Club de lectura: Niebla

El passat 26 de setembre varem reprendre les trobades del club de lectura de la biblioteca d’Alaquàs. En aquesta ocasió es va comentar un dels llibres més reconeguts de Miguel de Unamuno, «Niebla». Portada Niebla

Es tracta d’un obra que podríem anomenar clàssica dins la novel·la moderna, donat que es va publicar per primera vegada el 1914. Més de cent anys després de la seua publicació hem seguit gaudint de les paraules d’aquest escriptor.

Es tracta d’una nívola en que el personatge principal Augusto Pérez, intenta construir-se la seua identitat. És un personatge peculiar, que per a molts dels assistents era en ocasions divertit, d’altres exasperant, però que no deixava indiferent. També d’altres personatges que aparèixen a la novel·la varen generar diversos comentaris. Unamuno s’incorpora a la novel·la parlant directament als personatges, dient-los que són producte de la seua imaginació.

A les seves novel·les posteriors com «Abel Sánchez» publicada el 1917, «La tía Tula» publicada el 1921 i «San Miguel Bueno, mártir», es pot veure reflexada la seua preocupació per la llibertat de l’èsser humà, a més d’una constant crítica a la moral que en aquell moment imperava. D’aquestes novel·les esmentades podeu trobar exemplars disponibles a la biblioteca.

Unamuno a una conferència
Agence de presse Mondial Photo-Presse – Bibliothèque nationale de France, Public Domain

Miguel de Unamuno (1864-1936) va ser un escriptor i també filòsof de la generació del 98, com poden estar també Antonio Machado o Pio Baroja. A l’obra d’Unamuno podem trobar diversitat de gèneres literaris, escrivia novel·les però també poesia, assajos o teatre. Home polifacètic va ser també diputat a les Corts i rector de la Universitat de Salamanca per tres vegades.

Aprofitem per recordar-vos que la propera sessió del club de lectura serà el dimecres 28 de novembre, com sempre a la biblioteca. Comentarem la novel·la «L’acabadora«, de Michela Murgia. Portada acabadora

Publicado por Biblioteca

C/ Antonia María de Oviedo, 5 CP 46970 Alaquàs (València)