Archivo por meses: marzo 2022

El monstre de Victor Frankenstein, Mary Shelley i el nostre Club de Lectura d’Adults.

La sessió del Club del passat 30 de març va tindre una particularitat respecte a les altres, vam rebre una xarrada a càrrec de Patricia; una de les tècniques de la fundació Musol – educa sobre el ODS (objectius de desenvolupament sostenible). Objectius que des de la Biblioteca i d’altres Àrees com la d’Urbanism estem aplicant i voliem relacionar amb la lectura de “Frankenstein”. Es per això que vam convidar al Regidor de d’Urbanisme, Jaime Marqués, per a exemplificar la labor del seu departament materialitzant l’aplicació d’alguns dels ODS de l’Agenda 2030; obviament va participar en la lectura del Club.

Quan Frankenstein es troba amb… la creació .

Una vegada més, ressaltar l’alt nivell mostrat per les persones participants. Destacar també la intervenció de Joan, el benjamí del Club, amb el seu paral·lelisme  de l’obra amb una de les frases de la pel·lícula de Jurassic Park, de Jeff Goldlum (com el Dr. Ian Malcolm): “Les preocupaba tanto si podían o no hacerlo que no se pararon a pensar si debían”.

Us deixe un parell d’instantànies del moment.

Presentació del ODS al Club de Lectura de la Biblioteca d’Alaquàs. Més cultura!

Mary Shelley:

Recentment, a 2017, la biografia de l’autora s’ha emportat al cinema. Una de les inquietuds que va sorgir al final de la sessió va ser: On veure la pel·lícula que tracta sobre Mary Shelley? doncs bé, només hem pogut localitzar-la en la plataforma «filmin»; lamentablement de pagament.


Lectura 27 d’abril de 2022. Insolación, de Emilia Pardo Bazán

El Club de Lectura del 27 d’abril versarà sobre l’obra «Insolación» de Emilia Pardo Bazán. Este llibre ha estat polèmic; se centra en l’estudi psicològic dels personatges. És notable en aquesta novel·la el marcat feminisme i la posada en dubte dels valors morals i la doble vara de mesurar de la societat de l’època.


Propostes lectura mes de MAIG:

Us convide, tal i com vam establir que opineu sobre quina hauría de ser la següent lectura del mes de maig. Podeu deixar el comentari de la novel·la escollida açí mateixa, dalt a l’esquerra (dejar comentario).Açí teniu algunes novel·les:

  • Sin noticias de Gurb, de Eduardo Mendoza.
  • Jane Eyre, de Charlotte Bronte.
  • Matar a un ruiseñor, de Harper lee.
  • Niebla, de Miguel de Unamuno.
  • El cor de les tenebres, de Joseph Conrad.
  • El Señor de las Moscas, de William Golding.

Activitats per a grans i per als més petits. Tallers d’Humor i Poesia en familia, un recital de poesia, tallers didàctics de poesia per als nostres joves i grans, un punt d’interés amb moltes novetats o la inauguració del “Racó de la Poesia”; un grapat d’activitats que, van emmarcar la «Setmana de Poesia» celebrada entre el 21 i 25 de març.

Aquest 2022, la Biblioteca d’Ausiàs March d’Alaquàs ha volgut celebrar el Dia Internacional de la Poesia en gran i al llarg d’una setmana sencera s’han dut a terme diverses activitats i tallers, sempre des d’un punt de vista didàctic i prevalent el foment de la lectura i la diversitat lingüística com a servei municipal; tot això per a donar resposta a les demandes de la comunitat. Des de la biblioteca Ausiàs March, amb cada xicoteta acció intentem fomentar la reflexió i la crítica. L’exercici crític és propi de tota teoria social i enriquidor per a cadascun de nosaltres, i la implicació de les biblioteques és essencial perquè l’Agenda 2030 siga assumida com a Agenda comuna per totes les persones, així com per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible(ODS). Es per això que la nostra biblioteca té un rol fonamental per a aconseguir en el nostre entorn més immediat diversos ODS fixats per l’Agenda 2030.  Us recordem que si voleu saber més podeu consultar-los al link següent:

https://www.un.org/sustainabledevelopment/es/takeaction/


Acte de inaguració del Racó de la Poesia

L’acte del dia 22 va ser la inauguració d’aquest bonic «Racó de la Poesia», on destaquem l’adquisició de 80 exemplars nous, últims premis la majoria; donats per M.Ángel Hoyos, natural d’Alaquàs; qui l’últim dia va ser l’encarregat d’impartir el taller dinàmic sobre la creació poética.

La inauguració va ser acompanyada d’un acte molt emotiu, un recital de poesia, a càrrec del col·lectiu de Poetes d’Alaquàs, presentat per Fernando Garrido; qui va donar pas a cadascun dels poetes i amenitzat pel nostre company i també poeta, Natxo García.

També van participar a l’acte, el nostre Alcalde Toni Saura, el Regidor de Cultura Fran Evangelista, la responsable de comunicació Àngeles Nieto i una mateixa que subscriu, Desirée Mellado, també anomenada «la Bibliotecaria».

Inauguració del «Racó de la Poesia» a la nostra Biblioteca Ausiàs March, amb la representació del nostre col·lectiu de «Poetes d’Alaquàs».
Recital a càrrec del col·lectiu de Poetes d’Alaquàs, amenitzat per un dels components, Natxo García.

Acte d’apertura, de la mà de la Bibliotecaria
Presentació del «Racó de la Poesia» i del nou logo de la Biblioteca, a càrrec de l’Alcalde Toni Saura
Presentació i apertura de l’acte. En fotografia: Toni Saura i Desirée Mellado.

L’editor del programa ‘El Ojo Crítico’ de RNE, Miguel Ángel Hoyos, imparteix un taller didàctic sobre la creació poètica per a l’alumnat de secundària d’Alaquàs

Passat divendres l’alumnat dels Instituts de Secundaria d’Alaquàs van asistir a un taller didàctic sobre la creació poética a càrrec de Miguel Ángel Hoyos, editor de «El Ojo Crítico» de RNE. Cal destacar que “El Ojo Crítico” és un informatiu cultural radiofònic que s’emet de dilluns a divendres i que dóna a conéixer tot allò que té a veure amb la cultura. Els alumnes que es van sumar a aquesta iniciativa en pro de la diversificació lingüística pertanyien a 3r ESO; alumnat dels Instituts d’Educació Secundària Doctor Faustí Barberà, IES Clara Campoamor i l’IES Olivar II. El taller didàctic va tindre lloc a la Sala General de la Biblioteca municipal, i seguint el protocol COVID corresponent. Us deixem unes instantànies de la jornada.

El taller didàctic va ser un éxit en quant a la participació de l’alumnat, quins van tindre l’ocasió d’innovar i en definitiva de FER POESIA! Aquesta activitat s’incardina dins d’un projecte que pretén perdurar en el temps i ve seguit de visites periòdiques a la biblioteca per a l’alumnat. Divendres que ve 1 d’abril és la primera; en elles l’alumnat de l’IES Doctor Faustí Barberà coneixerà també el funcionament de la biblioteca i tasques tan senzilles com la cerca d’informació en fonts fiables.


Tallers «Humor i Poesia en Familia» a càrrec de Maru Guiot . Quan repetim?

També vam tindre diversió amb els tallers «Humor i Poesia en Familia» per a infants de 5 a 12 anys + un adult. Les dos sessions de tallers, que es van perllongar durant tota la vesprada del dijous i van tindre un gran èxit, van estar impartits per l’actriu de teatre Maru Guiot. Maru Guiot, natural de la comarca de l’Horta Oest , és una actriu amb un llarg recorregut. A més d’actriu treballa com a pallassa, docent, productora i directora de teatre.

Grup de families amb xiquets de 9 a 12 anys
Grup de families amb xiquets de 5 a 8 anys

Un poquet d’historia:

 El 25 de setembre de 2015 l’ONU va aprobar un conjunt d’objectius comuns i globals adreçats a l’erradicació de la opbresa, la protección del planeta i l’empoderament de la ciutadania per aconseguir un futur sostenible. Cadasacun dels objectius té fites concretes que han d’assolir-se durant els popers anys. Parlem doncs d’un conjunt d’objectius planificats a través d’accions i metes comunes que configuren l’Agenda 2030, un pla d’accions centrades en les persones, el planeta i la prosperitat. 

 Recordatori de la bibliotecaria:

Us recordem que contem amb el grup del Club de Lectura Familiar que es reunirà el proper 4 d’abril. Les biblioteques ofereixen espais perquè les famílies lligen, aprenguen i cresquen juntes.

El Club de Lectura d’Adults té una cita demà dimecres 30 de març. Si vols saber més sobre el ODS acosta’t! Contarem amb la presencia extraordinaria d’una representant de la fundació Musol – educa i del nostre regidor d’Urbanisme Jaime Marqués».

Club de Lectura Familiar. El mes d’abril vé amb sorpreses! Dia 2 d’abril: Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil. Dia 23 d’abril. Dia Internacional del Llibre.

Aquest mes sumem sessions i es que el Dia 2 d’abril, Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, volem celebrar-ho amb els usuaris infantils i juvenils que més llibres han llegit amb una especial sorpresa. Ens posarem en contacte amb els més lectors al llarg d’aquestos dies, esteu atents si rebeu un missatge de la biblioteca d’Alaquàs! L’otorgació de premis serà inminent!

A més, també celebrem el Dia 23 d’abril, Dia Internacional del Llibre. Es tracta d’un dia simbòlic per a la literatura mundial, ja que el mateix dia, en 1616, van morir: Cervantes, Shakespeare i Garcilaso de la Vega.

Aprofitem per a comunicar als més ressagats la pròxima sessió del Club de Lectura Familiar, el 4 d’abril! I si teniu més de 6 anys, pregunteu al taulell de la biblioteca, depenent de la temàtica i l’activitat sou benvinguts; com a aquesta.

A la sessió del dilluns 4 d’abril tractarem el tema del Medi Ambient (encara que n’hi ha un dia assenyalat del Medi Ambient que es el 5 de juny), aprofitant l’entrada a l’estació de la primavera.

Lectures: sobre Medi Ambient. llibre principal «Wangari i els arbres de la pau». Wangari va morir no fa molt, va rebre el Premi Nobel de la Pau a 2004, per crear el moviment «CINTURÓN VERDE».

Moderadora i narradora: Desirée Mellado (Bibliotecaria).

Participació: taller d’ocupació de jardineria (Àrea d’Urbanisme).

Activitat i comprensió lectora: Amb l’ajuda dels jardiners de l’Ajuntament podrem planta una llavor, tal com va fer Wangari. Veniu amb ganes de compartir aquests moments en familia tan didàctics; doncs totes les llectures van acompanyades d’una xicoteta comprensió lectora i una activitat final de reforç; tot per facilitar la comprensió i reforçar el missatge que volem transmetre.

Recomanació de la bibliotecaria:

Us convide a que porteu qualsevol llibre que hagi despertat el vostre interés i que tingau a casa, en relació a la temàtica a tractar a la sessió. El podeu llegir vosaltres mateixos: mares, pares o tutors; o simplement recomanar-lo a la resta.

Setmana de la poesia

Comença el compte enrere per a la celebració de la «Setmana de la Poesia» a Alaquàs del 21 al 25 de març , motiu pel qual l’Ajuntament d’Alaquàs i la Biblioteca Municipal Ausiàs March han preparat una agenda carregada de propostes que no et pots perdre‼️
👉Encetarem la setmana amb una interessant sel.lecció de llibres de poesia que trobarem al vestíbul de la Biblioteca, des del dia 21 de març.

Un dia després, el 22 de març, Dia Internacional de la Poesia, tindrà lloc la inauguració del «Racó de la Poesia» i un recital a la Sala General; el qual comptarà amb la participació dels @Poetes d’Alaquàs (Reserva prèvia a la web municipal al espai de reserves).

Per al dia 24 de març xiquetes, xiquets i famílies que ho desitgen podran sumar-se al taller de Poesia i humor en familia, a càrrec de l’actriu de teatre Maru Guiot (Reserva prèvia a la web municipal al espai de reserves). Es important que l’edat dels fills es coresponga en la del taller per tal de poder gaudir-lo.

Ø sessió 17:30h: 1 xiquet/a de 5 a 8 anys amb 1
persona adulta.

Ø sessió 19:00h: 1 xiquet/a de 9 a 12 anys amb 1
persona adulta.

I per tancar la setmana, l’alumnat dels Instituts de Secundaria d’Alaquàs gaudiran d’una Xarrada motivadora a càrrec de Miguel Ángel Hoyos, editor de «El Ojo Crítico» de RNE. Si n’hi ha alguna persona interessada en asistir que no estiga cursant estudis en algun institut d’Alaquàs, que es pose en contacte amb la biblioteca.  

Us deixem una mica d’història: el Dia Mundial de la Poesia es celebra cada any el 21 de març des de 1999. Segons podem llegir en la pàgina oficial de la Unesco, la Poesia es considera una de les formes més preuades d’expressió i forma lingüística de les persones que defineixen la nostra identitat i el nostre paratge cultural. A més, posen l’accent en la unió que produeix la poesia en totes les persones del món ja que aquest tipus d’escriptura s’ha practicat al llarg de la història en diferents parts del món, en tots els continents, mostrant els nostres valors en comú.

La primera vegada que la UNESCO proposà celebrar el Dia Mundial de la Poesia el 21 de març l’any 1999, va ser durant la Conferència a París. El principal objectiu de celebrar aquest dia era secundar i fomentar la diversitat lingüística mitjançant la creació poètica, així com visibilitzar aquelles llengües que actualment es troben en perill de desaparició.

Us deixem algunes instantànies del dijous. Moltíssimes gràcies per assistir i esperem que ens doneu feedback dels actes que us oferim per tal de gaudir tots i totes d’aquestes iniciatives! Recordeu que la següent sessió del Club de Lectura Familiar és el proper 4 d’abril a les 17:30 a la biblioteca.

Poesia i humor en familia (grup 5-8 anys ), a càrrec de Maru Guiot

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.

Poesia i humor en familia (grup 9-12 anys ), a càrrec de Maru Guiot.

Bibliotecas sostenibles i els Club de lectura de la Biblioteca d’Ausiàs March.

El passat 23 de febrer va arrancar el club de lectura d’adults amb la primera lectura “La Sociedad Literaria del pastel de piel de patata de Guernsey”. La Societat o Club Literari, intenta suportar l’ocupació nazi organitzant reunions de lectura sobre novel·les clàssiques, al voltant d’un pastís de creïlla; una cosa inversemblant però que fila una sèrie d’esdeveniments que ens van fer adorar als personatges.

Per a vosaltres, participants del Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Ausiàs March d’Alaquàs i per a qui vulga compartir amb nosaltres la següent lectura; us recordem que la escollida va ser “Frankenstein”. Novel·la que no precisa de presentación, un clàsic universal que Mary Shelley va escriure amb tot just dènou anys.

Frankenstein! Lllegint el títol, la majoria de volsatres us traslladeu a la pel·lícula i penseu que potser és una lectura que correspon al gènere de terror; però estic segura que us quedareu bocabadats amb aquesta novel·la que suposa un punt d’inflexió en la literatura. Una obra destacada de l’esplendorós s.XIX, marcat per l’Imperialisme, pels descobriments científics, la revolució industrial i pels grans viatges.

edició de 1831

Però, és Frankenstein una novel·la de terror? Potser una novel·la històrica? O es tracta, d’altra banda, una novel·la de ciència-ficció? La resposta té truc: és tot això i alguna cosa més. Anem a pams.

AGENDA 2030 DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE EN ELS SERVEIS BIBLIOTECARIS MUNICIPALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA

En la propera sessió del 30 de març… lectura de Frankenstein, comptarem amb la presència de una tècnica de projectes experta en el tema- Fundació Musol educa. I això, com es tradueix?

Com sabeu, les biblioteques faciliten l’accés a la informació, a la cultura i a la formació, contribuint a mitigar la desigualtat determinada per les diferències d’ingressos i permetent a totes les persones, inclusivament a les quals compten amb menys recursos, d’informar-se, llegir, estudiar així com accedir a altres serveis essencials. En aquest sentit, tal i com assenyala la fundació Musol, les biblioteques tenen un rol fonamental per a aconseguir en el nostre entorn més immediat diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’Agenda 2030.

En definitiva, des de la fundació Musol, pensen que la implicació de les biblioteques és essencial perquè l’Agenda 2030 siga assumida com a agenda comuna per totes les persones, així com per a aconseguir els ODS. I això es, tant en l’entorn més immediat com a nivell global i, des de la Biblioteca d’Ausiàs March ja ho comentavem en una entrada anterior del post; hi som compromesos amb els objectius de l’Agenda 2030 i treballarem perquè les directrius de la nostra biblioteca aconseguisquen el compliment dels ODS que siguen a les nostres mans i  assegurar l’exercici de diversos drets humans, tals com el dret a l’accés a la informació i a l’educació. No obstant, també ens acompanyarà el Regidor d’Urbanisme- Jaime Marqués per explicar-nos com es materialitzen en la pràctica els ODS en el municipi d’Alaquàs.


[i] ODS 13.3 Millorar l’educació, la sensibilització i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a ell, la reducció dels seus efectes i l’alerta primerenca.