Archivo de la categoría: Poesia

🔊📕 `NOCTURNS DE DIA, POESIA AL CASTELL´

Recordeu que fa poc vam celebrar la «Setmana de la Poesia» ? Seguít del Camí de la Poesia.

Doncs arrán d’aquesta iniciativa, continuem amb un acte dirigit a tothom, el públic en general també podrà participar. Podrem gaudir d’un recital amb el següent elenc, el proper dissabte 30 d’abril a les 12:30 hores.

Us esperem al Castell d’Alaquàs!

👉 L’objectiu és continuar posant en valor la poesia i, de manera diferent, atractiva i sobretot participativa, acostar aquesta passió per la literatura als i les joves i no tan joves que tenen inquietuds literàries.

Una mica d’història…

Per a conéixer més sobre el certamen hem de remuntar-nos a l’any 2016, moment en el qual es va començar a reviure aquelles trobades entorn de la poesia que van poder tindre lloc al Castell d’Alaquàs allà per 1591. Aquelles reunions en les quals els il·lustres participants prenien per nom un pseudònim relacionat amb la nit: ombra, fosc, tenebres…i a les quals va poder assistir el propi Lope de Vega. Aquest fet històric literari tan important en la nostra història estreta els vincles de la població d’Alaquàs amb la poesia. Nocturns de dia, poesia al Castell´, promet un “matí poètic” on es parlarà a més de grans dones poetes de la seua generació, massa oblidades.

El lloc triat per a la seua celebració ha sigut el Castell d’Alaquàs, que el passat 21 d’abril celebrava el 104 aniversari de la seua declaració com a Monument Històric – Artístic. Una data històrica que va canviar l’esdevenir d’aquest monument, salvant-lo del seu enderrocament per a ser posteriorment, l’1 de desembre de 1999, declarat Bé d’Interés Cultural. En l’actualitat és un espai públic i un centre cultural al servei de les veïnes i els veïns. Un espai obert al món, per a acollir certàmens com el que tindrà lloc aquest cap de setmana.

Torna el «Camí de Poesia»

Hui compartim amb vosaltres aquestes donacions que ens han fet a la biblioteca “Ausiàs March”. Que què tenen d’especial? Son exemplars de dos dels Poetes d’Alaquàs i des d’avui passen a formar part del nostre “Racó de la Poesia”.

Exemplars de Pep Ferrer i Fernando Garrido.

Aprofitem també per comunicar-vos la nova edició del «Camí de Poesia», iniciativa protagonitzada per les i els Poetes d’Alaquàs. Tindrà lloc una ruta guiada on el públic assistent podrà gaudir en directe d’un recital de la mà dels autors i autores dels poemes. Una bona oportunitat si no els conéixes i gaudir d’aquesta experiencia de primera mà.

  • Punt de trobada: Plaça de la Constitució
  • Data: 12:00 hores
  • Quan?: els diumenges 10 i 24 d’abril

Des de la plaça de la Constitució s’iniciarà l’itinerari que recorrerà diferents punts del municipi d’Alaquàs, marcat pel «Camí de Poesia». Durant la ruta es realitzaran 10 parades junt als poemes que conformen aquesta edició.  Vine i no faltes a la cita!


També podeu accedir als poemes si descarregeu el QR.

A gaudir d’aquest gènere literari que té les seues arrels en la lírica i potser el més emblemàtic quant a llibertats i potències expressives.

Activitats per a grans i per als més petits. Tallers d’Humor i Poesia en familia, un recital de poesia, tallers didàctics de poesia per als nostres joves i grans, un punt d’interés amb moltes novetats o la inauguració del “Racó de la Poesia”; un grapat d’activitats que, van emmarcar la «Setmana de Poesia» celebrada entre el 21 i 25 de març.

Aquest 2022, la Biblioteca d’Ausiàs March d’Alaquàs ha volgut celebrar el Dia Internacional de la Poesia en gran i al llarg d’una setmana sencera s’han dut a terme diverses activitats i tallers, sempre des d’un punt de vista didàctic i prevalent el foment de la lectura i la diversitat lingüística com a servei municipal; tot això per a donar resposta a les demandes de la comunitat. Des de la biblioteca Ausiàs March, amb cada xicoteta acció intentem fomentar la reflexió i la crítica. L’exercici crític és propi de tota teoria social i enriquidor per a cadascun de nosaltres, i la implicació de les biblioteques és essencial perquè l’Agenda 2030 siga assumida com a Agenda comuna per totes les persones, així com per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible(ODS). Es per això que la nostra biblioteca té un rol fonamental per a aconseguir en el nostre entorn més immediat diversos ODS fixats per l’Agenda 2030.  Us recordem que si voleu saber més podeu consultar-los al link següent:

https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/takeaction/


Acte de inaguració del Racó de la Poesia

L’acte del dia 22 va ser la inauguració d’aquest bonic «Racó de la Poesia», on destaquem l’adquisició de 80 exemplars nous, últims premis la majoria; donats per M.Ángel Hoyos, natural d’Alaquàs; qui l’últim dia va ser l’encarregat d’impartir el taller dinàmic sobre la creació poética.

La inauguració va ser acompanyada d’un acte molt emotiu, un recital de poesia, a càrrec del col·lectiu de Poetes d’Alaquàs, presentat per Fernando Garrido; qui va donar pas a cadascun dels poetes i amenitzat pel nostre company i també poeta, Natxo García.

També van participar a l’acte, el nostre Alcalde Toni Saura, el Regidor de Cultura Fran Evangelista, la responsable de comunicació Àngeles Nieto i una mateixa que subscriu, Desirée Mellado, també anomenada «la Bibliotecaria».

Inauguració del «Racó de la Poesia» a la nostra Biblioteca Ausiàs March, amb la representació del nostre col·lectiu de «Poetes d’Alaquàs».
Recital a càrrec del col·lectiu de Poetes d’Alaquàs, amenitzat per un dels components, Natxo García.

Acte d’apertura, de la mà de la Bibliotecaria
Presentació del «Racó de la Poesia» i del nou logo de la Biblioteca, a càrrec de l’Alcalde Toni Saura
Presentació i apertura de l’acte. En fotografia: Toni Saura i Desirée Mellado.

L’editor del programa ‘El Ojo Crítico’ de RNE, Miguel Ángel Hoyos, imparteix un taller didàctic sobre la creació poètica per a l’alumnat de secundària d’Alaquàs

Passat divendres l’alumnat dels Instituts de Secundaria d’Alaquàs van asistir a un taller didàctic sobre la creació poética a càrrec de Miguel Ángel Hoyos, editor de «El Ojo Crítico» de RNE. Cal destacar que “El Ojo Crítico” és un informatiu cultural radiofònic que s’emet de dilluns a divendres i que dóna a conéixer tot allò que té a veure amb la cultura. Els alumnes que es van sumar a aquesta iniciativa en pro de la diversificació lingüística pertanyien a 3r ESO; alumnat dels Instituts d’Educació Secundària Doctor Faustí Barberà, IES Clara Campoamor i l’IES Olivar II. El taller didàctic va tindre lloc a la Sala General de la Biblioteca municipal, i seguint el protocol COVID corresponent. Us deixem unes instantànies de la jornada.

El taller didàctic va ser un éxit en quant a la participació de l’alumnat, quins van tindre l’ocasió d’innovar i en definitiva de FER POESIA! Aquesta activitat s’incardina dins d’un projecte que pretén perdurar en el temps i ve seguit de visites periòdiques a la biblioteca per a l’alumnat. Divendres que ve 1 d’abril és la primera; en elles l’alumnat de l’IES Doctor Faustí Barberà coneixerà també el funcionament de la biblioteca i tasques tan senzilles com la cerca d’informació en fonts fiables.


Tallers «Humor i Poesia en Familia» a càrrec de Maru Guiot . Quan repetim?

També vam tindre diversió amb els tallers «Humor i Poesia en Familia» per a infants de 5 a 12 anys + un adult. Les dos sessions de tallers, que es van perllongar durant tota la vesprada del dijous i van tindre un gran èxit, van estar impartits per l’actriu de teatre Maru Guiot. Maru Guiot, natural de la comarca de l’Horta Oest , és una actriu amb un llarg recorregut. A més d’actriu treballa com a pallassa, docent, productora i directora de teatre.

Grup de families amb xiquets de 9 a 12 anys
Grup de families amb xiquets de 5 a 8 anys

Un poquet d’historia:

 El 25 de setembre de 2015 l’ONU va aprobar un conjunt d’objectius comuns i globals adreçats a l’erradicació de la opbresa, la protección del planeta i l’empoderament de la ciutadania per aconseguir un futur sostenible. Cadasacun dels objectius té fites concretes que han d’assolir-se durant els popers anys. Parlem doncs d’un conjunt d’objectius planificats a través d’accions i metes comunes que configuren l’Agenda 2030, un pla d’accions centrades en les persones, el planeta i la prosperitat. 

 Recordatori de la bibliotecaria:

Us recordem que contem amb el grup del Club de Lectura Familiar que es reunirà el proper 4 d’abril. Les biblioteques ofereixen espais perquè les famílies lligen, aprenguen i cresquen juntes.

El Club de Lectura d’Adults té una cita demà dimecres 30 de març. Si vols saber més sobre el ODS acosta’t! Contarem amb la presencia extraordinaria d’una representant de la fundació Musol – educa i del nostre regidor d’Urbanisme Jaime Marqués».

Setmana de la poesia

Comença el compte enrere per a la celebració de la «Setmana de la Poesia» a Alaquàs del 21 al 25 de març , motiu pel qual l’Ajuntament d’Alaquàs i la Biblioteca Municipal Ausiàs March han preparat una agenda carregada de propostes que no et pots perdre‼️
👉Encetarem la setmana amb una interessant sel.lecció de llibres de poesia que trobarem al vestíbul de la Biblioteca, des del dia 21 de març.

Un dia després, el 22 de març, Dia Internacional de la Poesia, tindrà lloc la inauguració del «Racó de la Poesia» i un recital a la Sala General; el qual comptarà amb la participació dels @Poetes d’Alaquàs (Reserva prèvia a la web municipal al espai de reserves).

Per al dia 24 de març xiquetes, xiquets i famílies que ho desitgen podran sumar-se al taller de Poesia i humor en familia, a càrrec de l’actriu de teatre Maru Guiot (Reserva prèvia a la web municipal al espai de reserves). Es important que l’edat dels fills es coresponga en la del taller per tal de poder gaudir-lo.

Ø sessió 17:30h: 1 xiquet/a de 5 a 8 anys amb 1
persona adulta.

Ø sessió 19:00h: 1 xiquet/a de 9 a 12 anys amb 1
persona adulta.

I per tancar la setmana, l’alumnat dels Instituts de Secundaria d’Alaquàs gaudiran d’una Xarrada motivadora a càrrec de Miguel Ángel Hoyos, editor de «El Ojo Crítico» de RNE. Si n’hi ha alguna persona interessada en asistir que no estiga cursant estudis en algun institut d’Alaquàs, que es pose en contacte amb la biblioteca.  

Us deixem una mica d’història: el Dia Mundial de la Poesia es celebra cada any el 21 de març des de 1999. Segons podem llegir en la pàgina oficial de la Unesco, la Poesia es considera una de les formes més preuades d’expressió i forma lingüística de les persones que defineixen la nostra identitat i el nostre paratge cultural. A més, posen l’accent en la unió que produeix la poesia en totes les persones del món ja que aquest tipus d’escriptura s’ha practicat al llarg de la història en diferents parts del món, en tots els continents, mostrant els nostres valors en comú.

La primera vegada que la UNESCO proposà celebrar el Dia Mundial de la Poesia el 21 de març l’any 1999, va ser durant la Conferència a París. El principal objectiu de celebrar aquest dia era secundar i fomentar la diversitat lingüística mitjançant la creació poètica, així com visibilitzar aquelles llengües que actualment es troben en perill de desaparició.

Us deixem algunes instantànies del dijous. Moltíssimes gràcies per assistir i esperem que ens doneu feedback dels actes que us oferim per tal de gaudir tots i totes d’aquestes iniciatives! Recordeu que la següent sessió del Club de Lectura Familiar és el proper 4 d’abril a les 17:30 a la biblioteca.

Poesia i humor en familia (grup 5-8 anys ), a càrrec de Maru Guiot

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.