La casa🏘️, de Paco Roca

En la sessió del club de lectura que vam dedicar el passat gener, a la novel·la gràfica » La casa» de Paco Roca, el debat va girar entorn de Miguel i els seus tres fills: Vicent, José i Carla. Miguel és un personatge que es presenta a les primeres vinyetes i ja no torna a apareixer sino en la memòria dels seus fills i del seu veí Antonio. Un personatge que a ningú va deixar indiferent: els assistents vam coincidir en que la memòria, la nostàlgia, el pas del temps son els temes central d’aquesta obra. El pas del temps és una constant temàtica de la literatura universal, «El tiempo es la sustancia de la que estoy hecho», escrigué l’autor argentí Jorge Luis Borges.

Hi ha un espai que a través de la història de la finestra i la pèrgola explica les relacions de la familia; records i conflictes familiars, un munt de situacions identificables a qualsevol de les nostres families que convertixen la casa en un testimoni mut de la vida. A través dels records i el joc de diferenciació de colors en les vinyetes evoca als fills i desentranya els personatges al llarg de la novel·la. «La casa» va ser escrita per Paco Roca arràn de l’any en que va ser pare i ell mateix va perdre el seu.

Sobre Paco Roca

Francisco Martínez Roca, anomenat Paco Roca, és un historietista espanyol, nascut en 1969 a València. Va estudiar a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València. Encara que el seu treball se centra en els còmics, compagina el seu temps amb la il·lustració i les xarrades i tallers per tot el món. Ací teniu un exemple, d’un mural en una de les noves estacions de metro de València, en homenatge a Amado Granell Mesado.

estació de metro Amado Granell-Montolivet (línea 10).

Els seus còmics han sigut guardonats dins i fora d’Espanya, traduïts a 13 idiomes. Entre els premis rebuts, destaquen entre els últims, la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts, del Ministeri de Cultura i distinció per la Generalitat Valenciana, en 2021. També el recent Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València, l’any 2023.

Poema «La Casa», de «Paco» Rodríguez

I como no podia ser d’altra manera, per a concloure la nostra sessió del Club, us deixem un resum molt encertat del nostre membre Francisco Rodríguez, Paco per als amics.