Com ja sabreu, el dia 9 celebrarem el Carnestoltes al Sanchis.
El Carnestoltes és una celebració que té lloc immediatament abans de l’inici de la quaresma cristiana, que s’inicia al seu torn amb el Dimecres de Cendra, que té data variable (entre febrer i març segons l’any). Segons alguns historiadors, els orígens d’aquesta festivitat es remunten a les antigues Sumèria i Egipte, fa més de 5000 anys, amb celebracions molt semblants en l’època de l’Imperi romà, des d’on es va expandir el costum per Europa, sent portat a Amèrica pels navegants espanyols i portuguesos a partir del segle XV. No obstant açò, la festa tal com la coneixem avuí dia només va començar a existir amb total seguretat a partir de segle VII, primera data en la qual es tenen proves escrites de la seua existència.
Els etnòlegs troben en el Carnestoltes elements supervivents d’antigues festes i cultures, com la festa d’hivern (Saturnalia), les celebracions dionisíaques gregues i romanes (Bacanals), les festes andines prehispàniques i les cultures afroamericanes.
Segons el llibre Guinness dels rècords, la celebració més gran del món és la de Rio de Janeiro; i la major comparsa, Galo da Madrugada de la ciutat de Recife. Altres Carnestoltes internacionalment famosos són els de Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canària, Cadis i Àguilas (Múrcia) a Espanya, Colònia a Alemanya, Oruro a Bolívia, Venècia a Itàlia, Barranquilla i Negres i Blancs de Pastura a Colòmbia, Veracruz, Mazatlàn, Guamúchil, Mocorito, Angostura i Carnestoltes de Huejotzingo. Els més llargs són el Carnestoltes de Montevideo, Uruguai, que s’estén per 41 dies i els de Gualeguay i Gualeguaychú en Entre Ríos, Argentina (des del primer cap de setmana de gener fins al primer cap de setmana de març). Els de l’Havana i Santiago de Cuba a Cuba han gaudit d’igual reputació internacional.
Barranquilla
Cadis
Mèxic
Rio de Janeiro
Santa Cruz de Tenerife
Venècia