Premi de les Lletres de la Generalitat 2022

El valencià Juan José Millás ha rebut aquest passat 16 de novembre el Premi de les Lletres de la Generalitat 2022.

Juan José Millás García (València, 31 de gener de 1946 – ) és un escriptor i periodista valencià. A més, és considerat l’inventor d’un gènere nou: l’anticonte.

A la fi de la dècada dels 60 es va inscriure en la carrera de Filosofia i Lletres, en la branca de Filosofia Pura, desencantat va abandonar en el tercer curs. Posteriorment va treballar d’administratiu i al gabinet de comunicación de la mateixa empresa. Simultàniament, va començar a col·laborar en la premsa (des de principis dels anys 90 en el diari El País i en altres mitjans de comunicación).  Davant l’èxit collit, va decidir dedicar-se completament a la literatura.

En 1975 va publicar la seua primera novel·la, Cerbero son las sombras, amb la qual va guanyar el Premio Sésamo, el primer d’una sèrie nombrosa de guardons, ja que la seua obra, traduïda a 25 idiomes, ha obtingut, entre altres, el Premi Nadal, el Planeta i el Nacional de Narrativa, a més del Miguel Delibes de periodisme.

El passat 16 de novembre ha rebut l’últim guardon, el  Premi de les Lletres de la Generalitat 2022, en un acte que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat, 70 anys després des que Millás deixara la capital del Túria per primera vegada, tancant un cercle, segons ell, en la seua vida.

La seua última obra: La muerte contada por un sapiens a un neandertal, de la qual és coautor al costat de Juan Luis Arsuaga.

Nota de la Bibliotecària:

Visita el punt d’interés que tenim al hall amb l’obra de Millás.