Per què «Sanchis Almiñano»?

Sanchis

Per què la nostra escola es diu Sanchis Almiñano?

 EL MESTRE JOSÉ SANCHIS ALMIÑANO (1866-1933).

Sanchis Almiñano va ser un mestre enamorat de l’ensenyament i que va exercir a Alaquàs a finals del segle XIX i principi del segle XX. També va ser alcalde durant la dictadura de Primo de Rivera i escrivia als periòdics i revistes de l’època.
Era un mestre que es preocupava tant pels alumnes que si faltaven a classe anava a sa casa per saber el per què.
 Va nàixer a Puçol un 23 de novembre de 1866. En 1884, amb 18 anys va iniciar Magisteri i en 1887 va obtindre la titulació per a poder exercir de mestre.
En José Sanchis Almiñano va vindre al nostre poble a l’any 1887 quan tenia 24 anys i ací va romandre fins finalitzar el curs de l’any 1930 que es va traslladar a Torrent on es va jubilar.
Durant aquestos quaranta-tres anys, no sols es va dedicar a l’ensenyament, també participà en política, era un mestre progressista, amb molt de prestigi com a docent, un professional conegut i respectat.
La part més entranyable del mestre Sanchis Almiñano és el record dels seus alumnes. L’escola on realitzava el seu treball es trobava on està actualment l’Ajuntament. Eren quaranta o seixanta alumnes i de vegades podien arribar a un centenar. Els alumnes hi eren asseguts en bancs i pupitres, mentre el mestre hi era dalt d’una tarima.

Un grup tan nombrós  suposava un bon treball d’organització per poder controlar tot l’alumnat. Per eixa causa es recolzava en els alumnes més avançats per a que li ajudaren en la tasca diària amb els grups de la classe.
L’horari era molt complet, ja que pel matí anaven de huit i mitja fins a les onze i per la vesprada des de les dos fins a les cinc de la vesprada de dilluns fins a dissabte.
En l’escola estaven en rotgles i en bancs per edat; els més xicotets, els que donaven el “cató” davant de tots (que estaven aprenent a llegir) i després els alumnes de la primera, segona, tercera, quarta i quinta secció. També anaven d’excursió (els que s’ho podien pagar), al Jardí Botànic, a Vivers, al castell de Sagunt…
Tots els seus alumnes coincidien en que era un enamorat de l’ensenyament, un bon mestre, molt treballador i seriós, recte i que “ho sabia tot dels seus alumnes”. Una bona persona, un home, un mestre i un polític de l’època i allò més important, va dedicar gran part de la seua vida als seus alumnes.

Un nom per a la nostra escola.

 És per a nosaltres un orgull que l’escola porte el nom d’un mestre de la localitat i creiem que docents, alumnes i famílies podem dir amb lletres grans  i veu alta
“…som de l’escola MESTRE SANCHIS ALMIÑANO!!!”

Informació extreta de «Quaderns d’Investigació d’Alaquàs» – El llibre del poble XXVI, any 2006, de l’article publicat pel també mestre Joaquim Llorens Vila.
Dipòsit Legal: V-1310-1985