Monthly Archives: enero 2016

Sirena Musical: «La vida es un Carnaval»

Com ja sabreu, el dia 9 celebrarem el Carnestoltes al Sanchis.
El Carnestoltes és una celebració que té lloc immediatament abans de l’inici de la quaresma cristiana, que s’inicia al seu torn amb el Dimecres de Cendra, que té data variable (entre febrer i març segons l’any). Segons alguns historiadors, els orígens d’aquesta festivitat es remunten a les antigues Sumèria i Egipte, fa més de 5000 anys, amb celebracions molt semblants en l’època de l’Imperi romà, des d’on es va expandir el costum per Europa, sent portat a Amèrica pels navegants espanyols i portuguesos a partir del segle XV. No obstant açò, la festa tal com la coneixem avuí dia només va començar a existir amb total seguretat a partir de segle VII, primera data en la qual es tenen proves escrites de la seua existència.
Els etnòlegs troben en el Carnestoltes elements supervivents d’antigues festes i cultures, com la festa d’hivern (Saturnalia), les celebracions dionisíaques gregues i romanes (Bacanals), les festes andines prehispàniques i les cultures afroamericanes.
Segons el llibre Guinness dels rècords, la celebració més gran del món és la de Rio de Janeiro; i la major comparsa, Galo da Madrugada de la ciutat de Recife. Altres Carnestoltes internacionalment famosos són els de Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canària, Cadis i Àguilas (Múrcia) a Espanya, Colònia a Alemanya, Oruro a Bolívia, Venècia a Itàlia, Barranquilla i Negres i Blancs de Pastura a Colòmbia, Veracruz, Mazatlàn, Guamúchil, Mocorito, Angostura i Carnestoltes de Huejotzingo. Els més llargs són el Carnestoltes de Montevideo, Uruguai, que s’estén per 41 dies i els de Gualeguay i Gualeguaychú en Entre Ríos, Argentina (des del primer cap de setmana de gener fins al primer cap de setmana de març). Els de l’Havana i Santiago de Cuba a Cuba han gaudit d’igual reputació internacional.

 

carnaval-de-Barranquilla

Barranquilla

carnaval-cadiz-20161Cadis

Huehues_de_Yauhquemehcan

Mèxic

rio7

Rio de Janeiro

reina-carnaval-tenerife_EDIIMA20140227_0018_13

Santa Cruz de Tenerife

venecia

Venècia

A l’escola, serà Úrsula Hilària Cèlia Caridad Cruz Alfonso (l’Havana, 21 d’octubre de 1925 – Fort Lee, Nova Jersey, Estats Units; 16 de juliol de 2003), més coneguda com Cèlia Cruz, qui ens convide a celebrar el Carnestoltes.
celia
És la més cèlebre, influent i transcendental cantant cubana que interpretava son, son montuno, guaguancó, rumba, guaracha, bolero i salsa entre altres ritmes llatinoamericans.

azucar

Celia també va fer famosa la paraula «Azúcar» que va adoptar i va quedar en la memòria com la seua frase identificativa i que ella cridava com anunci del Carnestoltes incitant a la diversió.
Gaudiu del Carnestoltes i de la VIDA!