Curiosidades

¡David vence a Goliat!

El pasado martes 11 de Noviembre pudimos leer en el «Levante-EMV» que un grupo de diez estudiantes de la Universidad Politécnica de Valencia habían conseguido vencer en Boston a otras importantes universidades del mundo, tales como el instituto Tecnológico de Massachusetts (MIT), Havard, Oxford o la misma Universidad de Cambridge, en una competición sobre biología sintética.

Un grupo de estudiantes valencianos, con una «impresora» de poco más de 1.000€ han conseguido poder pintar bacterias de diversos colores y con este invento se han proclamado los número uno en la competición y llevarse además otros cinco premios, frente otros proyectos con inversiones de más de 100.000 euros.

¡Los David valencianos vencieron a los Goliats de la biología!

Si quieres puedes leer la noticia publicada por el diario picando aquí.

Es todo un orgullo para el Sanchis contar entre estos estudiantes con una antigua alumna de nuestro colegio. Entre ellos está

Blanca es una alumna brillante y además una muy buena persona que nos ha dejado a todos los que la conocimos una muy grata impresión.

Como científica será brillante, tal y como lo atestiguan sus calificaciones en primaria, en la ESO, en el bachiller o en su grado de Ingeniería Informática, pero como persona siempre te acompañará la mejor de las calificaciones.

El Sanchis se siente orgulloso de haberte tenido como alumna en sus clases, en nuestro patio y jugando a la sombra de nuestro querido Ombú.

Podréis hacer una impresora de bacterias de colores, pero tu sonrisa nunca podrá ser copiada.

Pero Blanca y el resto de compañeros ya están planteándose nuevos retos a partir de su actual impresora… ahora quieren imprimir bacterias para fabricar insulina.

¡¡¡Seguro que lo consiguen!!!
MUCHA SUERTE !!!     Y…
Resultado de imagen de enhorabuena

 

 

El nostre «OMBÚ» de l’Escola

 

Nostre Ombú
A l’Arbre de la Nostra  Escola  li diuen  OMBÚ

“Phytolacca dioica” (aquest és el seu nom científic) , l’Ombú o la bellaombra,   és una espècie d’una planta arborescent pertanyent a la família Phytolaccaceae. Nativa de la Pampa (Argentina i Uruguai), també es dóna a Paraguai. En l’Argentina forma part de les seues tradicions que inclús es diu erròniament que va ser introduïda per primera vegada a Europa per Hernando Colom, fill de Cristòfol Colom, que va plantar diversos exemplars a Sevilla, un d’ells en el Monestir de la “Cartoixa de Sevilla”. (Encara que és sabut que Hernando Colom no va visitar mai l’actual Argentina).
Ací es pot veure l’arbre, les seues fulles i les seues flors i fruits

“El seu tronc es ramifica formant una copa característica, a més a més és gros i li dona un  gran port (aconsegueix una altura de 10 a 15 m, amb una àmplia copa i grans arrels visibles). És un arbre que pot aconseguir grans proporcions especialment en la base del tronc però la consistència de la seua fusta és molt lleugera quasi herbàcia, per això erròniament hi ha qui ho veu més com una herba gegant més que arbre.”

      «Els que adduïen que és una herba gegant ressalten principalment la curioses característiques de la tija, prou humida i verda sense notoris anells de corfa: de fusta esponjosa i blana. La fusta del bellaombra, llevat que estiga molt dessecada, no serveix per a fer llenya de foguers ni per a talles de fusteria,  conté grans quantitats d’aigua, la qual cosa li permet sobreviure en l’entorn d’escasses pluges de la pampa seca.»

      «A pesar de ser d’una fusta de característiques «herbàcies» la bellaombra ha tingut i manté grans utilitats per al ser humà en la regió de la plana pampeana: serveix de refugi (especialment de dia com «ombra» per al descans) davant de jornades molt caloroses o en temporals i grans crescudes d’aigües ; la seua ombra manté la humitat superficial del sòl adjacent i serveix de fita, molló o senyal per a situar distàncies i territoris en la planíssima plana de la Pampa humida.»

     L’Arbre de l’escola el nostre OMBÚ  porta amb nosaltres  uns 35 anys … «El seu nom originàriament «Umbú» és una veu guaraní que significa ombra o bony fosc.»

 «Phytolacca dioica»
en Buenos Aires, Argentina.  
Edat estimada: 81 a 95 anys.

 El Nostre   OMBÚ 
en ALAQUÀS (València).  
Edat estimada: 35 anys. 

 BELLAOMBRA
En   Pto. Real (Cádiz)  
Edat estimada: 50 anys.

arbol

El seu nom prové del grec “phyton” que significa planta  i “lacca” al·ludint al color “carmín” del suc dels fruits d’algunes de les seues espècies. L’epítet «dioica» fa referència a la presència de flors femenines i flors masculines.

I la nostra ESCOLA  ha anat creixent al voltant d’aquest ARBRE, i en les seues arrels han jugat promocions
de XIQUETS i XIQUETES  des de fa més de 35 anys  i  que ara es troben al  voltant de tot  el món…

El seu gran port, de fins a 20 metres d’altura, el seu tronc gruixut, copa àmplia i enormes arrels visibles en la superfície, li donen l’aspecte d’un arbre, no obstant açò les seues tiges humides i verds sense anells d’escorça, el seu gran contingut d’aigua i el seu ràpid creixement ha fet dubtar a científics que poguera tractar-se d’un arbust o una herba geganta més que d’un arbre.
És “semicaducifolio”  i té fulles simples, alternes, de forma el·líptica de color verd fosc brillant pel feix i un poquet  més clar pel revés i un pecíol de poca longitud.
La inflorescència en  raïm  terminal, de flors  dioiques i de color blanquinós o groc-verdós. Floreix al final de la primavera. Es multiplica per llavors.
El seu fruit en una baia groguenca que va tornant-se marró a mesura que madura, disposats en  poms penjants en els exemplars femenins. Aquests fruits apareixen a l’estiu i són tòxics.

Les seues arrels sobreïxen del terreny i formen com una pota d’elefant molt característica.
S’utilitza de forma ornamental en parcs i jardins com a element aïllat, també per a la tècnica de bonsai, però sens dubte la seua utilització d’orige és la d’oferir ombra, el seu nom en guaraní té aqueix significat, en les jornades caloroses de la plana de la Pampa i mantenir la humitat de la superfície, ja que conté gran quantitat d’aigua.

Una OMBRA que el nostre arbre ha donat des de fa molt de temps a GENERACIONS  diferents…

El temps passa, els records s’esvaeixen i queden també, els sentiments canvien, la gent es va, inclós la gent torna com a mare o pare i el seu fill o filla també tindrà l’oportunitat d’aprendre junt a professors i professores i companys a l’ombra del NOSTRE   OMBÚ… 

Però el cor d’aquest OMBÚ mai oblida a TOTS  els xiquets i xiquetes que l’han vist CRÈIXER  amb ELLS i ELLES.

GRÀCIES  A  TOTS  i  TOTES !!!

 

Goodbye barracons, bye bye…

IMG_0468Aquesta setmana hem guanyat més pati en infantil…
Les dos aules prefabricades que hi havia al pati ja no hi són!!!
Des del proper curs escolar tot el nostre alumnat tindrà la seua aula en edificis de rajoles.
Tal vegada parega que és poc, però cal pensar que guanyem amb més pati per l’alumnat d’Educació Infantil, més comoditats i més recursos perquè ara tots els i les alumnes disposaran d’ordinador, pissarra digital, canó de projecció, equip de sonorització i aire condicionat a les classes.


El Sanchis va creixent i millorant!!!

El Sanchis ha eixit al Notícies 9 de la Televisió Valenciana.

Captura de pantalla 2013-04-27 a la(s) 17.41.20A les notícies del migdia d’avuí en Canal 9 han tractada la notícia del procés admissió d’alumnes per al proper curs a la Comunitat Valenciana i han vingut de la Televisió Valenciana al nostre col·legi per tal de gravar algunes famílies que volen escolaritzar el seu fill o filla al nostre col·legi i al director del centre donant informació de com serà el nou procés.
Si vols tornar a veure la notícia pica sobre la foto de dalt d’aquesta entrada.

1000 gràcies.

1000gràcies!!!

Fa uns instants hem aconseguida la visita número 1.000, i tot en menys d’un mes.
Captura de pantalla 2013-04-27 a la(s) 14.15.17
El Sanchis és gran!!!!

El Jovi Bus visita el Sanchis!!!

Durant bona part del dia hem tingut un autobús de color groc al patí de l’escola.Aquest autobús sols estarà a la província de València tres dies i un d’ells ha sigut en Alaquàs.
Ens sentim molt afortunats!!!

005-autobusjovi1   No ha sigut cap accident, ha sigut que mitjançant l’empresa «Comercial de Suministros Escolares» tot l’alumnat d’Educació Infantil ha pogut participar en un taller sobre pintura dins l’autobus.006-autobusjovi2Com a curiositat comentar-vos que encara que l’autobús pareix nou (perquè hi està tot reconstruit) té més de 80 anys, les portes s’obrien per manovella, la velocitat màxina que alcança és de 70 quilòmetres a l’hora i les finestres, per suposat, es baixen perquè entre l’aire, ja que no disposa d’aire condicionat…
008-autobusjovi4Per dins hi está tot preparat per tal de que vint-i-cinc alumnes estiguen asseguts en bancs i a les taules puguen realitzar el taller dirigits per dos minitors i la mestra de cadascuna de les classes.
Properament pujarem a la nostra pàgina web un recull de fotos d’aquesta activitat.

Els xiquets i les xiquetes s’ho han passat d’alló més bé!!!!

Simulacre d’evacuació al nostre Col·legi

001-DSC07614Aquest matí hem realitzat un simulacre d’evacuació de l’escola, tant de l’edifici d’Educació Infantil, de les dues aules prefabricades de l’alumnat de tres anys i de tots els alumnes de l’edifici de primària.

Aquest simulacre d’evacuació implicava desallotjar de forma ordenada tots els  edificis del col·legi amb  529 alumnes, 39 docents i 4 professionals no docents del centre.

Us puguem assegurar que ha segut tot un èxit l’evacuació realitzada, ja que en menys de dos minuts la totalitat dels edificis han segut buidats mantenint-se la calma en tot moment i fent-se les actuacions com hi estaven marcades al nostre Pla d’Emergència. Les baixades per les escales ha segut de forma ordenada, encara que hem baixat per la mateixa escala dos classes alhora, una per la part interior (l’alumnat que hi era al segon pis) i altra classe per la part exterior (els i les alumnes que hi estaven al primer pis).

Moltes gràcies a totes i tots  per la vostra responsabilitat i col·laboració!!!