📢El Club de Lectura torna amb 📙»La Celestina». Preparats?

El passat 27 de setembre vam iniciar el nou cicle del sessions del Club de Lectura de la Biblioteca d’Alaquàs i ja van 15 sessions. Vam tindre cares noves com María o Loli i altres ja conegudes com Amparo, Emy, el nostre poeta Francisco, Leonor, Elisa, Miguel i Francisco o el Regidor Jaime Marqués; entre d’altres i perdoneu per no posar tots els noms. Vam trobar a faltar a qui no va poder assistir o va tindre que marxar abans i és que sense els membres no hi ha Club.

Com a moderadora continua la Tècnica de la Biblioteca, Desirée Mellado.

En aquesta ocasió ens va acompanyar la nostra nova Regidora de Biblioteques, Marian Espert. A més, vam tindre un convidat especial, el nostre Tècnic Lingüístic Benet Burriel, qui va fer una anàlisi exhaustiva del context de l’època en què es va escriure l’obra i vam poder debatre sobre l’alguns aspectes d’aquesta. I crec que és de les poques vegades que hem tret una fotografia formal, encara que algunes havien marxat ja, així que vam inmortalitzar el moment; ací va!

Creiem que un llibre publicat fa cinc-cents i escaig anys és incapaç d’ensenyar-nos res útil. La raó d’aquesta creença està en el fet que confonem la modernitat amb l’actualitat o amb la moda. A més, la literatura és vista com una andròmina vella i inútil per a les societats que ni tan sols serveix ja com a entreteniment. A molts i moltes se’ns educa en la fal·làcia que la literatura és un objecte d’entreteniment. És per això que per a inici d’aquest curs vam voler recordar una de les grans obres dels clàssics en què, per primera vegada, una dona cobra rellevància i és la principal protagonista.

Us parlem de La Celestina, és una obra dialogada en 21 actes que es va publicar per primera vegada en 1499 a la ciutat de Burgos. Aquest és el seu nom més popular. No obstant això, ha tingut altres noms com el de Tragicomèdia de Calisto i Melibea.

La Celestina és una obra literària del riure. Ataca a la desigualtat des del riure. Tots els gèneres menors del riure tenen hi cabuda: sàtira, paròdia, grotesc, burla, broma, somni, etc. És per això que ho vam passar del més bé, a més de les anècdotes d’autors de què ens va fer partícipe Benet.

Us deixem el poema del nostre membre Francisco sobre l’obra.