Monthly Archives: enero 2017

El nostre «OMBÚ» de l’Escola

 

Nostre Ombú
A l’Arbre de la Nostra  Escola  li diuen  OMBÚ

“Phytolacca dioica” (aquest és el seu nom científic) , l’Ombú o la bellaombra,   és una espècie d’una planta arborescent pertanyent a la família Phytolaccaceae. Nativa de la Pampa (Argentina i Uruguai), també es dóna a Paraguai. En l’Argentina forma part de les seues tradicions que inclús es diu erròniament que va ser introduïda per primera vegada a Europa per Hernando Colom, fill de Cristòfol Colom, que va plantar diversos exemplars a Sevilla, un d’ells en el Monestir de la “Cartoixa de Sevilla”. (Encara que és sabut que Hernando Colom no va visitar mai l’actual Argentina).
Ací es pot veure l’arbre, les seues fulles i les seues flors i fruits

“El seu tronc es ramifica formant una copa característica, a més a més és gros i li dona un  gran port (aconsegueix una altura de 10 a 15 m, amb una àmplia copa i grans arrels visibles). És un arbre que pot aconseguir grans proporcions especialment en la base del tronc però la consistència de la seua fusta és molt lleugera quasi herbàcia, per això erròniament hi ha qui ho veu més com una herba gegant més que arbre.”

      «Els que adduïen que és una herba gegant ressalten principalment la curioses característiques de la tija, prou humida i verda sense notoris anells de corfa: de fusta esponjosa i blana. La fusta del bellaombra, llevat que estiga molt dessecada, no serveix per a fer llenya de foguers ni per a talles de fusteria,  conté grans quantitats d’aigua, la qual cosa li permet sobreviure en l’entorn d’escasses pluges de la pampa seca.»

      «A pesar de ser d’una fusta de característiques «herbàcies» la bellaombra ha tingut i manté grans utilitats per al ser humà en la regió de la plana pampeana: serveix de refugi (especialment de dia com «ombra» per al descans) davant de jornades molt caloroses o en temporals i grans crescudes d’aigües ; la seua ombra manté la humitat superficial del sòl adjacent i serveix de fita, molló o senyal per a situar distàncies i territoris en la planíssima plana de la Pampa humida.»

     L’Arbre de l’escola el nostre OMBÚ  porta amb nosaltres  uns 35 anys … «El seu nom originàriament «Umbú» és una veu guaraní que significa ombra o bony fosc.»

 «Phytolacca dioica»
en Buenos Aires, Argentina.  
Edat estimada: 81 a 95 anys.

 El Nostre   OMBÚ 
en ALAQUÀS (València).  
Edat estimada: 35 anys. 

 BELLAOMBRA
En   Pto. Real (Cádiz)  
Edat estimada: 50 anys.

arbol

El seu nom prové del grec “phyton” que significa planta  i “lacca” al·ludint al color “carmín” del suc dels fruits d’algunes de les seues espècies. L’epítet «dioica» fa referència a la presència de flors femenines i flors masculines.

I la nostra ESCOLA  ha anat creixent al voltant d’aquest ARBRE, i en les seues arrels han jugat promocions
de XIQUETS i XIQUETES  des de fa més de 35 anys  i  que ara es troben al  voltant de tot  el món…

El seu gran port, de fins a 20 metres d’altura, el seu tronc gruixut, copa àmplia i enormes arrels visibles en la superfície, li donen l’aspecte d’un arbre, no obstant açò les seues tiges humides i verds sense anells d’escorça, el seu gran contingut d’aigua i el seu ràpid creixement ha fet dubtar a científics que poguera tractar-se d’un arbust o una herba geganta més que d’un arbre.
És “semicaducifolio”  i té fulles simples, alternes, de forma el·líptica de color verd fosc brillant pel feix i un poquet  més clar pel revés i un pecíol de poca longitud.
La inflorescència en  raïm  terminal, de flors  dioiques i de color blanquinós o groc-verdós. Floreix al final de la primavera. Es multiplica per llavors.
El seu fruit en una baia groguenca que va tornant-se marró a mesura que madura, disposats en  poms penjants en els exemplars femenins. Aquests fruits apareixen a l’estiu i són tòxics.

Les seues arrels sobreïxen del terreny i formen com una pota d’elefant molt característica.
S’utilitza de forma ornamental en parcs i jardins com a element aïllat, també per a la tècnica de bonsai, però sens dubte la seua utilització d’orige és la d’oferir ombra, el seu nom en guaraní té aqueix significat, en les jornades caloroses de la plana de la Pampa i mantenir la humitat de la superfície, ja que conté gran quantitat d’aigua.

Una OMBRA que el nostre arbre ha donat des de fa molt de temps a GENERACIONS  diferents…

El temps passa, els records s’esvaeixen i queden també, els sentiments canvien, la gent es va, inclós la gent torna com a mare o pare i el seu fill o filla també tindrà l’oportunitat d’aprendre junt a professors i professores i companys a l’ombra del NOSTRE   OMBÚ… 

Però el cor d’aquest OMBÚ mai oblida a TOTS  els xiquets i xiquetes que l’han vist CRÈIXER  amb ELLS i ELLES.

GRÀCIES  A  TOTS  i  TOTES !!!

 

DIA DE LA PAU 2017

» TOTS  ELS  COLORS   PER  LA  PAU »
Colors
El passat 30 de gener celebràrem  el DIA  de la  PAU, tots  JUNTS,  i vàrem omplir l’escola de COLORS. 
Per  a aconseguir la PAU cal acceptar les diferències…
Ser DIFERENT  és bo  i has d’estimar a la GENT que t’envolta perquè tot isca bé, obrint els ulls a tots els «COLORS» 
i gaudint les coses bones que té la VIDA
Els lemes de les cançons que els xiquets de sisè van ballar per a tot el col·le…

Perquè la PAU comença  amb un  SOMRIURE  i  pot ser una REALITAT  i no tan sols un DESIG.

Durant la setmana, plena d’activitats, hem decorat el col·le amb símbols de pau i hem treballat i après en classe molt sobre la PAU.

El dia de la PAU  va començar, un dia abans,  amb la decoració del mural amb  rajoles de colors i volotejant  la coloma de la PAU,  aquestes rajoles de cadascun dels alumn@s del SANCHIS  li donen colorit  a tota  l’escola.
TOTS  vam voler llançar els COLORS  al cel amb una foto de tots els xiquets i xiquetes del COL·LE  un  30 de Gener:
PAU 2017Per la seua banda els xiquets d’Infantil van decorar la seua entrada amb una colometa plena de dolçor
amb els somriures de tots en el seu interior :

El nostre  mural de la PAU  ja llueix a l’interior de l’escola amb el color dels somriures de tots els xiquets de Primària:

Per la vesprada  ens vàrem reunir tota l’escola per a cantar, ballar i sobretot “cridar” a tothom  que
“Gens pot portar-te la PAU sinó tu mateix”

Els xiquets de 5 anys també ens van  llegir un manifest per la PAU.
TOTS vam gaudir de la nostra celebració per la PAU…

Els alumnes de 6è van ser els encarregats d’amenitzar l’acte de la PAU, ens ballaren amb molt de ritme 
tres cançons elegides  per a celebrar  la PAU :


Ser DIFERENT  és bo  i has d’estimar a la GENT que t’envolta perquè tot isca bé, obrint els ulls a tots els «COLORS» 
i gaudint les coses bones que té la VIDA

El Dia de la Pau va finalitzar amb la solta de les nostres colometes de la PAU  al cel,  pels xiquets de 3 anys,   perquè comuniquen a tothom que  ” LA    PAU  ÉS  COSA  DE  TOTS “…

PAU

 

 

Celebrem el dia de l’arbre.

plantapins-0000El passat dia 12 de gener les classes d’Eduació Infantil van plantar dos arbres amb l’ajuda de David, el nostre conserge.
Va ser una tasca molt dura fer els clots, traure els arbres dels cossiols, regar-los i posar les barenes de protecció…

Si vols conèixer els procés de plantar dos «pinets» de dos anys de vida mira les següents fotos:

Moltes gràcies David per la teua ajuda!

plantapins-001