un bon programa de foment lector en la Comunitat Valenciana.
La Biblioteca d’Alaquàs vol difondre aquestes obres i els seus autors; obres com la de Carme Cardona la podeu trobar per al prèstec. A més, va aconseguir el Premi Diafebus de novel·la juvenil.
La casa invisible (editorial Drassana): en categoria llibre juvenil.
Joan Fuster i Sueca (editorial Edicions 96): el Premi al llibre més ben editat
Jo sóc l’altre (editorial Llitera): llibre més ben il·lustrat.
Operística (Andana editorial): en la categoria de còmic.
Fluidoteca (editorial Llitera) :el llibre infantil més ben editat.
La casa invisible (editorial Drassana): en categoria llibre juvenil.
Us avançem que llegirem «Diari per a ociosos» en la 10a sessió del Club de Lectura d’Adults el proper 22 de febrer de 2023 i gaudirem de l’exposició de Joan Fuster del 24 febrer al 3 març. Tot això a la teua biblioteca preferida, la Biblioteca Ausiàs March.
Més informació sobre le nostre Club de Lectura, ací al blog
Estem a punt de concloure la campanya Espanta la Por amb els col·legis d’Alaquàs i es que per ací han passat ja: 92 alumnes del CEIP Sanchís Almiñano, 82 alumnes del CEIP Ciutat de Cremona, 246 alumnes del CEIP Bonavista i 128 alumnes del CEIP Amparo Alabau.
Aquest any, a banda del punt d’interés sobre la temàtica dels monstres valencians hem volgut que els més menuts passaren per la biblio i conegueren als monstres valencians que tenim ací a la terreta, les històries màgiques i les espantacriatures.
classe amb l’Home dels Nassos
Entre la Gloria i la Desirée li’ls hem contat històries màgiques, tretes d’un paraigües màgic; històries com la del Butoni, l’Home del Sac, la Quarantamaula, històries de donyets, fades, bruixes i bruixots, Queixalets. La missió de recerca de l’Home dels Nassos va ser la més interesant. Compartim algunes instantànies amb vosaltres.
Nascuda a Picanya, València (1969- ). Licenciada en Ciències de la Informació. Ha treballat com a columnista en el diari Llevant-El Mercantil Valencià i ha sigut assessora de relacions amb els mitjans de comunicació en la Universitat de València. Tertuliana en Canal 9, Ràdio 9 i Punt Ràdio. Guanyadora de diversos premis literaris.
Encara que no és la seua última novel·la, «El tiempo mientras tanto», novel·la agredolça que enganxa des del principi ha estat l’escollida per la propera sessió del Club. d’ Adults de la biblioteca d’Alaquàs. A més, comptarem com a convidada especial a l’autora de l’obra; Carmen Amoraga. «El tiempo mientras tanto» va ser novel·la finalista del Premi Planeta en 2010.
No cal que hages llegit el llibre, Us esperem!
Data setena sessió: 16 novembre 2022
Hora i lloc: 19 h. a la Casa de la Dona (dalt de la biblioteca)
Obra: «El tiempo mientras tanto», de Carmen Amoraga (presentació de l’obra per l’escriptora).
La campanya Espanta la por!: per Tots Sants, monstres valencians” té per objectiu, entre d’altres, el fomentar la lectura i el coneixement de la literatura popular valenciana. Com? Doncs una de les maneres és difonent l’imaginari popular valencià sobre la por. Parlem de les criatures fantàstiques, o espantacriatures; conegudes com el Butoni, l’Home dels nassos, l’Home del Sac, la Quarantamaula, la Bruixa, el Drac del Patriarca, Queixalets, els donyets, entre altres.
Hem ambientat la teua biblioteca i tenim un punt d’interés sobre la temàtica, amb un bon grapat de llibres sobre la cultura popular, disponibles per a tu. Llibres tant per als més menuts com per als grans. Comptem amb la nova adquisició: “Guia inacabada de la fantasia valenciana” l’obra del famós escriptor sobre literaura valenciana Francesc Gisbert, també Joan Borja, Víctor Labarado i l’il·lustrador Marc Bou.
Este any estem realitzant diverses activitats dins d’aquesta campanya. La primera, durant la nit de les ànimes, va tindre lloc el dia 1 de novembre en un itinerari cultural pel centre d’Alaquàs. La cita més esperada ha sigut aquesta vesprada, 3 de novembre a les 18:00 hores a la biblioteca; amb un espectacle màgic… “Baves Màgiques”. Ens han acompanyat criatures màgiques com la tetera màgica o l’amic del Mag Wendo @magwendo, Oswaldo.
Ambdues activitats han sigut gratuïtes. A més, dintre de l’agenda de la biblioteca en la «Campanya Espanta la Por», hem oferit a tots els centres escolars d’Alaquàs, sessions de contacontes, on estem coneixent als monstres valencians.
Us presentem les novetats bibliogràfiques del mes de noviembre; que ja podeu gaudir a la Biblioteca.
Per a poder veure el llistat de novetats, s’ha d’accedir a l’enllaç que hi
trobareu al peu de cada imatge.
El passat 24 d’octubre, Dia Internacional de les biblioteques. Totes les xiquetes i xiquets que van passar per ací van deixar la seva empremta o dibuix a un mural, amb temperes de colors. Us deixem les primeres tomes…
Amb ocassió del Dia de les Escriptores, el passat dilluns 17 d’octubre, vam gaudir de la presentació del llibre «Hasta el fin del mundo, mi reina». Aquesta novel·la juvenil, on preval el gènere romàntic, és obra de Marta López-Santacruz. Encara que podem dir que versa sobre altres temàtiques com ara: els valors; la violencia de gènere i violencia domèstica; la part innocent i no corrompuda de la societat representada per la infantessa; els TCA (trastorn de conducta alimentaria, l’anorèxia nerviosa i bulímica) o l’empoderament de la dona.
de esquerra a dreta: l’escriptora Marta López-Santacruz i Desirée Mellado (Tècnica de la biblioteca).
Al llarg de la presentació vam conéixer què va inspirar a Marta a escriure aquesta novel·la. Albirem també la seua sensibilitat pels temes que tracta i pels seus personatges. Una lectura dinàmica i de fàcil lectura que t’arribarà al cor. No te la pots perdre, a més…ens va donar un dels exemplars i el tenim a la biblio! No tens excusa.
«Hasta el fin del mundo, mi reina» va ser publicada en 2020 en plena pandemia. Actualment té entre mans altres dues obres, un thriller i una altra romàntica.
Un poc de Biografia sobre Marta López-Santacruz:
Marta López-Santacruz Manzanares, natural d’Horcajo de Santiago (Cuenca), estudia Dret a Madrid i el màster d’advocacia a la Universitat de València. Des de 2017 és veïna d’Alaquàs. Aquesta és la seva primera novel·la, fruit del seu primer relat, Sara, amb el que va guanyar el seu primer certàmen literari; fusionat amb el relat de Georgina. Fins ara, la Marta ha guanyat més de 10 certàmens literaris, entre relats i poesía.
Esperem que torne a repetir amb nosaltres quan publique les properes obres, de segur que son un èxit.
El 24 d’octubre és el Dia Internacional de les Biblioteques, data que es celebra des de 1997 per iniciativa de l’Associació Espanyola d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil, amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport, en record de la destrucció de la Biblioteca de Sarajevo, incendiada en 1992 durant el conflicte balcànic.
Una efemèride que pretén ressaltar el paper fonamental de les biblioteques, no sols com a contenidor de cultura sinó com a instrument de transmissió d’aquesta, d’accés a la informació, lliure i gratuït, i com a mecanisme de millora de la formació i la convivència humana per a totes les persones. La teva Biblioteca Ausiàs March defensa aquestes preceptes.
Ray Bradbury, autor de Fahrenheit 451 (obra del passat Club de Lectura).
Les Biblioteques, grans o petites, alberguen coneixement, per això no sols no hi ha que destruir-les sinó que a més cal protegir-les. I una de les millors formes que tenim de fer-ho és donant-les a conèixer, ressaltant el seu valor tots els dies i aquest una miqueta més; però també amb l’ús de les mateixes per part de les persones, si és mensual o setmanal bé, si és diari molt millor. Així que celebrem junts aquest dia.
I com fer-lo?
Molt fàcil, simplement vine a visitar la biblioteca, ja siga per a estudiar, llegir o portar-te un llibre o un dvd en préstec….i si eres una usuària o usuari infantil volem que sàpies que el fet de vindre no passarà desapercebut, perquè el nostre lema enguany és: Jo he estat ací!…així que si vols saber en què consisteix, no deixes de passar-te per la biblioteca i prepara’t per a deixar volar la teva imaginació.
Data acte: 18 octubre 2022 Hora i lloc: 18:30 h. a la Biblioteca (Casa de la Dona). Biblioteca humana: «Historias de vida», (xerrada de la vida de Rayyan).
Ryyan compartirà amb nosaltres la seva història de vida. Vine a escoltar el primer llibre humà a la Biblioteca d’Alaquàs. Així mateix, recordeu que som #bibliopop i convidem a tota Alaquàs a compartir la seva història de vida. Compartim experiències i tradicions. Som cultura popular, Biblioteca Popular, som #BiblioPop.
Rayyan és un xic palestí que va nàixer i es va criar en el camp de refugiats palestins de Yarmouk, al sud de Damasc (Síria). Amb 18 anys, va eixir del país, fugint de la guerra. Va estudiar en la universitat a Líbia, però en acabar la carrera va haver d’abandonar el país. Va estar també al Marroc, on va ser detingut diverses vegades per intentar arribar a Espanya. Al final va aconseguir arribar fa 4 anys, de manera irregular. Hui dia és sol·licitant d’asil, però després de 4 anys, segueix sense obtindre l’estatus de refugiat, ja que és un procés molt llarg i costós.
Coincidint amb del Dia de les Escriptores, que se celebra cada any el dilluns més pròxim a la festivitat de Teresa de Jesús (una de les més brillants autores espanyoles) amb l’objectiu de reivindicar la labor i el llegat de les dones que han escrit al llarg de la història, en aquest cas el 17 d’octubre, us convidem a la presentació de la novel·la romàntica i juvenil «Hasta el fin del mundo mi reina» a càrrec de la seua autora, Marta López-Santacruz Manzanares, que és a més veïna d’Alaquàs.
Us esperem!
Data acte: 17 octubre 2022
Hora i lloc: 18:30 h. a la Biblioteca (Casa de la Dona).
Obra: «Hasta el fin del mundo, mi reina», de Marta López-Santacruz Manzanares (presentació i xerrada de l’obra per l’escriptora).
El passat divendres 7 d’octubre vam voler celebrar el 9 d’octubre amb les nostres usuaries i usuaris. El 9 d’octubre té lloc la commemoració de l’entrada de Jaume I el Conqueridor a la ciutat de València en 1238; encara que va ser el 28 de setembre quan es van signar les capitulacions de la conquesta.
El 9 d’octubre és també la festivitat de Sant Donís, considerat tradicionalment el patró dels enamorats per a les valencianes i valencians; pel que és costum en aquest dia regalar la mocaorà. Com que és un dia tan especial i com que a la biblioteca no tenim mocaors, ni massapà, perquè si no se’ls menjarien les formigues… Hem estimat regalar llibres, sí, com escolteu! No ens hem tornat boges, ni ens ha caigut un llamp.
Divendres passat vam regalar llibres sorpresa, embolicats amb molt carinyo, amb ocassió de la celebració de Sant Dionís; amb un bombó com a reclam. Tot això, amb l’ànim d’incentivar la lectura i que ningú es quede sense el seu regal.
Fins esgotar existències, gairebé més de sisanta per a totes les edats! Vam repartir-los a totes les usuaries i usuaris que van treure en prèstec algún document de la biblioteca; en qualsevol dels seus formats: dvd, novel·la, còmic, cd, poesia, llibre infantil, teatre,etc.
Us deixem unes instantànies del dia.
La nostra companya Mireia Viedma preparant els llibres sorpresa amb bombó inclòs
José E. González va ser el primer usuari que després d’emportar-se 3 llibres en préstec es va anar amb un altre de regalI Juliana Ballesteros va ser el primera usuària que després d’emportar-se 2 llibres en préstec es va anar també amb regalMagdalena González, feliç amb el seu regalDaenerys Moreno, la primera xiqueta a emportar-se llibres en préstec…i una sorpresa!
I a la vesprada van començar a arribar més xiquets per llibres per al cap de setmana…i el regalRafa Arenas, feliç amb el seu regal
Passat dilluns i dimecres ens vam reunir, com cada mes, al Club de Lectura Familiar, on vam treballar unes lectures en base als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible), seguides d’una activitat de comprensi´o lectora. Els ODS tractats a les sessions celebrades el dilluns 3 d’octubre i dimecres 5 d’octubre, van ser:
ODS núm. 3 “SALUT I BENESTAR”.
ODS núm. 2 » FAM ZERO».
Sessió Dimecres 5 d’octubre «Lectures i berenars saludables»
CLF. Sessió Dilluns 3 d’octubre
El dilluns 3, els més xicotets, amb ajuda de les mares i pares es van emportar uns bonics mantells individuals per a menjar, ambientats en la tardor 🍂 I aliments saludables. Esa vesprada es va repartir fruita fresca. Us deixem unes instantànies de les activitats de comprensió lectora de tots dos dies.
Mans a l’obra: Dario, Emma, Valeria…Decorant els futurs mantellsLa familia, i la natura a la tardor.Mantell de Bruno i la seva casetaMantell de Sixti
CLF. Sessió Dimecres 5 d’octubre
El dimecres 5, a l’activitat de comprensió lectora, tots es van convertir per una estona en pastisseres i pastissers; davantal i barret inclòs. No cal dir que el van passar de meravella… o rexupló! Ens va acompanyar Isabel Cosme i Elena Solís. Treballem amb el poble, som #BiblioPop. Que encara no saps què és Bibliopop? Vols participar i realitzar alguna activitat amb la biblioteca? pregunta’ns, parlem.
Activitat a càrrecde Desirée Mellado, Tècnica de la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs.
Col·laboració: Isabel Cosme, veïna d’Alaquàs i membre fundador de l’Associació Cor de Vila d’Alaquàs.
Elena Solís, Regidora del àrea de Benestar Social (salut), Gent gran, Diversitat Funcional, OAC i Participació Ciutadana en Ajuntament d’Alaquàs.
La recepta de Isabel Cosme, veïna d’Alaquàs la podeu trobar al «Llibre de receptes d’Alaquàs», publicat per Quaderns d’Investigació. La Biblioteca disposa d’exemplars.El meu Regidor de Cultura, Fran Evangelista, abillant als aprenents.
La Bibliotecària
El resultat, una vesprada molt didàctica i llaminera de manera saludable.
Us esperem al mes de novembre, on treballarem l’ODS núm. 11 CIUTATS I COMUNITATS SOSTENIBLES. Recordemq ue el DIa 19 és el Dia Internacional de l’aire pur.
Esteu atentes i atents a les xarxes sociales per coneixer la data exacta. Ens podeu seguir també per Instagram, a: @biblioalaquas
Inscripcions
Les inscripcions per al Club de Lectura Familiar, les podeu formalitzar a la Biblioteca, en el correu electrònic biblioteca@alaquas.org o en el telèfon ☎961519417
Coincidint amb l’inici del curs escolar 2022/2023 i l’equinocci de tardor, ahir vesprada vam reprendre les sessions al Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Pública Municipal Ausiàs March.
Club de Lectura d’Adults
Les sessions del Club són a càrrec de Desirée Mellado, la bibliotecaria. Com a totes les sessions, la biblioteca disposa d’un grapat d’exemplars per al préstec i facilitar la lectura de les mateixes.
de esquerra a dreta: la que subscriu (Desirée Mellado) i la nova companya Gloria Hernández. Al fons, Miguel i Argimiro.
“Fahrenheit 451” va ser el títol del llibre, escollit per votació en sessions anteriors. Fahrenheit 451 també és la temperatura en ºF a la que crema el paper, en la mesura americana. En la mesura que utilitzem a Espanya el paper crema a una temperatura de 232.7778 ºC, i això té molt que veure amb l’obra, no revelarem res o com diu l’anglicisme «no farem spoiler», per a qui no l’ha llegida.
Un poc de l’autor…
Ray Bradburey (1920- 2012), va escriure grans obres i guions com el de Moby Dick. L’obra “Fahrenheit 451” és de 1953. Ell mateix va escriure el seu obituari que deia «ací jau Ray Bradbury», un tipus que va estimar completament la vida.
Un poc de l’obra…
“Fahrenheit 451” és més que una novel·la de ciencia ficció, ambientada en EE.UU, es desenvolupa en un estat amb una societat futurista i avançada a l’època. Cada personatge amb un paper diferenciador, des de Guy Mongat fins al “sabueso rastreador” de huit potes amb peülles de goma.
Narrada en tercera persona amb un to llòbrec o tenebrós, compta amb alguns passatges de monòleg interior, protagonitzats per Guy Mongat. . L’obra, a través de Mongat, prediu molts dels defectes de la societat actual com ara: la manipulació mediàtica, el pensament global, l’accelerada vida i el mal ús de les tecnologies, així com el buit existencial en una societat d’escassos valors.
La bibliotecària…
Podem concloure que l’obra té més d’un punt d’inflexió, i que hem gaudit durant gaire dues intenses hores. Aquesta vegada, per inciar el curs, la reunió ha estat acompanyada d’un berenar; pot ser per això s’ha perllongat tant, no vull dir res. En definitiva, crec que va ser una gran sessió, molt entranyable en la que estem fent comboi; ja sabeu que som #Bibliopop i no va faltar el poema del nostre company del Club, Francisco. Ho volem compartir amb vosaltres, encara que ja ens va dir que tenia alguna errrada. Per cert, eixim a prensa! Us deixe l’enllaç: https://www.elperiodic.com/alaquas/fahrenheit-novela-protagonista-sexta-edicion-club-lectura-para-personas-adultas-2022_852038
No perdem de vista la nostra essència, som Biblioteca i ens centrarem en això però l’entorn ha canviat, així com les necessitats. Som motor d’acció comunitària, això és propiciem l’accés a la participació i pràctica cultural. Com a biblioteca, permetem aquesta connexió i construir el vincle entre les persones i totes les activitats que ens facilite arribar a la ciutadania i apropar-les la cultura i la informació. No perdem de vista la importància de que el servei tinga una intencionalitat, que provoque una relació, aquesta al seu torn un coneixement –> reconeixement, vincle, resposta / acció col·lectiva.
Us esperem a la següent sessió.
Data setena sessió: 16 novembre 2022
Hora i lloc: 19 h. a la Casa de la Dona (dalt de la biblioteca)
Obra: «El tiempo mientras tanto», de Carmen Amoraga (presentació de l’obra per l’escriptora)
Les inscripcions per al Club de Lectura, les podeu formalitzar a la Biblioteca, en el correu electrònic biblioteca@alaquas.org o en el telèfon ☎961519417
Des de hui mateix fins el 18 d’octubre compartirem amb vosaltres l’exposició VALERIA. Com ja sabeu, les activitats i projectes que estem duent a terme ho fan dins del marc de les directrius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Els ODS constitueixen una crida universal a l’acció per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món. Si encara no saps de què t’estem parlant pots consultar-ho en una de les nostres entrades anteriors.
Els ODS que identifiquen les Biblioteques:
4 eduació(ensenyament, inclusió)
5 igualtat (empoderar a dones i nenes). Aquest ODS engloba igualtat, educació i treball.
10 escletxa digital
1 creadors de pensament crític
16 accés públic a la información.
les biblioteques juguen un paper imprescindible en la difusió de l’Agenda 2030 dels ODS i en la lectura i anàlisi de la realitat local i global a través del prisma de la sostenibilitat i dels drets humans.
Aquestos son els ODS
En 2015, tots els Estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 Objectius com a part de la Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en la qual s’estableix un pla per a aconseguir els Objectius en 15 anys.
Exposició de Valeria
L’exposició Valeria està emmarcada dins del projecte Biblioteques sostenibles. Amb ella volem donar a conéixer la vida de Valeria, una xiqueta d’anys guatemalteca, que viu en una comunitat rural, conta les complicacions que troba per aconseguir aigua potable. Els principals ODS que travessen el relat que es desenvolupa en l’exposició són:
ODS 1 Fi de la pobresa ODS 3 Salut i benestar ODS 6 Aigua neta i sanejament
Tots els Centres Educatius d’Alaquàs estàn convidats a fer un recorregut per la biblioteca i gaudir de l’exposició.
Recordatori de la bibliotecària:
Durant el mes de setembre hem tingut diversos punts d’interés: Javier Marías, Especial Còmic, Punt Lectures i filmografia LGTBI; així com els Dies Mundial i Europeus rellevants.
Al mes d‘octubre, el punt d’interès serà sobre lectures que versen sobre la Salut i el Benestar (ODS núm. 3) i la Fam zero (ODS núm. 2). Aquestos ODS es tractaran a les sessions del Club de Lectura Familiar.
S’acaba l’estiu i amb ell la primera tanda de lectures de l’any. Potser no hem llegit tots els llibres que ens havíem proposat però encara queda any i els llibres no es mouen de la biblioteca. Segur que n’hi ha més d’un fet a la teva mida, només has de trobar-lo; per això t’ho posem fàcil amb les novetats de la tardor.
Estem esperant les novetats de la tardor en les llibreries, amb el que en breu anirem ampliant la nostra llista de novetats, estigueu atents a les nostres xarxes socials:
@biblioalaquas
aquest blog: https://blogs.alaquas.net/biblioteca/
La bibliotecària:
El terme “equinocci” prové del llatí «aequinoctium» que significa literalment «nit igual».
Més curiositats a l’entrada: https://blogs.alaquas.net/biblioteca/?p=3550
Les Biblioteques valencianes som la clau per a arribar a tot el territori valencià i en definitiva, a tota la ciutadania. La biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs s’estrena com a biblioteca #biblioPOP . Què és #biblioPOP? és una nova campanya que ha tret el @letnomuseu per a reivindicar la memòria local i, qui millor que les biblioteques per a difondre i posar en valor el nostre fons local. Aprofitem per a presentar-vos l’equip de la biblioteca al complet, fent comboi.
D’esquerra a dreta: Mireia Viedma, Marisa de la Virgen, Desirée Mellado i Gloria Fernández.
Per això, aprofitem la cloenda de les Festes Majors d’Alaquàs per fer un crit a les tradicions i les festivitats del nostre poble, difondre la cultura i donar suport als Quaderns d’Investigació d’Alaquàs que aquest any ja publiquen el número XLII; així com a totes les entitats, els nostres investigadors, colles i associacions festives d’Alaquàs com ara Poetes d’Alaquàs, Cor de Vila, Quaderns d’Investigació, Amics i Amigues del Cant de la Carxofa, l’AJPA, Junta Central de Penyes d’Alaquàs, el Cullerot, Amics i Amigues de la Cordà, Ames de Casa i Consumidors Tyrius, Junta Local Fallera d’Alaquàs, Moros i Cristians Perolers, entre altres.
Què més coses fem?
Informem a l’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, de tot allò que es publica al nostre territori.
Participem dels combois POP que ens proposa la Biblioteca de l’ETNO
Creem comunitat amb les associacions festives i col·laborem en les nostres festes i tradicions.
Col·laborem amb els centres d’estudis locals i comarcals.
Donem veu a les persones i amb elles fem memoria.
Tenim a disposició de la ciutadania publicacions sobre cultura popular valenciana.
La bibliotecària informa:
Per a fer boca, us anunciem la propera campanya “Espanta la Por”, amb activitats per a totes les edats.
La Biblioteca Ausiàs March, compromesa amb la cultura popular i amb la memòria del poble, fent comunitat al voltant de la biblioteca.
Encara que a l’estiu hem estat oberts, després de festes i coincidint amb la volta al cole, tornem al nostre horari habitual. A partir del 12 de setembre el nostre horari serà aquest i recordeu: no tanquem a migdia!
Cada dia recomanem una lectura al nostre tauler d’anuncis, després de l’estiu hem représ les reunions dels nostres Clubs, aquesta temporada amb novetats!
Les novetats literaries estàn al forn, només hem d’esperar a l’equinocci de tardor; el proper 23 de setembre .
A més, el llibre viatger torna de la BiblioPisci a les dependències de la teva biblioteca, on el trobaràs a partir d’ara.
La Bibliotecaria explica:
El 23 de Setembre de 2022 a les 01.04 hores UTC tindrà lloc l’equinocci de tardor, que és quan la duració del dia és la mateixa que la de la nit. Des d’aquesta data els dies continuen acurtant-se a poc a poc fins a finals de desembre. Això passa a l’Hemisferi Nord.
El terme “equinocci” prové del llatí «aequinoctium» que significa literalment «nit igual».
En el dia d’ahir, xiquets i xiquetes, avis, mares, mares, tiets i tietes, mosquits, gossos, gats i un llarg etc. ens vam reunir al roser de la Biblioteca Ausiàs March; per gaudir com cada mes d’una de les la sessions del Club de Lectura Familiar. Però… aquesta vegada va ser diferent!
Amb ocasió de les Festes Majors d’Alaquàs 2022, el Mag Wendo ens va sorprendre amb una sessió diferent i molt especial; un espectacle de màgia. Encara que a més d’alguns jocs de màgia, Rocky, un «mapache» molt curiós també va tindre el seu protagonisme. Us deixem algunes instantànies de la vesprada que vam passar, i més que falten.
L’espectacle va superar les nostres expectatives: bon ambient, rialles, il·lusió, música, un enclavament meravellós al costat de la nostra biblioteca, amb el roser de fons i l’oliver i sobretot «comboi» dels usuaris de la biblioteca i alguna veïna i veí que se’l va trobar.
Gràcies en especial a Dani i la resta de xiquetes i xiquets que van participar; també a Rocky! Fem comunitat, fem una biblioteca popular. Som #bibliopop
presentació Club Lectura Familiarquè pinta una escombreta a un espectacle de màgia?el joc de la fitxa de dominóal nostre voluntari Dani no sap què li espera encara…simpatitzant amb Rocky!el joc de la bufanda d’estiuexpectació a l’espectacleFí de l’espectacle, Pepe aspirant a mag amb la seva vareta, la nostra companya Mireia, el Mag Wendo i una servidora.
Fonts: Verónica Castillo (Gabinet de premsa), Jaime Marqués y Julieta García.
Després de les vacances d’estiu, torna el Club de Lectura Familiar de la Biblioteca Ausiàs March. Aquesta vegada amb una sessió molt especial! Amb ocasió de les Festes Majors d’Alaquàs ens acompanyarà el Mag Wendo amb un Gran Espectacle de Magia per a tots els xiquets i xiquetes.
La bibliotecaria informa:
Data : 6 setembre
Hora: 19:00h.
Durada: 1 hora aproximadament.
Lloc: a l’exterior de la Biblioteca Ausiàs March.
Aforament: El nombre de cadires serà limitat, fins a completar aforament.
Ja teniu a la vostra disposició els exemplars de la propera lectura del Club. L’obra que va obtindre més votacions va ser “Fahrenheit 451”. Per als qui no l’heu llegida, el títol pot pareixer una mica destarifat o de ciència-ficció… no aneu molt desencaminats; peró no deixarà de sorprendre-vos.
Una novel·la distòpica sobre una societat en la qual els llibres són prohibits i cremats… pels bombers! Un curt clàssic de la literatura que no et pots perdre.
28 de setembre
A la Biblioteca Pública Municipal Ausiàs March (Casa de la Dona).
És temps de vacances i temps d’estiu i les vacances són un bon moment per a reprendre la lectura de tots aquells llibres que no hem pogut llegir durant l’any, i el temps que passem en la piscina pot ser una bona ocassió per a gaudir d’ells i d’aquest nou espai d’accés a la cultura.
Una de les novetats d’aquest estiu és el servei de Bibliopisci. El llibre viatger de la Biblioteca Municipal d’Ausiàs March ha viatjat al Poliesportiu Bovalar. Fins al 31 d’agost els usuaris de la Piscina Municipal d’estiu d’Alaquàs podran gaudir del servei de BiblioPisci a les instalacions de la piscina i en l’horari d’aquesta.
Finalitat: acostar la lectura i la biblioteca a nous espais i usuaris de totes les edats.
Primers lectors
Tots els dies, els usuaris de la piscina municipal d’Alaquàs, podran gaudir en aquestes instal·lacions d’un petit espai perquè els més menuts puguen dibuixar, llegir o fer activitats i d’una sel·lecció de llibres de la biblioteca, de prèstec gratuit. A Alaquàs ens adaptem als recursos que tenim, i com encara tenim esperança en la humanitat, simplement deixem el material (solen ser exemplars repetits) i un dia a la setmana la passarem i li pegarem una ullada per si cal reposar.
Les instruccions d’ús estarán penjades al mateix espai, així com les normes d’ús; per a que tots entenguen el funcionament, son les següents:
Recordeu que teniu el vostre nou espai a la recent inaugurada piscina d’Alaquàs. No deixeu de visitar-la i fer ús del nostre racó.
Biblio Ausiàs March
I a la biblio continuem amb les nostres novetats que han sigut ampliades i oferint-vos el següent horari, a l’Agost també obrim.
Recomanació de la bibliotecaria:
Encara que siga estiu no hem de deixar de banda l’exercici mental. Alimenta el teu cervell i LLIG! Llibres de viatje, guíes i passatemps per a calfar-te el cap.
A banda de la biblio pisci i de les novetats literàries de l’estiu, al hall de la biblio t’espera una maleta plena d’idees i propostes per a un vulgues viatjar. Encara no t’has passat per la biblio? Acosta’t i sorprèn-te amb la quantitat de plans que et podem suggerir. I si fins i tot tens dubtes, pregunta’ns i et recomanarem.
Més info: https://blogs.alaquas.net/biblioteca/?p=3473
Ja és estiu, ja olora a vacances; és per això que tornem a tindre NOVETATS a la teva Biblioteca preferida. Aquests mesos vos recomanem algunes de les novetats de que disposem a la biblioteca per a llegir durant aquest estiu. Les anem penjant a la pissara de l’entrada de la biblioteca i a la prestatgeria de novetats del hall.
A més, recordeu que per a tots els prèstecs que agafeu al juliol ampliem a 30 dies el període per a retornar-ho.
Aquí teniu les novetats a la vostra disposició, afanyeu-vos que volen!
Nota de la bibliotecaria:
A causa de la bona acollida del prèstec dels exemplars, hem decidit ampliar les novetats; amb la qual cosa tenim més títols disponibles a la recepció de la biblioteca.
Bon estiu i bones lectures apreciades lectores i lectors.
Ja li heu tret la pols a les maletes? Abans que isques de vacances, acosta’t a la teua Biblioteca Ausiàs March i porta’t en préstec el llibre que necessites perquè el teu viatge siga perfecte aquest estiu.
Dona una ullada a la selecció que hem preparat per a tu. Tant si vas de viatje com si vols viatjar des de casa, recorda que la biblioteca et pot ajudar amb els preparatius. Tenim una àmplia secció de viatges a la Sala General, la trobaràs a la prestatgeria de materies amb el número 379 al teixell; a més d’altres novel·les i temàtiques relacionades amb l’estiu. En ella trobaràs diversos tipus d’informació:
-Temes pràctics i d’oci: com fer macramé, passatemps, endevinalles, jocs a l’exterior, jocs de taula, manuals de màsqueres.
-Llibres de viatges: “Viaje por la historia de Italia”; “Viaje alrededor del mundo; “Los viajes de Gulliver” (DVD y libro); Los viajes de Heródoto”, “El viaje del Elefante”, de José Saramago; “Viaje con Clara por Alemania”, de Fernando Aramburu; “Viajeras a la Habana”; “Viaje al Polo Norte”, “Viajes del capitán Cook” y molts més que podràs descobrir en aquesta secció.
– Guies de viatge: trobaràs disponibles guies sobre centenars de destins i recorreguts pròxims, d’altres comunitats autònomes o de molts racons dels cinc continents. Tu tries el lloc i la biblioteca et facilita la documentació.
– Quaderns de viatge: la Vía Augusta a su paso por la Comunidad Valenciana.
La maleta ens ha aportat uns riures amb les endevinalles, una bona lectura abans de dormir i moltes il·lusions.A més, els amants del senderisme i l’espeleologia també poden trobar el seu llibre.
Porta’t un llibre a la maleta!
La biblioteca està plena de possibilitats per a preparar el teu viatge.
El temps d’obertura especial com a reforç de caps de setmana, del 14 de maig al 26 de juny inclòs de dilluns a diumenge, finalitza el proper dia 26 de juny.
Així, la setmana del 27 al 30 de juny l’horari de la biblioteca tornarà a ser l’habitual:
De dilluns a divendres, de 9h a 20h – prèstec i atenció.
De dilluns a divendres, de 9h a 21h – sala general per estudi.
L’horari d’estiu comprendrà des de l’1 de juliol al 7 de setembre. De 9 a 14 hores de dilluns a divendres.
A partir del 12 de setembre la biblioteca reobrirà amb el seu horari habitual.
DIES FESTIUS I TANCAMENT: 24 de juny , 15 d’agost, 8 i 9 de setembre. Aquestos dies la biblioteca romandrà tancada.
Podeu consultar sempre els horaris de la biblioteca al blog, a la recepció o també al nostre telèfon d’atenció 96.151.94.17.
El darrer Dijous 9 de juny va tindre lloc un contacontes teatralitzat; on els més menuts van ser els protagonistes.
Aquesta activitat està inclosa dintre del projecte: Biblioteques sostenibles. Introducció de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible en els serveis bibliotecaris municipals de la Comunitat Valenciana. Des de la nostra biblioteca Ausiàs March donem suport a aquestes iniciatives. Recordeu que en anteriors entrades us parlem sobre els ODS i la seva relevancia en el dia a dia.
Açí us deixem algunes instantànies.
Va ser a càrrec de la Fundació Musol -Educa, subvencionat per la Generalitat.
El passat dimecres 1 i dijous 2 de juny va tindre lloc la 5a sessió del Club Familiar de la biblio. Com ja sabeu, aquest mes treballem les lectures i el punt d’interes sobre la Mobilitat i Diversitat Funcional. Aquesta vegada van ser dues sessions molt especials, el vam passar requetebé i vam tindre sorpreses; l’ou pollo-vaca, els amics del bosc, jocs molt participatius i amb un missatge on tothom va participar. Gràcies a tots els que vau vindre, perquè vau ser els protagonistes de la vesprada.
Dinamitzat per (de dreta a esquerra): Desirée Mellado (Bibliotecaria), Jaime Marqués (Regidor d’Urbanisme) i Elena Solís (Regidoria de Participació i Diversitat Funcional).activitats de comprensió lectora: mobilitat i diversitat funcional mobilitat i diversitat funcional; cooperació i treball col·laboratiusessió dijous 2 de junysessió dimecres 1 de junyAcomiadament
Recordatori de la bibliotecaria:
Cada 1a setmana de mes ens reunim a compartir lectures. Acosta’t i enriqueix-te amb la cultura.
Aquest any hem format part d’uns dels projectes de l’Alqueria, Escola Infantil Municipal d’Alaquàs; sota el lema: “Què tenim al poble?” El darrer dimecres del mes de maig, els gaire 40 nenes i nens de l’Alqueria van coneixer la biblioteca; la seva sala infantil, van tindre contacte amb els llibres i vam llegir algunes lectures.
Hem de recalcar que es van portar super bé! Sou benvinguts quan vulgueu i esperem que el proper any ens torneu a visitar. Tot i això teniu les portes de la biblio obertes i com que no us volem perdre de vista…tenim un munt de llibres esperant-te! Perquè no deixeu de visitar-nos.
Açí us deixem una mostra d’alguns moments.
Moderadora: Desirée Mellado (tècnica de biblioteca).
Assistents: Escola l’Alqueria, monitors i algunes de les mares i pares que van voler compartir l’activitat.
Sembla que si no hi ha foto no ha passat, però sí; ahir 25 de maig vam celebrar la 4ª sessió del Club de Lectura d’Adults amb l’obra “Jane Eyre” i també vam aprofitar el bon temps per gaudir d’un berenar estiuenc d’orxata i fartons. Per tot l’alt!
Gaire una vintena de participants debatirem sobre la condició de la dona en l’època, les herències, el poder de les institucions i les malalties mentals. Com cada sessió va estar plena de diversitat d’opinions, de recomanacions lectores… i amb berenar!
També vam tindre l’ocassió de gaudir de les lectures de dos dels nostres usuaris, Francisco i Fernando que ens van delectar amb dos poemes sobre l’obra escollida; sense ànim de fer spoiler si no heu llegit aquesta obra mestra. Aquí els compatisc.
autor: FranciscoFernando Garrido
Jane Eyre, considerat el primer llibre feminista de la literatura clàssica, data de l’any 1847. Obra innovadora en la forma de pensar y de actuar de la protagonista y en su forma de ver el mundo, motiu pel qual va ser molt polèmica. De temàtica romántica, tacta altres gèneres com el feminista, religiós, les coses sobrenaturals i misteri o la superació personal.
El proper llibre que llegirem al Club de Lectura serà «Matar a un ruiseñor«, de l’escriptora Harper Lee, més contemporànea, i es celebrarà el dimecres 29 de juny. Veniu?
Un poquet de Harper Lee
Nascuda es Alabama (1926-2016). Va ser coneguda dins del món literari per la seua novel·la «Matar a un rossinyol» (To Kill a Mockingbird, 1960, guanyadora del Premi Pulitzer a l’any següent).
Matar a un rossinyol és un al·legat contra el racisme en el profund sud estatunidenc protagonitzat per Atticus Finch, un respectat home blanc de la comunitat, model de conducta per a tots, que es fa càrrec de la defensa d’un home afroamericà acusat falsament de violar a una dona blanca.
Sembla que últimament les nostres lectores i lectors devoren els llibres, així que hem avançat uns quants títols perquè no us avorriu. A la vostra disposició:
Al març el tema central va ser la igualtat, pel fet que el 8 de març celebrem el Dia Internacional de la Dona i amb això vam mantindre el punt d’interés, a més dels tallers que realitzem. A l’abril el Medi Ambient, coincidint amb el ODS núm. 15, al maig la Salut i el Benestar, ODS núm.3. Ara, el mes de juny, estrenem punt d’interès sobre la mobilitat i la diversitat funcional. Visita el teu punt d’interés a partir de juny.
Es fa saber que el proper dimecres 1 i dijous 2 de juny tindran lloc les sessions del Club de la biblio. Ja que el bon temps ens acompanya, podrem gaudir de les lectures i de les activitats de comprensió lectora a l’exterior. No obstant, recordeu que és necessari la reserva previa i els menors han d’estar acompanyats per un adult durant tota la sessió.
Lectures: sobre Mobilitat i Diversitat Funcional.
Moderadora i narradora: Desirée Mellado (Bibliotecaria).
Col·laboració: Elena Solís (Regidoria de Participació i Diversitat Funcional; i Jaime Marqués (Regidoria d’Urbanisme).
Activitat i comprensió lectora: Veniu amb ganes de compartir aquests moments en familia tan didàctics; doncs les llectures van acompanyades d’una xicoteta comprensió lectora i una activitat final de reforç; tot per facilitar la comprensió i reforçar el missatge que volem transmetre.
Recomanació de la bibliotecaria:
Us convide a que porteu qualsevol llibre que hagi despertat el vostre interés i que tingau a casa, en relació a la temàtica a tractar a la sessió. El podeu llegir vosaltres mateixos: mares, pares o tutors; o simplement recomanar-lo a la resta.
Recordeu: És important respectar l’edat de les xiquetes i xiquets per gaudir de l’activitat.
Tal i com us avançavem dies abans, la Campanya d’Animació lectora per als més de 300 escolars de 2n de primària ja ha gaudit del marató de sessions, a càrrec de la narradora Eva Andújar.
A banda d’aquestes sessions, la campanya anual de la biblioteca Ausiàs March acull altres activitats que formen part de la campanya, com clubs de lectura; contacontes; lectura en veu alta; activitats per a joves; celebració de commemoracions culturals i literàries, etc.). Si esteu interessats només heu de preguntar al mostrador de la biblioteca o preguntar per la bibliotecaria.
Us deixem algunes instantànies. Què bé ho vam passar, amb històries de gegants, de llops i de princeses poc convencionals.
L’horari habitual de la biblioteca fins ara és de 9 a 21:00 h ininterrompudament, de dilluns a divendres.
Estem a época d’exàmens i ampliem el mateix horari als caps de setmana. Sí, prepara els teus exàmens amb més facilitats. Ara obrim de dilluns a diumenge.
Estes visites s’emmarquen dins del programa “Vine a conèixer la biblioteca”, que va donar eixida amb la “Setmana de la Poesia” el passat mes de març.
Les visites, que duren aproximadament 50’, consisteixen en una explicació de com funciona la nostra biblioteca, els recursos que tenim a l’abast de tots i com s’organitza; així com aprendre a fer una cerca de llibres. Per a finalitzar, vam posar en pràctica les destreses adquirides per equips, fent una gimcana.
S’ofereix a tots els centres educatius de secundaria i entitats interessades.
A continuació us deixem una instantània d’una de les aules d’alumnes de 3r ESO de l’IES Doctor Faustí Barberà, quins van ser els primers en aprofitar aquest servei.
Quin millor lloc per a realitzar activitats d’animació lectora que a les Biblioteques Públiques? Sí, les Biblioteques, aqueixos llocs que democratitzen la cultura, el saber i que acosten, els llibres a totes les persones que ho desitgen. Tot això amb l’espèrit de fomentar la lectura i el pensament crític. Tenim les portes obertes!
Els propers 16 i 18 de maig, més de 300 escolars de 2n de primària participaran en la 35ª Campanya d’Animació Lectora; açí, a la Biblioteca d’Ausiàs March. Aquest any, els xiquets, xiquetes i nosaltre,s per descomptat; gaudirem de les històries a càrrec de la narradora Eva Andújar.
La biblioteca durant el dilluns 16 i dimecres 18de maig de matí estarà centrada en aquesta activitat, amb la visita dels infants; encara que romandrà amb les seues portes obertes.
Com a Biblioteca Pública Municipal veiem relevant treballar els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i que la nostra implicació no siga un hándicap per aconseguir-ho. Tot el contrari, si cadascún de nosaltres fem la nostra aportació vivirem en un planeta millor. Ens unim a les Biblioteques Valencianes!
Recordeu que tenim durant tot el mes de maig, un punt d’interès de lectures que versen sobre la Salut i el Benestar (exercici físic, alimentació, emocions, minfulness, etc).
Pel tema escollit, vam voler convidar a les sessions a la Regidora de Benestar Social, Gent Gran, Diversitat Funcional i Participació Ciutadana, Elena Solís. Quina va ser la nostra sorpresa, quan Elena ens va dir que volia involucrar-se i vam contar amb la seua col·laboració en la realització de totes les activitats d’aquestes dues sessions del Club.
Sessions dies 2 i 3 de maig. Club Lectura Familiar a la teva Biblioteca.
La sessió del dilluns 2 de maig anava dirigida als més menuts, de 2 a 4 anys i vam tractar les lectures: “Pequeña oruga”, “El pollo Pepe y los colores” i “El mostruo de colores”. Vam treballar les emocions i com canalitzar-les.
treballant les emocions (Desirée Mellado i Elena Solís)Elena repartint els montruos de colors (EMOCIONS i SALUT)Tertulies al ClubElena con la lectura «El Monstruo de colores»Preparant les emocions per a la sessió!
La sessió del dimarts 3 de maig anava dirigida a les nenes i nens de 5 a 8 anys. En ella vam treballar la inclusió i el cicle de l’aigua, amb la lectura de “Aventuras de una gota de agua”; «¿A qué sabe la luna? on es van treballar valors com la cooperació, la solidaritat. En tercer lloc «La vocecita», comptada a duo per la Regidora Elena Solís i Desirée, la Bibliotecaria. Per finalitzar, vam treballar la tècnica de la granota. Us deixem unes fotografies del dimarts…
Conta’ns un conte Desirée!: «Aventuras de una gota de agua»«¿A qué sabe la luna?», amb pictogrames, per Elena Solís.Preparant-nos per a la dinàmicaPot ser parlavem amb Pepe del conte de Perico «La Vocecita», per a recordar!Terapia de la granota «Salut i benestar», dirigida per Elena
El millor de tot es que vam gaudir totes i tots qui vam participar com a xiquetes i xiquets, i Perico també encara que li costar netejar una mica els calçons; jajaja!
Recomanació de la Bibliotecaria:
Tenim a la vostra disposició llibres per al foment de la lectura i específics de Pares i Mares. Pregunta’ns.
Vols saber més, vols coneixer tècniques de com contar llibres als més xicotets de la casa? Acosta’t i forma part del nostre Club.
Us convide a que porteu qualsevol llibre a les sessions del Club de Lectura que hagi despertat el vostre interés i que tingau a casa, en relació a la temàtica a tractar a la sessió. El podeu llegir vosaltres mateixos: mares, pares o tutors; o simplement recomanar-lo a la resta.
Recordeu que fa poc vam celebrar la «Setmana de la Poesia» ? Seguít del Camí de la Poesia.
Doncs arrán d’aquesta iniciativa, continuem amb un acte dirigit a tothom, el públic en general també podrà participar. Podrem gaudir d’un recital amb el següent elenc, el proper dissabte 30 d’abril a les 12:30 hores.
Us esperem al Castell d’Alaquàs!
👉 L’objectiu és continuar posant en valor la poesia i, de manera diferent, atractiva i sobretot participativa, acostar aquesta passió per la literatura als i les joves i no tan joves que tenen inquietuds literàries.
Una mica d’història…
Per a conéixer més sobre el certamen hem de remuntar-nos a l’any 2016, moment en el qual es va començar a reviure aquelles trobades entorn de la poesia que van poder tindre lloc al Castell d’Alaquàs allà per 1591. Aquelles reunions en les quals els il·lustres participants prenien per nom un pseudònim relacionat amb la nit: ombra, fosc, tenebres…i a les quals va poder assistir el propi Lope de Vega. Aquest fet històric literari tan important en la nostra història estreta els vincles de la població d’Alaquàs amb la poesia. Nocturns de dia, poesia al Castell´, promet un “matí poètic” on es parlarà a més de grans dones poetes de la seua generació, massa oblidades.
El lloc triat per a la seua celebració ha sigut el Castell d’Alaquàs, que el passat 21 d’abril celebrava el 104 aniversari de la seua declaració com a Monument Històric – Artístic. Una data històrica que va canviar l’esdevenir d’aquest monument, salvant-lo del seu enderrocament per a ser posteriorment, l’1 de desembre de 1999, declarat Bé d’Interés Cultural. En l’actualitat és un espai públic i un centre cultural al servei de les veïnes i els veïns. Un espai obert al món, per a acollir certàmens com el que tindrà lloc aquest cap de setmana.
Com recordeu, a l’anterior post, aquest mes hem portat novetats a la biblioteca per facilitar la recerca del fons bibliogràfic, entre altres. Doncs bé, per a celebrar el Dia Internacional del Llibre, des de la Biblioteca d’Alaquàs; hem volgut obsequiar als nostres lectors i lectores més joves amb un xicotet lot de llibres.
Ens posarem en contacte amb Maya, Emilie, Félix y Francisco per a la recollida del merescut premi. Esperem que les lectures siguen del vostre grat.
de 15 endavant (adults): Lector Francisco Javier (137 prèstecs)
Tras les vacances de Pasqüa, els usuaris més lectors ja estàn recollint els seus premis. Us deixem algunes de les fotos de la recollida.
Félix escollint noves lectures, i ja sumen 54 al 2021Félix i una de les lectures que se’n porta a casaEmily amb una de les històries que se’n porta (56 llibres al 2021).Emilie en la recollida del diploma, Francisco, millor lector de la seva franja d’edat amb 120 prèstecs al 2021I la nostra lectora Maya, amb 68 llibres prestats al 2021!
Celebrem la Pasqüa i per això hem preparat una Cerca d’Ous. Dirigit a infants de 5 a 8 anys. Apunta’t al taullel de la biblioteca. I si tens més o menys edat i vols participar pregunta’ns.
Hora: 17:30
Lloc: sala infantil biblioteca d’Ausiàs March
Dirigit per: Mireia i Desirée, amb la col·laboració de Rosa.
Els ous porten lactosa i potser altres al·lergògens. Informeu-vos abans amb el personal de la biblioteca.
Impresions de l’aventura
Estem molt contentes amb el taller d’Ous de Pasqüa d’aquesta vesprada. Gràcies a que ha estat dirigit per gaire tot l’equip de la biblioteca, hem pogut ampliar les plaçes a 20 participants; sense perdre la qualitat.
Les proves han consistit en unes fitxes de comprensió lectora per equips i un grapat d’endevinalles amb el suport d’imatges; per tal d’aconseguir les pistes que dirigien als amagatalls on hi eren els ous. Tot i això, encara que un dels quatre equips ha trobat el gran tresor d’ous, aquestos s’han repartit entre tots i totes les participants! Gran treball en equip per als quatre: Avispas, Aguilas, Perros i Leones. Hem gaudit més que ells encara que per nosaltres no han quedat ous de xocolate.
Açí us deixem algunes instantànies:
Fase 1: Formació d’equipsAguilas, avispas, perros y leones!Fase 3: endevinalles per aconseguir pistesRepartiment de les pistes. Preparats, llestos…a buscar! pista : darrere del llibre de Geronimo StiltonOmplint les cistelles, buscant per tot arreu!
La sala general per a consulta i estudi i el prèstec, així com el correcte funcionament de la biblioteca estarán disponibles de 9:00 a 14:00, des del dimarts 19 fins al dilluns 25 d’abril.
A partir del dimarts 26 d’abril la biblioteca reprendrà el seu horari habitual:
Hui compartim amb vosaltres aquestes donacions que ens han fet a la biblioteca “Ausiàs March”. Que què tenen d’especial? Son exemplars de dos dels Poetes d’Alaquàs i des d’avui passen a formar part del nostre “Racó de la Poesia”.
Exemplars de Pep Ferrer i Fernando Garrido.
Aprofitem també per comunicar-vos la nova edició del «Camí de Poesia», iniciativa protagonitzada per les i els Poetes d’Alaquàs. Tindrà lloc una ruta guiada on el públic assistent podrà gaudir en directe d’un recital de la mà dels autors i autores dels poemes. Una bona oportunitat si no els conéixes i gaudir d’aquesta experiencia de primera mà.
Punt de trobada: Plaça de la Constitució
Data: 12:00 hores
Quan?: els diumenges 10 i 24 d’abril
Des de la plaça de la Constitució s’iniciarà l’itinerari que recorrerà diferents punts del municipi d’Alaquàs, marcat pel «Camí de Poesia». Durant la ruta es realitzaran 10 parades junt als poemes que conformen aquesta edició. Vine i no faltes a la cita!
També podeu accedir als poemes si descarregeu el QR.
A gaudir d’aquest gènere literari que té les seues arrels en la lírica i potser el més emblemàtic quant a llibertats i potències expressives.
A l’anterior post us contavem que aquest mes venía amb sorpreses i es que, el Dia 23 d’abril celebrem el Dia Internacional del Llibre i el 2 d’abril, el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. A més, tenim novetats que faciliten la teva cerca!
nou punt d’interés sobre els ODS (objectius de desenvolupament sostenible).
butlletí de novetats de lectures del mes d’abril.
icones noves per a identificar els llibres per gènere literari.
identificació de les novetats de 2021 i 2022.
activitat «cerca dels ous de Pasqua», dirigida a xiquetes i xiquets de 5 a 8 anys.
Novetats i enganxina
Per facilitar la identificació dels llibres hem indicat quins llibres son novetat de l’any 2021 i del 2022 en color taronja, amb el mateix color del nou logo de la biblioteca . També estem diferenciant els gèneres amb una una icona característica en el llom del llibre amb els dibuixos següents:
A més, el DIJOUS dia 28 d’ABRIL , quan torneu de les vacances escolars de Pasqua ens reunirem per a celebrar la Pasqua. Que com ho farem? Donarem unes pistes que els més petits hauran de buscar per trobar els ous de Pasqua amagats per la Sala Infantil de la biblioteca i que després es podran menjar[1]. Activitat dirigida a xiquetes i xiquets de 5 a 8 anys.
Novetats d’abril, més de 30…
Aquest mes el nostre butlletí de novetats ha engreixat; amb més de 30 títols nous per secció. Podeu accedir a les novetats del mes d’abril punxant en les imatges.
Punxeu en la imatge Punxeu en la imatge
[1] Advertim que les families que porten als més menuts ho fan sota la seva responsabilitat respecte a les intoleràncies alimentaries.
Nou punt d’interes relacionat amb els ODS
Cada mes s’exposarà una selecció de llibres relacionats amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’hall de la biblioteca, davant del taulell. Aquest mes la temàtica serà l’ODS 15: La Vida d’Ecosistemes Terrestres.
Amb les lectures de “Mabel y la montaña” i “Wangari i els arbres de la Pau”, el passat dilluns 4 d’abril es va desenvolupar la segona sessió del Club de Lectura Familiar de la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs. El tema escollit va ser el Medi Ambient, on vam treballar l’ODS 15.
Una de les accions de la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs, si no la principal d’aquesta Agenda 2022 ha sigut definir una estratègia de foment de l’hàbit lector per al Desenvolupament Sostenible que fa nostres els compromisos establits pels ODS. L’objectiu llavors es difondre aquests objectius, que obeeixen a la construcció d’un món millor i proporcionen el marc a totes les nostres accions en matèria de desenvolupament sostenible. Aquesta biblioteca és una gran eina per a difondre’ls entre els usuaris més joves.
Es per això que a la nostra 2ª sessió del Club de Lectura Familiar va versar sobre el Medi Ambient, ODS (objectiu de desenvolupament sostenible) número 15, que fa referència a la de Vida d’ecosistemes terrestres[1] de l’Agenda 2030. Recordem que els ODS sobre el que treballem les Bibliotques Valencianes més directament son els següents:
La sessió va començar amb les següents lectures: Poesia sobre la primavera, del conte «Poemas de Flores y Abejas”, l’encarregada de donar lectura va ser Mª Fé, una de les mares que formen part del Club. A continuació, la bibliotecaria Desirée, la que subscriu; va continuar amb les lectures: la segona lectura escollida va ser ‘Mabel y la montaña’, un conte amb un transfons molt especial que convida el públic infantil a superar-se i creure en un mateix, relacionat amb la naturalessa i la muntanya; la tercera i última lectura va ser “Wangari i els arbres de la Pau”, una història real sobre la vida de Wangari Maathai. Wangari va ser una activista nascuda en una xicoteta aldea de Kenia que va rebre el Premi Novel de la Pau l’any 2004 per la seua contribució al desenvolupament sostenible, la democracia i la pau; va ser la creadora del moviment «CINTURÓN VERDE».
Vam reflexionar sobre el fet de cuidar el Medi Ambient, tot el que ens envolta. En aquesta ocassió, per l’activitat final de reforç de les lectures; tot per facilitar la comprensió i reforçar el missatge que volem transmetre, vam fer un taller de jardineria amb les families.
Per això, vam comptar amb la col·laboració especial de Jaime Marqués, el nostre Regidor d’ Urbanisme, qui va participar. I a través de l’equip del Taller d’Ocupació de Jardineria de l’Ajuntament d’Alaquàs, impartint un taller formatiu sobre la plantació de llavors i la necessitat de la conservació del Medi Ambient i els ecosistemes. Us deixem unes instantànies de la vesprada que vam compartir.
[1] “ Protegir, restablir i promoure l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres, gestionar els boscos de forma sostenible, lluitar contra la desertificació, detenir i invertir la degradació de les terres i posar fre a la pèrdua de la diversitat biológica”.
Ampliem el nostre Club de Lectura Familiar. Desdobleguem en dues franjes d’edat.
Des de la biblioteca convidem a tot qui estiga interessat a unir-se al nostre Club de Lectura Familiar. Descobrireu noves històries amb les lectures. Cada sessió, si recordeu els que ja formeu part, versa sobre una temática diferent. Ja vam treballar l’amistat al març, el medi ambient (ODS 15) ara en abril i ens queden molts més temes per gaudir.
La propera sessió del Club de Lectura Familiar serà:
dilluns 2 de maig a les 17:30h de 2 a 4 anys.
dimarts 3 de maig a les 17:30h de 5 a 8 anys.
Tema: ODS 3 “SALUD I BIENESTAR”
A càrrec de Desirée Mellado, la bibliotecaria.
En el cas de maig, els llibres es relacionaràn amb la salut i el benestar.
Recomanació de la Bibliotecaria:
Us convide a que porteu qualsevol llibre a les sessions del Club de Lectura que hagi despertat el vostre interés i que tingau a casa, en relació a la temàtica a tractar a la sessió. El podeu llegir vosaltres mateixos: mares, pares o tutors; o simplement recomanar-lo a la resta.
La sessió del Club del passat 30 de març va tindre una particularitat respecte a les altres, vam rebre una xarrada a càrrec de Patricia; una de les tècniques de la fundació Musol – educa sobre el ODS (objectius de desenvolupament sostenible). Objectius que des de la Biblioteca i d’altres Àrees com la d’Urbanism estem aplicant i voliem relacionar amb la lectura de “Frankenstein”. Es per això que vam convidar al Regidor de d’Urbanisme, Jaime Marqués, per a exemplificar la labor del seu departament materialitzant l’aplicació d’alguns dels ODS de l’Agenda 2030; obviament va participar en la lectura del Club.
Quan Frankenstein es troba amb… la creació .
Una vegada més, ressaltar l’alt nivell mostrat per les persones participants. Destacar també la intervenció de Joan, el benjamí del Club, amb el seu paral·lelisme de l’obra amb una de les frases de la pel·lícula de Jurassic Park, de Jeff Goldlum (com el Dr. Ian Malcolm): “Les preocupaba tanto si podían o no hacerlo que no se pararon a pensar si debían”.
Us deixe un parell d’instantànies del moment.
Presentació del ODS al Club de Lectura de la Biblioteca d’Alaquàs. Més cultura!Club de lectura Biblioteca d’Ausiàs March, amb «Frankenstein»
Mary Shelley:
Recentment, a 2017, la biografia de l’autora s’ha emportat al cinema. Una de les inquietuds que va sorgir al final de la sessió va ser: On veure la pel·lícula que tracta sobre Mary Shelley? doncs bé, només hem pogut localitzar-la en la plataforma «filmin»; lamentablement de pagament.
Lectura 27 d’abril de 2022. Insolación, de Emilia Pardo Bazán
El Club de Lectura del 27 d’abril versarà sobre l’obra «Insolación» de Emilia Pardo Bazán. Este llibre ha estat polèmic; se centra en l’estudi psicològic dels personatges. És notable en aquesta novel·la el marcat feminisme i la posada en dubte dels valors morals i la doble vara de mesurar de la societat de l’època.
Propostes lectura mes de MAIG:
Us convide, tal i com vam establir que opineu sobre quina hauría de ser la següent lectura del mes de maig. Podeu deixar el comentari de la novel·la escollida açí mateixa, dalt a l’esquerra (dejar comentario).Açí teniu algunes novel·les:
Aquest mes sumem sessions i es que el Dia 2 d’abril, Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, volem celebrar-ho amb els usuaris infantils i juvenils que més llibres han llegit amb una especial sorpresa. Ens posarem en contacte amb els més lectors al llarg d’aquestos dies, esteu atents si rebeu un missatge de la biblioteca d’Alaquàs! L’otorgació de premis serà inminent!
A més, també celebrem el Dia 23 d’abril, Dia Internacional del Llibre. Es tracta d’un dia simbòlic per a la literatura mundial, ja que el mateix dia, en 1616, van morir: Cervantes, Shakespeare i Garcilaso de la Vega.
Aprofitem per a comunicar als més ressagats la pròxima sessió del Club de Lectura Familiar, el 4 d’abril! I si teniu més de 6 anys, pregunteu al taulell de la biblioteca, depenent de la temàtica i l’activitat sou benvinguts; com a aquesta.
A la sessió del dilluns 4 d’abril tractarem el tema del Medi Ambient (encara que n’hi ha un dia assenyalat del Medi Ambient que es el 5 de juny), aprofitant l’entrada a l’estació de la primavera.
Lectures: sobre Medi Ambient. llibre principal «Wangari i els arbres de la pau». Wangari va morir no fa molt, va rebre el Premi Nobel de la Pau a 2004, per crear el moviment «CINTURÓN VERDE».
Moderadora i narradora: Desirée Mellado (Bibliotecaria).
Participació: taller d’ocupació de jardineria (Àrea d’Urbanisme).
Activitat i comprensió lectora: Amb l’ajuda dels jardiners de l’Ajuntament podrem planta una llavor, tal com va fer Wangari. Veniu amb ganes de compartir aquests moments en familia tan didàctics; doncs totes les llectures van acompanyades d’una xicoteta comprensió lectora i una activitat final de reforç; tot per facilitar la comprensió i reforçar el missatge que volem transmetre.
Recomanació de la bibliotecaria:
Us convide a que porteu qualsevol llibre que hagi despertat el vostre interés i que tingau a casa, en relació a la temàtica a tractar a la sessió. El podeu llegir vosaltres mateixos: mares, pares o tutors; o simplement recomanar-lo a la resta.
El passat 23 de febrer va arrancar el club de lectura d’adults amb la primera lectura “La Sociedad Literaria del pastel de piel de patata de Guernsey”. La Societat o Club Literari, intenta suportar l’ocupació nazi organitzant reunions de lectura sobre novel·les clàssiques, al voltant d’un pastís de creïlla; una cosa inversemblant però que fila una sèrie d’esdeveniments que ens van fer adorar als personatges.
Per a vosaltres, participants del Club de Lectura d’Adults de la BibliotecaAusiàs March d’Alaquàs i per a qui vulga compartir amb nosaltres la següent lectura; us recordem que la escollida va ser “Frankenstein”. Novel·la que no precisa de presentación, un clàsic universal que Mary Shelley va escriure amb tot just dènou anys.
Frankenstein! Lllegint el títol, la majoria de volsatres us traslladeu a la pel·lícula i penseu que potser és una lectura que correspon al gènere de terror; però estic segura que us quedareu bocabadats amb aquesta novel·la que suposa un punt d’inflexió en la literatura. Una obra destacada de l’esplendorós s.XIX, marcat per l’Imperialisme, pels descobriments científics, la revolució industrial i pels grans viatges.
edició de 1831
Però, és Frankenstein una novel·la de terror? Potser una novel·la històrica? O es tracta, d’altra banda, una novel·la de ciència-ficció? La resposta té truc: és tot això i alguna cosa més. Anem a pams.
AGENDA 2030 DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE EN ELS SERVEIS BIBLIOTECARIS MUNICIPALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA
En la propera sessió del 30 de març… lectura de Frankenstein, comptarem amb la presència de una tècnica de projectes experta en el tema- Fundació Musol educa. I això, com es tradueix?
Com sabeu, les biblioteques faciliten l’accés a la informació, a la cultura i a la formació, contribuint a mitigar la desigualtat determinada per les diferències d’ingressos i permetent a totes les persones, inclusivament a les quals compten amb menys recursos, d’informar-se, llegir, estudiar així com accedir a altres serveis essencials. En aquest sentit, tal i com assenyala la fundació Musol, les biblioteques tenen un rol fonamental per a aconseguir en el nostre entorn més immediat diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’Agenda 2030.
En definitiva, des de la fundació Musol, pensen que la implicació de les biblioteques és essencial perquè l’Agenda 2030 siga assumida com a agenda comuna per totes les persones, així com per a aconseguir els ODS. I això es, tant en l’entorn més immediat com a nivell global i, des de la Biblioteca d’Ausiàs March ja ho comentavem en una entrada anterior del post; hi som compromesos amb els objectius de l’Agenda 2030 i treballarem perquè les directrius de la nostra biblioteca aconseguisquen el compliment dels ODS que siguen a les nostres mans i assegurar l’exercici de diversos drets humans, tals com el dret a l’accés a la informació i a l’educació. No obstant, també ens acompanyarà el Regidor d’Urbanisme- Jaime Marqués per explicar-nos com es materialitzen en la pràctica els ODS en el municipi d’Alaquàs.
[i] ODS 13.3 Millorar l’educació, la sensibilització i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a ell, la reducció dels seus efectes i l’alerta primerenca.
Des de la biblioteca, espai garant de cultura, us oferim una vegada més la possibilitat d’accedir en igualtat d´oportunitats a la cultura, la información i el coneixement. Per això, a banda dels llibres que ja consten al nostre fons de la biblioteca, hem adquirit NOVETATS EXTRA per al mes de març. Sí, com esteu llegint… amb ocasió del Dia de la Dona. Sempre amb un missatge positiu!
Des del dia 1 de març fins al 31 tindreu la selecció següent al vostre abast. Entre les novetats contem amb el següent llistat (punxeu la fotografia de baix). No espereu a que us el conten, i apropeu-vos; estic segura que trobeu moltes lectures del vostre interés.
Feu click per accedir a les lectures
Recordatori:
A més, recordeu que tenim una cita el dia 1 de març, al Club de Lectura Familiar!
El dia 30 de març ens reunirem a la Casa de la Dona per comentar una de les obres de l’escriptora Mary Shelley, “Frankenstein” . Més informació a l’apartat «Club de Lectura d’Adults».
I amb ocasió del dia 8 de març…
El dia 8 crearem un Espai de lectures. PASSOS CAP A LA IGUALTAT. Aquest espai de lectures consistirà en la lectura d’un grapat de llibres infantils i juvenils escrits per dones o que versen sobre elles, seguit d’una activitat finalitzar. EL temps de durada aproximadament serà d’1 hora. Més informació al cartell següent.
dirigit principalment a nenes i nens de 3 a 13 anys
“Ara més que mai, després d’aquest temps, la biblioteca d’Alaquàs torna a encapçalar les tertulies del club de lectura. Tornem amb les piles carregades i títols nous!”. Amb aquestes paraules tancavem l’entrada del blog fa dos mesos, reclam per a unir-se al Club de Lectura d’Adults, després d’aquest temps de letargia.
Doncs bé, abans de res donar les GRÀCIES al gran nombre d’assistents a la primera sessió celebrada el dia d’ahir, 23 de febrer de 2022. La Biblioteca va contar amb la participació d’una vintena de persones que van raonar sobre la deliciosa obra ‘La sociedad literaria del pastel de piel de patata de Guernsey’ de les autores Mary Ann Shaffer i Annie Barrows.
Des de la Biblioteca destaquem l’alt nivell mostrat per les persones participants pel que fa al coneixement de la literatura i l’interés per aquest tipus d’activitat. Donada l’afluència i l’activa participació dels assistents, la sessió es va perllongar gairebé 2 hores. Donades les circunstàncies, per una banda vam decidir per quórum, que el club es realitze una vegada al mes amb l’objectiu de continuar fomentant aquest tipus de dinàmiques. D’aquesta manera el club es reunirà l’últim dimecres de cada mes (mensualment). Per altra banda, el nou emplaçament serà a la sala Casa de la Dona. (2ª. pl. de l’edifici, dalt de la biblioteca).
Particularment, com a moderadora del Club, vaig gaudir com la que més. En la meva opinió va ser molt gratificant contagiar-nos de l’entusiasme de l’obra i del plaer de gaudir de la lectura. Ja tinc ganes de que ens tornem a reunir. Espere tornar a veure-vos a totes i a tots en la nostra propera cita, on compartirem la sorprenent lectura del clàssic «Frankenstein», de l’autora Mary W.Shelley.
Les novel·les a treballar pròximament seran:
‘Frankenstein’ de Mary W. Shelley (30 de març).
‘Insolación’ de Emilia Pardo Bazán (27 d´’abril).
La propera reunió al Club será el DIMECRES 30 de MARÇ de 2022 a les 16:00h.
Us deixem algunes instantànies de nostra primera sessió del Club de Lectura d’Adults.
La sociedad literaria del pastel de piel de patata de Guernseydarrere de bambolinesnous membres i primeres vegadesmoments d’intervenció. Posades en comúbàndol nord dels participants
Us presentem el primer club de lectures familiars d’Alaquàs. Sí, esteu llegint bé, familiar. I és que la idea és que les xiquetes i xiquets estaran acompanyats d’un dels progenitors o tutors. La finalitat del club és posar en pràctica una sèrie de tècniques i estratègies d’animació lectora implicant les famílies en el procés. És primordial, a banda de la tasca que fem a les biblioteques i escoles, que les xiquetes i xiquets puguen créixer en un ambient propici a la lectura, és a dir; que vegen llegir i escriure als seus pares i mares, i els prenguen com a model a seguir.
Tal i com vam explicar-vos a l’anterior entrada del blog, uns dels objectius de la biblioteca d’Alaquàs és el foment de l’hàbit lector. Esperem que es desperte l’interés de xiquets i xiquetes per la lectura. Als clubs es treballa l’expressió oral i el respecte cap als torns de paraula, i els xicotets se senten motivats al mateix temps que orgullosos de pertànyer al club.
La idea es presentar diferents lectures a les famílies, no es tracta d’un contacontes. En cada sessió mensual es tractaran diferents àmbits que competeixen a les famílies i als més xicotets en el seu desenvolupament, com són les emocions, els colors, la naturalesa, etc.
Dinàmica: La bibliotecària contarà i explicarà una selecció de contes en cada sessió. La segona part es dedicarà a fer una activitat o joc lliure.
Quan? La primera setmana de cada mes a les 17:30 h.
On? A la sala d’infantil de la biblioteca Ausiàs March.
Duració: 1 hora aproximadament.
Dirigit a xiquetes i xiquets de 2 a 6 anys i un dels progenitors.
Què necessite? Presentar el carnet de la biblioteca com a usuaria o usuari de la biblioteca i ganes de escoltar i participar.
Com inscriure’s? Al taulell de la biblioteca o enviant un correu a biblioteca@alaquas.org indicant:
– el número de carnet,
– correu electrònic,
– número de telèfon,
– noms i cognoms dels participants i edat del més xicotets.
La primera sessió del Club de Lectura Familiar serà el DIMARTS 1 de MARÇ de 2022
Apropa’t a la biblioteca i participa en el Club de Lectura.
“Aunque todo el alumnado ha terminado ya sus exámenes finales, las puertas de las bibliotecas municipales no cierran. Al contrario, los pueblos de l’Horta se han propuesto empezar el año nuevo con una serie de propuestas innovadoras que atraen a todo tipo de públicos al mundo literario y cultural”.[1]
Així començava la setmana pasada l’article de premsa al Levante del bloc de l’Horta, on la nostra biblioteca Ausiàs March encapçalava titular. Podem dir que estem molt orgulloses d’haver iniciat així l’agenda de la biblioteca 2022 i que activitats com aquesta, que promouen l’hàbit lector, tinguen tan bona acceptació en el públic. Esteu atents perquè en breu tindrem més!
Us deixem algunes instantànies del contacontes i de la part final de la sessió on vam fer uns exercicis de comprensió lectora amb els més menuts.
Narració de la contacontes «Anaïd Adjemian»escena del contacontes: La flautista d’Hamelínexercicis de comprensió lectora
Objectius agenda 2022
I es que això acaba de començar, ens espera un any ple d’activitats que tindràn com objectius principals el foment de l’hàbit lector i la igualtat, aquest segón entre els objectius i metes de l’agenda dels ODS 2030 . Acudir a la biblioteca no només suposa un estalvi per a la butxaca; a més fomenta hàbits beneficiosos [2] com ara entre altres:
Aguditza l’astúcia. Estimula l’intercanvi d’informació i coneixement. El costum continuat de llegir, retarda l’aparició dels símptomes de demència. Estimula la percepció. potència la imaginació Incrementa la capacitat de concentració, anàlisi i interpretació de text Aprendre a cuidar els llibres. Estimula la concentració. Estimula l’empatia.
Per a aquelles persones més ressagades, podeu consultar els objectius de desenvolupament sostenible 2030 (ODS) en el següent link, a peu de pàgina[3].
Recordatori
Encara tenim exposats la selecció de llibres del Dia internacional de la dona i la xiqueta científica, dia 11 de febrer, a l’entrada de la biblioteca.
Reflexió de la bibliotecaria
Si porteu als xiquets a la biblioteca des de xicotets es convertiran en grans lectors.
Recordeu… ELS LLIBRES ESTÀN PLENS DE SAVIESA I FOMENTEN EL PENSAMENT CRÍTIC.
Novetats febrer i març 2022
Aprofitem per informar-vos que en breu iniciarém “Vine a coneixer la Biblioteca” adreçat a tots els centres educatius que vulguen sumar-se. Així mateix, us presentem les novetats adultes i infantils – juvenils del mes de febrer i de març.
Punxeu sobre la imatge per accedir al catàlegPunxeu sobre la imatge per accedir al catàleg
El 15 de desembre de 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrero com a Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Un any més, amb la intenció de commemorar aquest dia, a la Biblioteca hem preparat un punt d’interés amb una selecció de llibres infantils i no tan infantils. El punt d’interès es mantindrà des del dia 10 fins al 18 febrer. L’OBJECTIU ÉS LA DIVULGACIÓ I LA VISIBILITAT DE LES DONES I XIQUETES QUE HAN TINGUT UN PAPER RELLEVANT AL LLARG DE LA HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA.
Com a capçelera d’aquesta sel·lecció, trobem la colecció Miranda, gràcies a la col·laboració de l’Àrea d’igualtat. Junt a aquesta, hem posat a la vostra disposició una àmplia selecció d’obres de dones o relacionades amb elles des d’una perspectiva de gènere on podem trobar vertaderes obres Mestres; així com llibres per a realitzar experiments, o llibres divulgatius sobre ciències com la física o la químic; llibres per a realitzar experiments, per a aprendre robòtica, sobre ciències com la física o química entre d’altres, que de ben segur agradaran a tota la família. El conjunt de la sel·leció de llibres va dirigida a un public heterogeni, tenint en compte als primers lectors.
La colecció Miranda està composada per 15 llibres els quals pertanyen a una sèrie de biografíes, on la protagonista, Miranda de 8 anys, relata en cada llibre la vida de 15 dones, amb la seua propia veu i el seu punt de vista. La col·lecció il·lustrada dels germans Miranda, Itziar i Jorge, va dirigida a públic de 8 a 10 anys; la qual dona vida a dones pioneres en diferents camps que han deixat, a més de les seues petjades, una senda oberta per a recórrer. Moltes d’elles han tingut un paper decisiu en la nostra història.
Entre elles trobem científiques, com ara: Marie Curie o Jane Goodall; altres relevants com: Cleopatra, la reina d’Egipto, o Indira Gandhi, la primera dona presidenta de la India; i destacades representants de diferents àmbits de la cultura com la famosa pintora Frida Kahlo, la cantant Billie Holiday o l’escriptora Emily Brontë. Engrosseixen també la col·lecció la intrèpida aviadora Amelia Earhart; la bella actriu, però també brillant enginyera i desconeguda, Hedy Lamarr; la injustament tractada reina Joana I de Castella o més coneguda pel sobrenom de Juana la Loca; la dissenyadora de moda Coco Chanel; i l’extraordinària esportista olímpica Nadia Comăneci. També formen part de la col·leció: Hildegarda de Bingen, compositora, escriptora, filòsofa, científica, naturalista, metgessa, polímata, abadessa i mística, a més de Concepción Arenal i Eva Perón.
Podeu veure la guia de lectura si punxeu sobre la imatge.
QUANTES REFERENTS CIENTÍFIQUES CONEIXEM? Pioneres en física i química, en biología, en medicina, en bioquímica, en astronomía i astrofísica, en arquitectura, premis nobel. Açí us deixem unes quantes i una breu historia dels descobriments que van fer. Estem segures que n’hi ha moltísimes més. Ens ajudes? Us deixem alguns exemples.
Hipatia de Alejandría, Marí Andrea Casamayor (Zaragoza), Carol Greyder, Carolyn Porco, Thérese Tréfouël, Augusta Ada Byron, Lise Meitner, Elizabeth Blackburn, Flora de Pablo, Valentina Tereshkova, Tu Youyou, Augusta Ada Byron (Condesa de Lovelace) millor coneguda com Ada Lovelace, Sophie German, Emmy Noether, Mae Jemison,Caroline Herschel, Tewhida Ben Sheikh, Françoise Dolto, Rose Dieng-Kuntz, Stephanie Wilson, Katherine Johnson, Alice Miller, Dorothy Hill, Grace Hopper, Wangari Maathai, Juliana Rotich, Lise Meitner, Barbara McClintock, Rosalind Franklin, Rachel Carson, Josefina Castellví, Jocelyn Bell, Carol Greider,o l’espanyola Margarita Salas.
La científica espanyola Margarita Salas Falguero
Margarita Salas (Asturias 1938-2019), ha sigut un referent indiscutible de la ciència a Espanya. Va formar part del primer equip de treball que, en el Centre d’Investigacions Biològiques del CSIC de Madrid, va introduir un nou i poderós àmbit d’investigació: la biologia molecular. Va deixar un ric i extens llegat compost per més de 350 publicacions en llibres i revistes nacionals i internacionals. Va aconseguir, a més, 8 patents, i ha impartit almenys unes 400 conferències en fòrums nacionals i internacionals.
María Blasco, (Alacant 1965- ), s’ha preocupat activament que la ciència relacionada amb el càncer i l’envelliment arribe al coneixement de tots. Es va doctorar en Bioquímica i Biologia Molecular per la UAM i va treballar sota la direcció de Margarita Salas en el “Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa”. Va donar a conéixer al món científic la importància que té la telomerasa per a mantindre estable la divisió cel·lular. Després de rebutjar atractives ofertes de treball als EE.UU., va decidir crear el seu propi equip d’investigació a Espanya. Va ser nomenada cap de grup en el “Departament d’Immunologia i Oncologia”, pertanyent al Centre Nacional de Biotecnologia, del CSIC. Actualment, és la directora del CNIO i el seu equip ha contribuït a consolidar la hipòtesi de l’impacte dels telómeros i de la telomerasa en la salut i en l’envelliment. Valorada directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques a Madrid.
Elena García Armada (Valladolid 1971 – ), enginyera espanyola que lidera el grup que ha desenvolupat el primer exoesquelet biònic del món per a xiquets; és coneguda a nivell mundial. Doctora en robòtica, en 2007 va ingressar en les escales científiques del CSIC.
Paloma Domingo (Madrid 1959 – ), és una científica i gestora espanyola, llicenciada en Ciències Físiques especialitat d’Astrofísica i doctora en Informàtica. Va ser professora en la Universitat Carles III de Madrid i va desenvolupar un programari per a l’empresa de telecomunicacions Entel. Des de 2018 és la Directora General de l’entitat Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia
Carmen Artigas (Vilassar de Mar 1968- ), química i Postgrau de Direcció d’Empreses Industrials en I’IQS School of Management. Fundadora de Synergic Partners, qui va produir a més la primera generació de científics de dades a Espanya, una professió que no existia fins llavors. Al gener de 2020, va ser nomenada “Secretària d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial”, dependent del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública.
Marta Macho (País Vasco 1962-), llicenciada en Matemàtiques. Professora d’Universitat. En 1987 va començar a treballar amb el Dr. Gilbert Hector de la Université Claude Bernard de Lió, allí es va doctorar en 1996 amb la tesi ‘Isomorphisme de Thom pour les feuilletages presque sans holonomie’ (Isomorfismo de Thom para las foliaciones casi sin holonomia). També és professora de Geometria i Topologia de la UPV. Entre els seus temes d’investigació es troba la Teoria geomètrica de foliacions. Premiada en diverses ocasions, destaquem el Premi Igualtat de la Universitat d’Alacant pel seu treball divulgatiu i accions a favor de la visibilització de les aportacions de les dones científiques en el progrés social, 2015. És coautora de ‘Dones en la Ciència’, una guia didàctica sobre el paper de les dones en la història de la ciència.
Flora de Pablo (Salamanca 1952) és doctora en Medicina, Diplomada en Psicología i especialista en biologia cel·lular i molecular en el desenvolupament d’investigacions en relació amb les funcions de la proinsulina i la dopamina. Especialitzada en biologia molecular se centra en la investigació de processos de proliferació, diferenciació, competició i mort de les cèl·lules. A més, no ha deixat la lluita pel reconeixement del treball de les dones en la ciència a través de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues.
Ángela Ruiz, mestra, pedagoga i inventora espanyola, reconeguda como la precursora del llibre electrònic. Es va caracteritzar per una vocació innovadora i inconformista, de servei desinteressat, compromés i entusiasta cap als seus alumnes i la seua comunitat, després de finalitzar el seu treball s’acostava a les llars dels seus conveïns, majoritàriament analfabets, per a fer-los classes particulars sense cap contrapartida.
Bárbara McClintock (Hartford 1902-1992). Va deixar un important descobriment en el camp dela genètica, es va especialitzar en la citogenética i va obtindre un doctorat en botànica l’any 1927. Teoria del gens ballarins, relevant fet que va descobrir que els gens eren capaços de botar entre diferents cromosomes. Hui, és un concepte esencial de la genètica.
Jocelyn Bell o Susan Jocelyn Bell Burnell(Belfast 1943- 1974), és l’astrofísica britànica que va descobrir de la primera radiosenyal d’un púlsar i el seu descobriment va ser part de la seua pròpia tesi. No obstant això, el reconeixement sobre aquest descobriment va ser per a Antony Hewish, el seu tutor, a qui se li va atorgar el premi Nobel de Física en 1974. Aquest injust acte, va ser qüestionat durant anys, sent fins hui un tema de controvèrsia.
Lise Meitner (Viena, 1878 – Cambridge, 1968) Física sueca d’origen austríac. Va estudiar física a Viena i va treballar com a ajudant de Max Planck, mesurant les longituds d’ona dels raigs gamma. Va descobrir l’isòtop radioactiu *protactinio-231 en 1917. Albert Einstein la va elogiar com “la Marie Curie alemanya”.
Emmy Noether, podria considerar-se com la dona més important en la història de les matemàtiques i de fet, cal destacar que entre altres punts, així la considerava Einstein
JOC
I estem segures que hi ha moltes més a les quals no se’ls ha donat visibilitat. Coneixeu alguna més que no aparega en la nostra llista?. Compartim amb vosaltres un joc que us podeu descarregar per a jugar amb els més xicotets (recomanable a partir de 5 anys). Si obriu l’enllaç trobareu l’activitat i molta informació envers el paper de les dones en la ciència.
Si punxeu l’enllaç de dalt us redirigeix la joc per a descarregar-ho.
REFLEXIÓ DE LA BIBLIOTECARIA:
A hores d’ara, la ciència i la igualtat de gènere són vitals per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La comunitat internacional està fent un gran esforç per a inspirar i promoure la participació de les dones i les xiquetes en la ciència. No obstant això, les dones continuen trobant obstacles per a desembolicar-se en el camp de la ciència i en altres àmbits.
Tot i això, el personal de la biblioteca us recomana que aprofiteu l’ocasió i ens visiteu. Tots podem ser partícips de les aventures que ens mostraran els llibres! #laculturaesvida
El club de lectura torna a la biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs. Reprenem la nostra activitat literaria, després d’aquesta letargia, i ho farem amb l’obra de Mary Ann Shaffer: La sociedad literaria del pastel de piel de patata de Guernsey (The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society).
Fins ara, les tertúlies de la biblioteca han sigut un agradable espai de trobada i diàleg, les lectures ens han permés compartir el plaer per la literatura.
Ara més que mai, després d’aquest temps, la biblioteca d’Alaquàs torna a encapçalar les tertulies del club de lectura. Tornem amb les piles carregades i títols nous!
Quan i on? Ens reunirem el darrer dimecres de cada mes a les 16:00h a la biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs (cada dos mesos).
Passos a seguir:
Ganes de llegir i compartir idees.
Cada dos meses triarem un llibre i el posarem en comú
Si vols unir-te només has d’apuntar-te en el taulell de la biblioteca o enviar-nos un correu electrònic a l’adreça: biblioteca@alaquas.org
I si no t’animes, fes córrer la veu perquè tota Alaquàs se n’assabente
Apropa’t a la biblioteca i participa al Club de Lectura.
La propera reunió al Club será el DIMECRES 23 de FEBRER de 2022 a les 16:00h.
Vos convidem a participar de l’activitat. I també vos recomanem el llibre, èxit internacional que a més, va rebre el premi al millor llibre de The Washington Post del 2008.
Sobre Mary Ann Shaffer, nascuda en Virgina, EE.UU, en 1934; és escriptora, bibliotecària, llibretera i editora.
L’obra reflecteix l’ocupació per l’alemanya nazi de les illes Anglonormandes (única part del Regne Unit que la va patir). Com a curiositat, va escriure-la arrán d’un viatge a l’illa de Guernsey, en el Canal de la Mancha; tras una estada a l’aeroport de 5 hores. Aquest fet li va servir d’inspiració per escriure la singular i única novela: La sociedad literaria del pastel de piel de patata de Guernsey, un homentage al literatura i als amants dels llibres. Mary Ann Shaffer va morir al 2008, poc abans de publicar-se l’obra. Degut al seu estat de salut, va ser la seva neboda, Anni Barrows, qui va continuar l’obra.
T’agrada llegir? et convidem a compartir i comentar les teues lectures,
El 2022 ha portat molts avantatges a la nostra biblioteca. Entre ells, des del 10 de gener, hem ampliat l’horari de préstecs perquè pugueu amprar material de la biblio, tal com: novel·la, còmic, DVD, novel·la gràfica, amplitud de temes d’investigació, etc. També podreu gaudir dels nostres espais totes les vesprades de dilluns a divendres.
A més, tenim nou personal, veniu a conéixer-nos! Estarem encantades d’atendre’t. Mireia, Rosa, Juani i Desirée.
Estigueu atents al blog, totes les novetats us les farem arribar per ací.
AMPLIACIÓN DEL HORARIO
El 2022 ha traído muchas ventajas a nuestra biblioteca. Entre ellas, desde el 10 de enero, hemos ampliado el horario de préstamos para que podáis tomar prestados material de la biblioteca, tal como: novela, cómic, DVD, novela gráfica, amplitud de temas de investigación, etc. También podréis disfrutar de nuestros espacios todas las tardes de lunes a viernes.
Además, tenemos nuevo personal, ven a conocernos! Estaremos encantadas de atenderte. Mireia, Rosa, Juani i Desirée.
Estad atentos al blog, todas las novedades os las haremos llegar por aquí.
Acostar-vos a la biblioteca! Enguany els Reis ens han portat molts llibres interessants, per a tots els públics. Recordeu que també comptem amb la campanya de «EL LLIBRE VIATGER». Si no trobes algun llibre pots consultar-lo en el nostre catàleg en línia o preguntar al nostre personal; estarem encantades d’ajudar-te.
Acercaros a la biblioteca. Este año los Reyes nos han traído muchos libros interesantes, para todos los públicos. Recordad que también contamos con la campaña de «EL LIBRO VIAJERO», qué emocionante! Si no encuentras algún libro puedes consultarlo en nuestro catálogo on-line o preguntar a nuestro personal, estaremos encantadas de ayudarte.
Els Reis Mags s’han avançat enguany i amb ells ha arribat el LLIBRE VIATGER. Afanya’t i acosta’t a conéixer la nova secció de la teua biblioteca i a més podràs agafar un llibre prestat per a aquestes dates. A qué esperes? Recordeu que obrim tots els dies de dilluns a divendres, excepte el 6 de gener. Podeu consultar el nou horari ací en el blog.
Los Reyes Magos se han adelantado este año y con ellos ha llegado el LIBRO VIAJERO. Date prisa y ven a conocer la nueva sección de tu biblioteca y de paso coge una libro prestado para estas fechas. ¿A qué esperas? Recordad que abrimos todos los días de lunes a viernes, excepto el 6 de enero. Podéis consultar el nuevo horario aquí en el blog.