Club de Lectura d’Adults amb Emerenc i Magda

Què misteris es troben darrere de la porta?

“El día que muera llevaré conmigo todos mis secretos y no habrá historiador literario que sepa distinguir cuándo he sido quién, cuál de los personajes me representaba a mí misma o cuál de los personajes era real de cualquiera de mis obras».

Aquest dimecres, la sessió del Club de Lectura la vam dedicar a la lectura La puerta , de Magda Szabó. Desirée va començar la sessió amb aquesta frase de la mateixa Magda Szabó. Paraules que posen en evidència el caràcter volitiu de l’autora per no revelar quin personatge és ella i és que estem davant una novel·la caràcter autobiogràfica.

Emerenc

El debat va girar entorn de Emerenc, un peculiar personatge que a ningú va deixar indiferent: alguns dels tertulians es van fixar més en els aspectes negatius de la seua personalitat, aspectes com la tossuderia i les reaccions violentes o el tracte menyspreable amb els animals; mentre que uns altres van destacar el seu altruisme i generositat. Elisa va recalcar la tenacitat i amabilitat extrema de la treballadora de la llar.

Parlarem del títol, La puerta. Es construeix al voltant d’un enigma omnipresent que actua com a teló de fons de les peripècies dels protagonistes; una història íntima de personatges a la vora del col·lapse, el pas del temps i el progrés com a conflictes centrals de l’obra i les discusions teològiques, així com l’enfrontament entre la tradició i la modernitat; el treball manual versus l’intel·lectual; el suïcidi i la mort. Un secret la resolució del qual sembla estar sovint a l’abast dels personatges al llarg de novel·la i que, no obstant això, no és possible revelar fins a les últimes pàgines.

La intencionalitat amb la qual està escrita es explicada al principi:  “La presente obra no se ha escrito para Dios (…) dedico este libro a los hombres. He vivido con valentía hasta ahora y espero morir así, con coraje, sin mentiras, y para ello es necesario que declare de una vez por todas que yo maté a Emerenc. Yo quería salvarla, y no destruirla, pero eso no cambia nada”.

La intriga és una nota característica de l’obra. Des de les primeres línies emana dels personatges i es genera fins i tot quan ens preguntem per què la narradora se sent culpable de la mort d’Emerenc. Igualment desperta el nostre interés l’enigma entorn d’aquesta dona, la infranquejable porta i la seua casa, la qual cosa anirem coneixent gradualment i no volem fer spoiler; doncs aquesta novel·la és un una completa obra mestra que bé mereix ser llegida. La majoria va valorar positivament com està escrita.

En definitiva, segons la nostra tertuliana Emi, una obra que Szabó no hauria pogut arribar a tal magnificència en el domini dels temes si no l’haguera escrita amb 70 anys.

Si encara no esteu animats a llegir-la i voleu saber més sobre aquesta fancinant història, us deixem l’enllaç a un podcast sobre el llibre.

https://cadenaser.com/programa/2021/08/08/un_libro_una_hora/1628409610_237270.html

Dedicatoria

 Per a no perdre la costum, volem compartir amb vosaltres el poema d’aquesta sessió. Ací us deixem la dedicatòria d’aquesta obra del nostre tertulià Francisco Rodríguez.

Sobre l’autora, Magda Szabó

Magda va naixer en Debrecen, Hongria el 5 d’octubre de 1917 ; d’origen , burgesos; es va criar en el si d’una família i il·lustrada i protestant. Va morir a Budapest en 2007. Va cursar la doble licenciatura en Filologia Llatina i Hongaresa en la Universitat de Debrecen i va contraure matrimoni amb el també escriptor i traductor Tibor Szobotka.

La seua carrera com a escriptora va començar amb un llibre de poemes Corder, en 1947. En 1949, li van concedir el Premi Baumgarten de literatura, però li va ser arrabassat per raons polítiques i no se li va permetre publicar les seues obres.

Durant 8 anys de silenci es va dedicar a traduir i a fer classes com a mestra en una escola elemental, temps en que es va unir al grup dissident Nova Lluna. A manera de protesta va decidir no crear art, siga literatura, pintura o música com tampoc tindre fills: era la negació de la pròpia existència, la forma que van trobar de rebutjar el govern comunista.

Malgrat això va rebre nombrosos premis com a novel·lista a Hongria, i les seues obres es van publicar en més de 40 països. En 2003, va guanyar el premi francés Prix Dona a la millor novel·la estrangera per La Puerta publicada en 1987, dos anys abans de la caiguda del comunisme a Europa.

Per què formar part d’un Club de Lectura📚? 31 de Maig.

Amb l’objectiu de fomentar la lectura de manera individual i l’anàlisi d’una forma conjunta d’una obra literària seleccionada.

Moltes persones són reticents a assistir perquè pensen que el nivell de lectura és molt alt o que estan obligats a parlar i participar de manera activa. El que es pretén és crear un grup harmoniós on puguem expressar amb llibertat el que ens ha fet sentir la lectura, on ens ha transportat o si ens hem sentit identificats; així com ampliar les nostres mires sobre el coneixement que puguem adquirir, comparar-lo amb altres lectures i conéixer més de l’autor per a comprendre-les millor en si mateixes; tot això sense oblidar que és un bon canal per a conéixer altres gèneres que no solem llegir i altres punts de vista. El nostre lema: llegir, comentar, compartir; així que us animem a compartir una de nostres lectures.

Durant el pròxim club de lectura parlarem de «Hôzuki, la librería de Mitsuko» de Aki Shimazaki.

📆Dimecres 31 de maig.


🕟 16:30h.


📍Biblioteca Ausiàs March

Les inscripcions per al Club de Lectura, les podeu formalitzar a la mateixa biblioteca, en el correu electrònic biblioteca@alaquas.org o en el telèfon ☎ 961519417